Capital.ba

EFSE završio 2013. godinu sa 211,3 miliona evra isplaćenih kredita

19.06.2014. / 8:10

JEREVAN, Fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) 2013. godinu je završio sa rekordnim finansijskim indikatorima poslovanja. Ukupan iznos kredita, isplaćenih 71 lokalnoj partnerskoj kreditnoj instituciji EFSE-a, namijenjen za mikro i male poduzetnike u 2013. godini dostigao je dosad najveći iznos od 211,3 miliona evra, rečeno je danas na osmoj Godišnjoj skupštini EFSE-a koja se od održava u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.fotografija(1)

Sve isplate namijenjene su refinanciranju 121.422 novih pod-zajmova mikro i malim poduzetnicima, kao i domaćinstvima sa niskim prihodima za poboljšanje uslova stanovanja. Na strani finansiranja, nove investicije podigle su dostupan kapital kako bi dostigle 962 miliona evra, od čega je 66 posto pristiglo od privatnih investitora.

EFSE Razvojna jedinica, koja sarađuje sa Fondom u pružanju tehničke pomoći svojim partnerskim institucijama, uglavnom za poboljšanje kvalitete pristupa mikro i malim preduzećima te sektorskim tijelima, takođe je napredovala sa 65 projekata i ukupnim iznosom od 3,7 miliona evra u 2013. godini.

Na Godišnjoj skupštini predstavljeni su rezultati studije „Saradnja sa malim preduzetnicima: Novi uvidi u finansijske potrebe EFSE-ove ciljne grupe“.

Istraživanje koje je provedeno u Armeniji, Srbiji i Rumuniji usmjereno je na identifikovanje raskoraka u pružanju financijskih proizvoda i usluga mikro, malim i srednjim preduzetnicima, te u predlaganju rješenja za Fond i njegove partnerske kreditne institucije kako bi se ti raskoraci premostili.

Jedan od ključnih nalaza, a koji potvrđuju potrebu za namjenskim finansiranjem mikro i malih preduzetnika, posebno u proizvodnom i poljoprivrednom sektoru, jest da oni trebaju financijske usluge bolje prilagođene svojim specifičnim uslovima te da trebaju efikasniji sistem i često fleksibilnije uslove nego što su im trenutno dostupni.

Bilo nam je izuzetno drago prihvatiti poziv Guvernera Narodne banke Jermenije, gospodina Arthura Javadyana, da ove godine održimo Godišnju skupštinu u Jerevanu, budući da je Narodna banka Jermenije pokazala snažnu predanost saradnji sa Fondom, posebno u segmentu investicija u lokalnoj valuti“, izjavila je Monika Beck, predsjedavajuća Odbora direktora fonda EFSE.

Narodna banka Jermenije je predvodnik u finansiranju u lokalnoj valuti. Finansiranje u Jermenskom dramu omogućuje Fondu da osigura kredite u lokalnoj valuti svojim partnersko kreditnim institucijama te stoga poveća kreditiranje krajnjim korisnicima, prije svega mikro i malim poduzećima, kao i domaćinstvima sa nižim prihodima, pri čemu smanjuju rizik izloženosti promjenama kursa“, rekla je Beck.

Više od 200 stručnjaka iz financijskog sektora jugoistočne Europe i Susjedne istočne europske regije sastaju se od 17. do 19. lipnja u Erevanu u Armeniji na osmoj Godišnjoj skupštini Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE). Pod sloganom „16 zemalja… i mogućnosti za razvoj poduzetništva“, stručnjaci iz 16 zemalja u kojima Fond djeluje, te stručnjaci iz sektora razvojnih financija raspravljat će o posljednjim razvojnim kretanjima u industriji s posebnim usmjerenjem na mikro i malo poduzetništvo, upravljanje rizikom te agro-kredite.

 

Fond osnovala Njemačka razvojna banka

Osnivač Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) je KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka), a dodatnu finansijsku podršku dali su njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) i Evropska komisija. Cilj fonda je briga za ekonomski razvoj i napredak u Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Turskoj. Kako je pristup financijskim sredstvima ključan faktor uspjeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzetnika, EFSE je usmjeren na pomaganje lokalnim financijskim sektorima u jačanju njihove mogućnosti da osiguraju odgovarajuće i održivo finansiranje. Sredstva koja EFSE pruža, većinom za mikro i mala poduzeća, ali i za privatna domaćinstva u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja, kanališu se kroz lokalne partnerske kreditne institucije.

EFSE Razvojna jedinica podržava aktivnosti investicija fonda, te partnerskim kreditnim institucijama pruža tehničku pomoć, savjetovanje i usluge obuke za razvoj njihovih operativnih kapaciteta i profesionalnog menadžmenta.

Osnovan od strane Njemačke razvojne banke 2005. godine, kroz četiri multi-donatorska programa kojima banka upravlja, EFSE je prvo javno-privatno partnerstvo ove vrste te prvi privatno upravljan fond u razvojnim financijama koji olakšava privatno finansiranje mikro i malih poduzeća u ciljnoj regiji. Kapital je prikupljen od donatorskih agencija, međunarodnih financijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora, uključujući njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Evropsku komisiju, Vladu Republike Albanije, Kreditne podrške malim i srednjim preduzetnicima CJSC, Narodne banke Armenije, Austrijske razvojne banke (OeEB), Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Danske međunarodne razvojne agencije (DANIDA), Njemačke razvojne banke kao glavnog investitora, Međunarodne financijske korporacije (IFC), Holandske financijske kompanije (FMO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) te banke Sal. Oppenheim and Deutsche Bank.

Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services S.à r.l., Luxembourg, a Savjetnik fonda je Finance in Motion GmbH, Frankfurt/Main, Njemačka.

 Za CAPITAL iz Jerevana: Siniša VUKELIĆ

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!