ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dug za PDV za godinu porastao 25 miliona KM!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– Poreski obveznici na kraju 2016. dugovali 368 miliona KM za PDV
– U prošloj godini prinudnim putem naplaćeno 120 miliona KM
– UIO za deset godina naplatila 43 milijarde KM po osnovu PDV-a

BANJALUKA, Poreski obveznici u BiH na kraju prošle godine ostali su dužni Upravi za indirektno oporezivanje 368 miliona maraka poreza na dodatnu vrijednost ili 25 miliona KM više nego na kraju 2015. godine.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je za CAPITAL da je u proteklih deset godina, koliko je Zakon o PDV-u u BiH u primjeni, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a sa naknadnim teretom prinude iznosio 1,19 milijardi KM.

„Od tog iznosa Uprava je uspjela naplatiti 826 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 368 miliona KM, po čemu je procenat naplate 69 odsto. Na kraju 2015. godine ukupan dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio je 343 miliona KM“, istakao je Kovačević.

Iako je došlo do rasta dugovanja, Kovačević tvrdi da je po procentu naplate prinudnim putem UIO iznad mnogih poreskih uprava zemalja članica EU.

„Samo u 2016. godini prinudnim putem je naplaćeno nešto više od 120 miliona KM. Pored redovnih mjera koje UIO koristi u postupcima prinudne naplate,  počeli smo i sa nekim novim metodama prinudne naplate, kao što je prodaja hartija od vrijednosti putem Banjalučke berze i Sarajevske berze, a polako krećemo i u prodaju nepokretne imovine date u zalog radi osiguranja plaćanja dugova ili zaplijenjene u postupcima prinudne naplate“, rekao je Kovačević.

Prodajom hartija od vrijedosti UIO je u toku 2016. godine prinudnim putem u naplatila 1,1 milion KM, prodajom nepokretne imovine 290.218 KM, a prodajom pokretnih stvari 43.003 KM.

Kada je riječ o ostvarenim prihodima, Kovačević kaže da je UIO u proteklom desetogodišnjem periodu naplatila 43 milijarde KM po osnovu PDV-a.

„Upoređujući podatke o naplati PDV-a i dugu nakon 10 godina primjene Zakona o PDV-u, vidimo da ukupan dug predstavlja samo 0,85 odsto ukupne naplate PDV-a“, dodao je Kovačević.

Pavlović: Nelikvidnost razlog povećanja duga

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je povećanje dugovanja pokazatelj opšte nelikvidnosti u državi u kojoj svako svakome duguje.

„Problem je nelikvidnost privrede kojoj u velikoj mjeri doprinose budžeti. Ako neko preduzeće radi posao za budžetske korisnike koji kasne sa plaćanjem, dolazimo u situaciju da nelikvidnost vrlo često potiče iz neizmirenih obaveza budžeta. Na taj način se stvara začarani krug u kome nema punjenja budžeta zato što ti isti budžeti nemaju para da plate svoje obaveze prema onima sa kojima su poslovno bili povezani, a koji su obveznici PDV-a“, naglasio je Pavlović.

On smatra da UIO, za razliku od drugih poreskih uprava u BiH, dosta dobro radi svoj posao, ali da im to omogućavaju i prilično velika ovlašćenja koja imaju.

„Može se reći da UIO pokazuje dobre, ili sve bolje rezultate u odnosu na sve ostale poreske uprave. Razlog za to je i činjenica da oni imaju na raspolaganju mnogo efikasnije  alate prinudne naplate koji su  zakonom definisani i koji im daju za pravo da se u tom procesu ponašaju kao da su država u državi“, naglasio je Pavlović.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Markec

    Utegnuti kontrole potpuno

  • Vele

    I ovdje mora biti ostrih rezova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+