ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dužnici „Bobar banke“ bježe u stečaj

Objavljeno u FINANSIJE

BIJELJINA, „Bobar banka“ ni nakon dvogodišnjeg likvidacionog postupka nije tužila sve klijente koji ne izmiruju svoje kreditne obaveze, a mnogi su u međuvremenu otišli u stečaj, rečeno je danas na sjednici Skupštine povjerilaca ove banke.

Skupština povjerilaca „Bobar banke“ u stečaju, koja je danas održana u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, usvojila je osnovni i dopunjeni izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika koji je pripremio stečajni upravnik Lazo Đurđević za protekla četiri mjeseca, odnosno od 24. januara ove godine, kada je i otvoren stečajni postupak.

Na izvještajnom ročištu je istaknuto da treba izvršiti procjenu kreditnog portfolia banke koji dobrim dijelom nije bio na adekvatan način obezbijeđen, što umanjuje mogućnost potpune naplate plasiranih kredita.

Konstatovano je da nakon dvogodišnjeg likvidacionog postupka još uvijek ima korisnika kredita koji nisu utuženi, iako ne izmiruju svoje obaveze. Mnogi od korisnika kredita u međuvremenu su otišli u stečaj.

Na Skupštini povjerilaca je istaknuto da je neprimjereno da se u prvoj godini likvidacionog postupka donese više od 100 odluka o prolongiranju otplate kredita dužnicima banke, dok povjerioci banke imaju zarobljeno nekoliko stotina miliona ovoj banci.

Đurđević je informisao Skupštinu povjerilaca da je „Bobar banka“ na kraju  marta 2017. godine potraživala više od milion maraka od 41 dužnika, a ukupno je od ovih dužnika potraživala 240,9 miliona  KM.

Najveći dužnik je „Bobar autosemberija“, članica Bobar grupacije 38,1 miliona KM po deset kredita, BMD Janja, takođe članica Bobar grupe, ima ukuno kreditno zaduženje od 13 miliona KM, preduzeće „Rudnap“ 11,5 miliona KM.

Preduzeće „Univerzal“ ima kreditno zaduženje od 11,4 miliona KM, „Težište“ iz Osijeka 10,8 miliona, Adrial plus iz Vodica 9,9 miliona, „Autokam Imperial Vodice“ 8,8, a NCP – Grupa iz Šibenika od 8,8 miliona KM.

Bijeljinski „Elvako“ je dužan 8,6 miliona KM, preduzeće „Kriška“ 8,3 miliona, Unis – Fabrika cijevi iz Dervente 8,3 miliona KM, ZDI Produkt iz Širokog Brijega 7,5 miliona KM, a Bobar grupa 7,3 miliona KM.

Među velikim dužnicima su i „Ming – Coffe“ iz Bijeljine, „Ranchy“ iz Gradiške sa po 7,1 miliona KM, „Autoprevoz“ iz Banjaluke sa 6,9 miliona, GP „Put“ sa 6,5 miliona KM  i drugi.

Stečajni upravnik je u svom izvještaju naveo da je pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika, koja ulazi u stečajnu masu, procijenjena na 11,7 miliona KM te da će se dalji stečajni postupak nastaviti prodajom pokretne i nepokretne imovine, te naplatom potraživanja od dužnika.

Na današnjem ročištu izabran je i sedmočlani Odbor povjerilaca u koji je ušlo pet  članova privremenog odbora, Aleksandra Tučić (Fond zdravstvenog osigranja  Brčko distrikta), Svjetlana Pržulj (Zavod za zapošljavanje RS), Radivoja Krčmar (Garantni fond RS), Muhamed Šehbarjaktarević („Bor banka“ Sarajevo), Svetozar Mihajlović („Duvan“ Bijeljina), a Odbor povjerilaca danas je proširen sa još dva člana, Antonijom Dulić (Fond za razvoj i zapošljavanje RS) i Biljanom Šabić, koja predstavlja radnike Bobar banke u stečaju.

CAPITAL: Lj.Lj.

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • B

    Pa ovaj Lazo ne ispunjava uslove za stečajnog Banke…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+