Capital.ba

Dug za PDV sve veći

03.06.2013. / 9:20

1BANJALUKA, Neto godišnji rast duga poreskih obveznika prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u protekle tri godine kretao se od 40 do 66,5 miliona KM, navodi se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Na kraju februara ove godine dugovi prema UIO povećani su za 56,1 milion KM u odnosu na isti period 2012. godine.
U izvještaju se ističe da je od izbijanja globalne ekonomske krize naplata prihoda od PDV-a opterećena rastućim dugovima po osnovu prijavljenog, a neplaćenog PDV-a. Prema podacima ovog odjeljenja, dug za PDV na kraju februara 2009. godine u odnosu na isti period 2008. godine povećan je za 14,1 milion maraka, dok je godinu kasnije taj dug porastao za 39,3 miliona KM. U februaru 2011. godine dug je povećan za 49,5 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine porastao za čak 66,5 miliona maraka.
– Poslije smanjenja dugova u januaru, već u februaru je zabilježeno dodatnih šest miliona KM duga, tako da je dug na kraju februara ove godine iznosio 251,5 miliona KM. Ukupni dugovi, uključujući i razrezani dug za obveznike koji su propustili da podnesu PDV prijave, iznose 310 miliona KM – navodi se u izvještaju.
U izvještaju se ističe da je u martu ove godine došlo do neočekivane eskalacije i pada prihoda od PDV-a od 17 odsto. U prva četiri mjeseca neto prihodi su smanjeni za 43,2 miliona KM.
Analitičari UIO su upozorili da je ovaj negativan trend zabrinjavajući, s obzirom na to da je PDV dominantna vrsta indirektnih poreza.
– Naplatu PDV-a već nekoliko godina opterećuju rastuće isplate vraćanja i dugovi obveznika. Stopa izdvajanja iz bruto PDV-a za isplatu povrata u prvom kvartalu 2013. iznosila je 26,7 odsto. Posmatrajući stope vraćanja u prethodnim godinama može se zaključiti da je došlo do naglog pogoršanja trendova. Nominalno u prvom kvartalu 2013. je isplaćen najviši iznos povrata od 2008. godine – navodi se u izvještaju.
Savjetnik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže za “Glas Srpske” da je jedan od razloga konstantnog gomilanja dugova loša ekonomska situacija i sve veći broj obveznika koji teško izmiruju svoje obaveze.
Istakao je da značajan razlog velikih dugova leži i u neefikasnosti institucija zaduženih za naplatu indirektnih poreza.
– Činjenica je da i ogroman broj subjekata izbjegava da plaća svoje obaveze i definitivno je potrebno rješenje po dva osnova. Jedan je poboljšanje samog sistema obračuna i kontrole naplate PDV-a, a drugi je prilagođavanje poreskog sistema potrebama privrede – naglasio je Gavran.
Dodaje da je Upravni odbor UIO konstatovao kao problem dugovanja ili povećanje vraćanja PDV-a, ali da nije primijetio kao problem opterećenje poreskih obveznika i generalno poremećaje u privredi.
– Sve je veća nelikvidnost privrede i nije nimalo iznenađujuće što je došlo do pada prihoda i povećanja dugova. Veliki problem predstavlja i to što oni koji redovno izmiruju svoje obaveze, upadaju u probleme zato što ogroman broj subjekata nikada nije uredno izmirivao svoje obaveze i to je prolazilo bez nekih velikih sankcija. To se sada jasno uočava iz različitih lista poreskih dužnika gdje se vidi da brojne firme godinama ne izmiruju svoje obaveze i da to niko nije sankcionisao – naglasio je Gavran.

Najveći dužnici
“Glas Srpske” objavio je ranije da su prema podacima za prošlu godinu među najvećim dužnicima za PDV “Sarajevska pivara”, “MB Kekerović” i s njim povezane firme. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!