Capital.ba

Dubravac tužio „Pošte“ zbog smjene Nadzornog odbora

20.04.2021. / 14:48

BANJALUKA – Bivši član Nadzornog odbora „Pošta Srpske“ Željko Dubravac, koji je početkom prošlog mjeseca razriješen sa te pozicije, tužio je ovo javno preduzeće zbog nezakonite smjene, saznaje portal CAPITAL.

dubravac

Foto: Capital

Skupština akcionara „Pošta Srpske“ razriješila je na sjednici početkom marta Nadzorni odbor ovog preduzeća i imenovala novi privremeni NO. Tada su u NO bila samo dva člana, dok su tri člana prethodno podnijeli ostavke.

Naprasnim ostavkama, a zatim i smjeni preostalih članova prethodila je odluka Nadzornog odbora da ne prihvati plan uprave „Pošta“ da ovo preduzeće zaduži za devet miliona KM kako bi kupili objekat u vlasništvu Slavka Roguljića.

Upravo je odluka da ne prihvati prijedlog uprave o kreditnom zaduženju, prema riječima Dubravca, bila razlog za smjenu članova NO.

Zbog toga je, kaže za CAPITAL, pravdu odlučio da potraži na sudu.

„Smjena je bila apsolutno nezakonita i zbog toga sam krajem prošle sedmice podnio tužbu. Skupština akcionara nije imala nikakvo utemeljenje za donošenje takve odluke i očekujem da će to i sud utvrditi“, kazao je Dubravac.

Ponovio je da je Skupština akcionara na sjednici održanoj 5. marta donijela odluke koje, po njegovom mišljenju, nisu zakonite jer te odluke na dnevni red nije stavio Nadzorni odbor.

„Iza svega ovoga stoji kreditno zaduženje od devet miliona KM za kupovinu nenamjenskog objekta koje su članovi NO, u kojem sam bio i ja, izbacili iz plana poslovanja „Pošta“ za ovu godinu. Pored tih devet miliona trebalo bi još tri miliona KM da se objekat privede namjeni. Dakle, uz gubitak od 2,6 miliona KM koje su „Pošte“ imale u prošloj godini, ovo zaduženje bi preduzeće dovelo u potpuno bezizlaznu situaciju“, rekao je Dubravac ranije za CAPITAL.

Udaljen s posla

Pored „Pošta, Dubravac je u sporu i sa „Autoputevima RS“, u kojima je zaposlen, a sa kojima problem pokušava da riješi mimo suda.

„Autoputevi“ su nedavno suspendovali Dubravca na tri mjeseca, nakon što je fotografisan na protestu ugostitelja ispred Palate Predsjednika RS.

„Uputio sam zahtjev „Autoputevima“ za zaštitu zakonitosti iz radnog odnosa, a oni su bez nekog obrazloženja donijeli rješenje kojim odbijaju moj zahtjev. Zatim sam podnio zahtjev Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova RS za posredovanje, a inspekciji rada zahtjev za nadzor nad zakonitošću ovih akata“, kazao je Dubravac, koji je inače član Predsjedništva DNS-a.

CAPITAL je ranije objavio da Skupština akcionara „Pošta Srpske“ planira da razriješi Nadzorni odbor jer nije prihvatio plan uprave „Pošte“ da ovo preduzeće zaduži za devet miliona KM kako bi kupili objekat u vlasništvu Slavka Roguljića.

Zanimljivo je da je, nakon što je Nadzorni odbor izbacio taj dio iz plana i takav prijedlog uputio Skupštini akcionara na razmatranje, došlo do ostavke prvo predsjednika, a zatim i dva člana Nadzornog odbora RS. Nakon toga je stigao i zahtjev Investiciono-razvojne banka (IRB), kao predstavnika državnog kapitala, da se na dnevni red stavi tačka o razrješenju kompletnog NO i imenovanju novog privremenog NO.

Nadzorni odbor u kojem su ostala samo dva člana je odbio zahtjev IRB-a, jer nisu imali kvorum za odlučivanje nakon čega se IRB obratila sudu, a sud naložio Nadzornom odboru da promijeni sporne tačke dnevnog reda.

Tačke su promijenjene i Skupština je usvojila odluku o razrješenju svih članova NO te imenovala novi privremeni NO.

U novi NO imenovana je Jelena Vidović, kćerka ministarke finansija Zore Vidović, iako je prethodno podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Pored nje, u privremeni NO imenovan je i Boris Dmitrašinović koji je i do sada bio član te Neven Stanić, Marko Mihajlović i Dragana Dubajić.

 CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Dubravac tužio „Pošte“ zbog smjene Nadzornog odbora

  1. Duca

   Sve sami uhljebi, samo trče u vlast da sebe pozicioniraju, pa ti Dubravac imaš 5 primanja jer si bio vlast i sada vi opet hoćete u neku novu vlast. E nećemo takve promjene pa nikada ih ne bilo! Ti, Nešić, Ivanić, Šarović da budete promjena, onda bi vam prišao Špirić i drugi kao što sada mijenjaju dresove u Banjaluci