Capital.ba

ERS okosnica privrednog razvoja Srpske

01.06.2012. / 16:11

TREBINJE, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da je cilj Elektroprivrede RS da bude stabilna i uspješna kompanija, koja će i u buduće sa stranim investitorima ostvarivati kvalitetnu saradnju i aranžmane i tako biti okosnica privrednog razvoja i stabilnosti Srpske.

„Strategija energetike do 2030. godine, između ostalog, bazirana je na investicijama u energetski sektor uz istovremenu težnju da ERS ostane u većinskom vlasništvu države, što neminovno podrazumijeva njeno restrukturisanje”, rekao je Kovačević na obilježavanju 20 godina ERS-a.

On je dodao da ostvarivanje svih zacrtanih strateških ciljeva podrazumijeva zajednički angažman Vlade i ERS-a.

Direktor ERS-a Branislava Milekić istakla je da je održavanje energetske stabilnosti sve manje simbolički zadatak, a sve više realan temelj i izvor pokretačke snage za čitavo društvo i njegov privredni razvoj.

“Nakon dvadeset godina postojanja ERS može da se pohvali pozitivnim rezultatima i blistavom perspektivom i uprkos tome što globalne potrebe za energijom rastu iz dana u dan”, rekla je Milekićeva.

Ona je dodala da je u uslovima svjetske ekonomske krize, vrijednost prirodnih potencijala raste, i samo zemlje koje mogu da se oslone na sopstvene izvore energije mogu da računaju na ekonomsku, a samim tim i političku nezavisnost.

“Republika Srpska je, sa svojim značajnim zalihama uglja i hidroenergetskim potencijalom, jedna od malobrojnih koje imaju tu sreću. Pred nama je veliki zadatak da taj potencijal znalački iskoristimo i obezbjedimo racionalnu eksploataciju prirodnih bogatstava koje posjedujemo”, dodala je ona.

Zbog toga se, istakla je Milekićeva, prije svega oslanjamo na ljude, domaće stručnjake,bez čije neizmjerne stvaralačke energije i nesebičnog zalaganja,ovakvi rezultati ne bi bili ostvarivi.

“ERS je nastala u ratno vrijeme, sa prevashodnim ciljem da očuva elektroenergetski sistem u vanrednim okolnostima i uslovima ratnih razaranja, a ogromnim trudom naših radnika, znanjem naših stručnjaka i umjećem bivših i sadašnjih direktora i Uprava, uz pomoć svih struktura društva naša elektroenergetska postrojenja su sačuvana i obnovljena”, istakla je Milekićeva.

Ona je dodala da su posljedice rada u otežanim uslovima sanirane, a upravljačka struktura preduzeća restruktuisana i prilagođena savremenim načinima poslovanja.

“Problemi sa nelikvidnošću i milionskim dugovanjima su riješeni, a prosječna godišnja proizvodnja struje je u odnosu na period prije dvadeset godina gotovo utrostručena i sada, ne samo da zadovoljava domaće potrebe, već postaje i visokoprofitabilan izvozni proizvod naše zemlje”, rekla je Milekićeva.

Ona je napomenula da preduzeće koje je godinama fabrikovalo gubitke, sada posluje sa dobitkom i zauzima mjesto koje mu pripada, da bude generator razvoja Republike Srpske.

“Najbolji dokaz sposobnosti ovog preduzeća da se nosi sa svim iskušenjima je uspjeh u očuvanju stabilnosti elektroenergetskog sistema u uslovima elementarnih nepogoda u protekle dvije godine kada su se smjenjivale poplave, suše i ekstremno velike snježne padavine”, kaže Milekićeva.

Mladim domaćim stručnjacima, dodala je ona, nudimo radna mjesta i sigurnu perspektivu, podstičemo razvoj poljoprivrede i vodosnabdijevanja, doprinosimo saradnji među entitetima i državama u okruženju, a prije svega smo okrenuti budućnosti i daljim razvojnim projektima.

Milekićeva je napomenula da se ulaže u modernizaciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta za eksploataciju uglja i hidroenergetskog potencijala, primjenjujući najsavremenije standarde u zaštiti prirodne sredine i najnovije tehnologije u istraživanju i iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

“Zahvalna sam što rukovodstvo Republike Srpske prepoznaje realnost da su elektroenergetska samostalnost i stabilnost pokretačka snaga privrede,garancija razvoja, mira i stabilnosti u Republici Srpskoj i čitavom regionu”, rekla je Milekićeva i poručila da je ulaganje u ERS sigurna investicija koja se višestruko vraća,nama i budućim generacijama.

Svečanosti povodom obilježavanja 20 godina ERS-a prisustvovali su i ministri za ekologiju i prostorno uređenje Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Gorana Zlatković, ministar za izbjelice i raseljena lica Davor Čordaš, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, te mnogobrojni gosti, poslovni partneri i kupci iz zemlje i okruženja.

U okviru svečanosti u Domu kulture priređen je bogat kulturno-zabavni program. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!