Capital.ba

EFSE i MF banka potpisali ugovor o kreditiranju vrijedan pet mil. evra

31.05.2012. / 14:07

TBILISI/BANJALUKA, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), kojeg je osnovala KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka), a dodatnu finansijsku podršku dalo je njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) te Evropska komisija – osigurava MF banci u Bosni i Hercegovini 5 miliona evra kredita za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzetnika.

Ovaj kredit će omogućiti MF banci da proširi svoje izvore finansiranja i kapacitete kreditiranja te osigura dugoročne kredite rastućem broju klijenata mikro i malih preduzetnika u Bosni i Hercegovini na teritoriju Republike Srpske, po načelima odgovornog finansiranja. Ugovor o kreditiranju potpisan je danas u Tbilisiju tokom održavanja svečanosti EFSE-ove šeste Godišnje skupštine na kojoj se okupilo tristotinjak stručnjaka iz 30 zemalja i lokalnih učesnika.

Kako se navodi u saopštenju, ova kreditna ponuda predstavlja veliku prekretnicu za Microcredit Company Mikrofin (MCC Mikrofin), banku majku MF banke i jednu od najvećih institucija za mikrofinansiranje u Bosni i Hercegovini. Obje banke, MCC Mikrofin i MF banka biće orijentisane na različite segmente tržišta te će putem dobre sinergije i načina rada moći rasti zajedno sa svojim klijentima te ponuditi prilagođene finansijske usluge mikro i malim preduzetnicima.

“Vrlo smo zadovoljni što možemo podržati MF banku i Mikrofin u njihovom razvoju za dobrobit mikro i malih preduzetnika te njihovih različitih potreba. Sinergijski razvoj Mikrofina i MF banke je dokaz odgovornog i inovativnog duha industrije mikrofinansiranja u Bosni i Hercegovini te predstavlja dobar put koji podržavamo u cilju pružanja cjelovitih finansijskih usluga mikro i malim preduzetnicima te domaćinstvima. EFSE će nastaviti podržavati institucionalnu transformaciju i rast mikrofinansijskih institucija obzirom da vjerujemo da će se time poboljšati finansijsko uključivanje, odgovorno finansiranje kao i uravnotežena konkurentnost u korist mikro i malih preduzetnika”, rekla je Monika Beck, članica Upravnog odbora EFSE-a.

 “EFSE-ov kredit doprinosi kontinuiranom ostvarenju strateške misije MF banke u Bosni i Hercegovini u vidu podrške lokalnih preduzetnika te cjelokupnom razvoju privrede zemlje. U trenutnim uslovima, preduzetnicima je potreban pristup dugoročnim kreditima više nego ikad, kako bi razvili svoje poslovanje te pomogli stabilizaciji domaće privrede u uslovima rastućih neizvjesnosti uzrokovanih dužničkom krizom u Evropi“, izjavio je Aleksandar Kremenović, Predsjednik Nadzornog odbora MF banke.

Ovaj posljednji kredit nadovezuje se na trajnu podršku Fonda mikro i malim preduzetnicima te privatnim domaćinstvima u smislu kredita za uređenje doma u Bosni i Hercegovini. Od početka svog rada u decembru 2005. godine do 31. marta 2012, Fond je svojim 17 partnerskim institucijama već odobrio 251,6 miliona evra, uključujući banke, organizacije za mikrokreditiranje i specijalizovane banke za mikro i male preduzetnike. Sveukupno, širom svoje ciljne regije, EFSE je osigurao više od milijarde evra za 74 finansijske institucije za dalje kreditiranje mikro i malih preduzetnika i privatnih domaćinstava, pri čemu je kreditirano oko 300.000 mikro i malih preduzetnika u iznosu od 1,9 milijardi evra do 31. marta, 2012.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!