Capital.ba

Dugovi »BH Airlinesa« dostigli 13 miliona evra

03.02.2015. / 16:04

bh airlinesSARAJEVO, Dugovi “BH Airlinesa” dostigli su 13 miliona evra, istaknuto je danas nakon sastanka održanog u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH u Sarajevu.

Predstavnici Ministarstva su razgovarali s Upravom i Nadzornim odborom “BH Airlinesa” o problemima u ovoj avio-kompaniji i mogućnostima za njihovo rješavanje.

“Situacija je veoma složena, s obzirom na to da je “BH Airlines” blokiran od više dobavljača. Dug prema HETA, “Hypo Leasingu” iz Austrije iznosi 7,5 miliona evra i odnosi se na nabavku dva aviona, koji su kupljeni 2005. godine na lizing, pod jako nepovoljnim ugovorima. Po završetku lizinga ti avioni će biti vlasništvo austrijske “Hypo Leasing” kuće, a neće biti vlasništvo BiH”, izjavio je nakon sastanka Enver Bijedić, federalni ministar saobraćaja i komunikacija.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, kako je dodao, od “BH Airlinesa” potražuje oko sedam miliona maraka, a dugovi prema nekim dobavljačima iz zemlje i inostranstva iznose oko 3,5 miliona maraka.

“Na sastanku smo odlučili da Vladi Federacije BiH za njenu narednu sjednicu ponudimo informaciju koja će sadržavati ove podatke koje je na današnjem sastanku prezentovala Uprava “BH Airlinesa”, uz predložene zaključke”, kazao je Bijedić.

Prvi je da se informacija o radu “BH Airlinesa” prihvati na način da se obavezuje Uprava da uradi sanacioni plan kompanije.

“Drugi je zaključak da bude pokušano da se napravi reprogram duga sa sarajevskim aerodromom da bi aerodrom deblokirao račune. Naravno, neće se odreći svojih potraživanja, ali da pokušamo da njihova potraživanja budu prolongirana ili da ih reprogramiramo na određeni period. Treće je da se s podračuna na budžetu Federacije gdje je putnička taksa, za putnike koji lete s aerodroma, uplati dio dugovanja HETA ili “Hypo Leasingu” u iznosu od milion maraka da bi i HETA deblokirala račun “BH Airlinesa”, znači da ne bi došlo do blokade”, dodao je Bijedić.

Četvrti zaključak, koji će, po njegovim riječima, biti vjerovatno i najteže realizovati, jeste da bude iznađen još neophodan minimum sredstava koje je istaknula Uprava “BH Airlinesa”, a to je oko 1,5 miliona maraka da bi bila uplaćena popravka aviona i neka hitna potraživanja, da bi na kraju “BH Airlines” bio deblokiran i već iduće sedmice mogao da nastavi sa svojim operacijama.

Sa predstavnicima Ministarstva finansija FBiH, kako je dodao Bijedić, bili su u telefonskom kontaktu tokom sastanka, tražeći zakonske mogućnosti da se pomogne ovoj avio-kompaniji.

Bijedić je naveo da rad samog preduzeća zahtijeva širu analizu. Dodao je da se trenutno iz budžeta Federacije po raznim osnovama “BH Airlinesu” izdvaja oko 7,5 miliona maraka godišnje i da to je maksimum koji se može dati, te da uz sva ta izdvajanja, oni negativno posluju.

“Dugovi “BH Airlinesa” trenutno iznose oko 13 miliona evra”, potvrdio je generalni direktor “BH Airlinesa” Amir Jažić.

Kazao je da prema Poreskoj upravi po osnovu penzionog fonda imaju dug od dva miliona i 450.000 maraka.

“To je dug koji je nastao od 2011. godine i do danas on je multipliciran i narastao na taj iznos. Podnijeli smo zahtjev za sporazum i očekujem uskoro odgovor od Poreske uprave”, dodao je Jažić.

Podsjetio je da je avio-kompanija “Turkish Airlines” prije dvije godine raskinula partnerstvo s “BH Airlinesom”.

“Vlada Federacije BiH jedini je vlasnik “BH Airlinesa” i nadamo se da će učiniti sve što je moguće da bi došlo do sanacije ovog javnog preduzeća”, dodao je Jažić.

Stav Ministarstva prometa i komunikacija FBiH odranije je poznat, a to je da se iznađe način da se pomogne “BH Airlinesu” da ne bi došlo do gašenja ili stečaja ove jedine nacionalne avio-kompanije. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!