ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Edukacijom građana do unapređenja tržišta osiguranja RS

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA – Agencija za osiguranje RS je u saradnji sa Centrom za unapređenje tržišta osiguranja i finansijskih usluga – COFUS pokrenula projekat – savjetodavno-edukativni program za građane Republike Srpske, iz oblasti osiguranja, pod nazivom „Skontaj osiguranje“, a u cilju unapređenja tržišta osiguranja RS kroz podizanje nivoa finansijske pismenosti.

Cilj ovog programa je da se građani edukuju kako da kroz osiguranje smanje brigu za neizvjesnu budućnost i unaprijede kvalitet svog života, odnosno da prepoznaju rizike kojima su izloženi, te da tim rizicima upravljaju na adekvatan način i tako zaštite svoje živote, zdravlje i imovinu.

U Agenciji i COFUS-u ističu da je kultura osiguranja u našem društvu na izuzetno niskom nivou, što potvrđuju i statistički podaci.

Kao jedan od primjera ističu i to da građani nerijetko zapadaju u velike dugove zbog toga što ne uzimaju polisu putničkog zdravstvenog osiguranja.

„Putničko zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj, u zavisnosti od pokrića koje izaberete, košta između jedne i dvije KM po osobi, po danu, a pokriće može da iznosi 30.000 evra. Upravo zbog ovakvih i sličnih primjera neobavještenosti o ulozi i značaju osiguranja, odlučili smo se pokretanje ovog projekta“, kažu u AZORS-u i COFUS-u.

Navode da je za potrebe realizacije ciljeva ovog projekta, kreirana i internet stranica www.skontajosiguranje.com na kojoj se nalaze mnoge korisne informacije i savjeti o osiguranju.

Na ovoj internet stranici, građani se mogu upoznati sa osnovnim pojmovima u osiguranju, kako da prepoznaju rizike kojima su izloženi, kako da uporede ponude različitih osiguravajućih društava, kako da ostvare svoja prava iz ugovora o osiguranju, itd.

U namjeri da informacije i savjeti u okviru projekta „Skontaj osiguranje“ budu dostupni najširim slojevima stanovništva, od 01. septembra 2017. godine, biće aktivirani i nalozi „Skontaj osiguranje“ na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Youtube koji će biti u funkciji realizacije ciljeva projekta.

Takođe, projektom je predviđeno da se do kraja 2017. godine održe javne tribine o osiguranju i predavanja u srednjim školama u 9 većih gradova i opština u RS.

Iz Agencije za osiguranje RS i COFUS-a ističu da će se kroz projekat „Skontaj osiguranje“ posebna pažnja posvetiti mladima, kako bi se neki od njih
animirali da svoje karijere grade upravo u industriji osiguranja gdje konstantno postoji potreba za kvalitativnim razvojem kadrova.

Pored prednosti osiguranja na ličnom nivou, građanima se želi ukazati i na značaj sektora osiguranja u kontekstu ukupnog privrednog i društvenog razvoja RS.

Od pojedinačnih uplata premija osiguranja, osiguravajuća društva formiraju fondove za naknadu šteta osiguranicima. Dio sredstava prikupljenih od premija osiguranja, društva za osiguranje mogu, u skladu sa propisima Agencije za
osiguranje RS, ulagati u državne i korporativne obveznice, hartije od vrijednosti, nekretnine, i druge oblike ulaganja. Na taj način se podstiče zapošljavanje, izgradnja puteva, škola, bolnica, fabrika, novih mašina i opreme.
„Važno je da svako za sebe i za svoje najbliže razmišlja odgovorno i da obezbijedi sigurniji život, a samim tim će dati svoj doprinos unapređenju sigurnosti i razvoju cjelokupnog društva i privrede Republike Srpske“, zaključila je koordinator projekta „Skontaj osiguranje“, ispred COFUS-a Dajana Tepić.

CAPITAL

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+