Capital.ba

Ekonomisti: Vlada Srbije vuče iznuđene poteze

08.09.2012. / 21:03

BEOGRAD, Vlada Srbije vuče izneđene poteze kako bi kratkoročno riješila problem ogromnog javnog duga i isplatila penzije i plate u javnom sektoru, izjavili su ekonomisti Tanjugu, ukazujući da se hitno mora usvojiti dugoročni plan izlaska zemlje iz teške finansijske krize.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Tanjug da je javni dug Srbije sada veći od 15 milijardi evra, pa tu činjenicu svakako treba imati u vidu kada se govori o teškoj finansijskoj situaciji.

„Kada je premijer Srbije Ivica Dačić govorio o potrebi da se hitno pribave sredstva u vrijednosti od nekoliko milijardi evra on je, vjerujem, imao u vidu otplatu prispjelih obaveza po osnovu ranijeg zaduženja i regulisanje tekućih obaveza za isplatu penzija i plata u javnom sektoru, a ne ukupnu vrijednost javnog duga”, kaže Madžar.

„U svakom slučaju upozorenje premijera Ivice Dačića je umjesno, jer to što sada prispjeva za naplatu mi ne možemo da platimo”, kaže Madžar.

„Vlada niti može, niti smije dozvoliti da ne isplati penzije i plate u javnom sektoru”, ističe Madžar, uz napomenu da u sadašnjoj situaciji „bilo ko da je u koži sadašnje vlasti morao bi da povlači iste poteze”.

Vlast se, dodaje on, zbog toga sada angažovala „na raznim stranama svijeta, tražeći nove kredite da bi novim dugom otplatila prispjele rate starih dugova i druge obaveze”.

Madžar kaže da aktuelna vlada uglavnom „prihvata kao svoj pravac djelovanja ono što predlažu ekonomisti, ali to ne čini u mjeri u kojoj to oni ocjenjuju kao neophodnu i hitnu obavezu”.

On kao naredne obaveze korake koje Vlada treba da učniti u pravcu finansijske konsolidacije navodi povećanje PDV-a i sprječavanje rasta plata i penzija, a to su mjere za koje se ranije opredijelio i Fiskalni savjet.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Tanjug da izjavu premijera Dačića o naglo rastućem dugu Srbije razumije kao ozbiljno upozorenje da, ukoliko se ništa ozbiljno i u kratkom roku ne preduzme, ovoj zemlji prijeti prava dužnička kriza.

„To upozorenje je vrlo važno, jer je došlo sa najvišeg mjesta i ukazuje da ova vlada nema više šta da čeka, već mora veoma brzo da sačini operativni plan kako bi se ogromna rupa u javnim finansijama sanirala”, smatra Savić.

Krakotročne mjere moraju biti praćene i dugoročnim programom, prije svega u cilju oporavka proizvodnje i jačanja izvoza, tvrdi Savić u izjavi Tanjugu.

Savić smatra da je, između ostalog, „sada i krajnje vrijeme da Vlada raščisti sa činjenicom da u Srbiji neki ljudi uredno plaćaju poreze, dok drugi istovremeno mogu godinama to da ne čine i duguju prilično visoke iznose”, čime je oštećen budžet zemlje .

Profesor Bankarske akademije iz Beograda Zoran Grubišić takođe upozorava da Vlada nema mnogo manevarskog prostora, imajući u vidu stalan znatan rast budžetskog deficita, koji je sada 7,5 odsto, umjesto projektovanih 4,5 procenata, kao i neprestano uvećanje spoljnog duga.

Grubišić podsjeća da su vladini funkcioneri ove nedjelje vodili razgovore sa Rusijom o kreditu od 300 miliona dolara u ovoj i 700 miliona dolara za iduću godinu, a čeka se, kako on ističe, takođe „i rasplet pregovora sa MMF”.

Delegacija MMF dolazi, kako je rečeno Tanjugu u beogradskoj kancelariji Fonda, u ponedjeljak u višednevnu posjetu Srbiji da „snimi stanje u javnim finansijama” i predoči dalje korake u cilju obnavljanja aranžmana koji je zamrznut početkom ove godine, a mogao bi se obnoviti najranije krajem ove ili početkom iduće godine.

Novi sporazum sa MMF važan je za Srbiju jer bi, prema ocjeni ekonomista, povoljno djelovao na kreditni rejting zemlje koji je nedavno smanjen, a takođe i na kurs dinara, a time indirektno i na inflatornu stopu koja će se, prema prognozi NBS, uvećati do kraja 2012. godine na oko deset odsto, što je znatno iznad nivoa koji je za ovu godinu ranije projektovala centralna banka. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ekonomisti: Vlada Srbije vuče iznuđene poteze

  1. Bez sramnog li komentara..

   Prosto da ne poverujem šta je izjavio G-din profersor Madžar. Kako vas nije sram kao profesora ekonomije da kažete, da vlada treba da zaduži buduće mlade generacije Srbije i uvuče ih u dužničko ropstvo, kako bi isplatila plate i penzije sadašnjim krvopijama i neracionalnim žderačima budžeta Srbije, partijskim i administrativnim parazitima, koji su doveli Srbiju do bankrota. Predpostavljam da se G-din profersor Madžar »grebe« za neke tzv. kosultantske usluge u vladi srbije pa tako podilazeći komentariše..??

  2. bosman

   E našto je spao profesor. Obični uvlakač! Zahvaljujući njemu i sličnim njemu došli smo do ovakvog stanja. Oni, naučnici su pomogli svojim elaboratima, komentarima i naučnim savjetima da se bogastvo Srbije krčmi i narod dovede do prosjačkog štapa. Neka im je na čast!