ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Država najslabija karika

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Državna i javna preduzeća više od godinu dana duguju privredi između 90 i 150 milijardi dinara, procjenjuje Unija poslodavaca Srbije.Trenutno oko 1.600 preduzeća najmanje šest mjeseci, a u nekim slučajevima i više od godinu dana, nije uspjelo da naplati poslove koje su obavili za neko od 590 javnih preduzeća. Posljedice, međutim, prijete prije svega njihovim zaposlenima, pa bi, upozoravaju poslodavci, čak 30 odsto od oko 70.000 radnika, koliko ove privatne firme zapošljavaju, moglo da ostane bez posla.

S druge strane rastu i dugovanja privrede prema državi. Grube procjene su govorile da su ona ljetos iznosila između 70 i 110 milijardi dinara, ali su trenutno vjerovatno i veća. Unija poslodavaca Srbije pozvala je Ministarstvo finansija da poreskim upravama u Srbiji uputi preporuku da sa onim firmama, kojima javni sektor i javna preduzeća duguju, zaključe ugovor o prebijanju dugova za poreze i doprinose u visini tog dugovanja.

“Država je prošle godina načinila napor i isplatila 450 miliona evra dugovanja, ali ima poslova još iz 2008. koji nisu plaćeni, a dugovanja su i u međuvremenu porasla”, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

On kaže da je puno lokalnih javnih preduzeća koja nisu platila obavljene poslove. Pošto država najviše i angažuje, daje posao, niko se i ne usuđuje da uđe u spor sa njom i probleme pokuša da riješi na sudu.

Inače, svako drugo preduzeće, upozoravaju poslodavci, već ima podignut kredit kako bi izmirili PDV, koji se plaća unapred. Mnogi su u međuvremenu podigli i subvencionisane kredite za likvidnost.

S druge strane, sve više kasne sa isplatama zarada, jer nemaju istovremeno dovoljno sredstava za plate, poreze i doprinose. Zarade sada u prosjeku stižu sa 45 dana zakašnjenja. Prije godinu dana kasnilo se – osam dana.

“U Srbiji su najviše zadužena preduzeća koja su radila za javni sektor i javna preduzeća “, kaže Boško Savković, generalni sekratar Unije poslodavaca.

Preduzetnicima država nije plaćala na vrijeme, ili im je isplatila svega 20 do 50 odsto duga. Onda su preduzeća podigla i kredite za likvidnost i dodatno se opteretila.

Ovakva situacija predstavlja socijalnu bombu i nečinjenje države, koja istovremeno ne isplaćuje ili kasni sa isplatama, a nije spremna da za iste iznose otpiše bar dugovanja za poreze i doprinose na zarade zaposlenih, primorava poslodavce da smanje broj zaposlenih kako bi opstali dok im se ne isplate dugovi.

Pad kursa pojeo pola profita

Mala i srednja preduzeća, kako pokazuju analize Unije poslodavaca, zahvaljujući kursnim razlikama u decembru ostala su bez milijardi dinara profita. Podaci dobijeni od ukupno 14.246 firmi pokazuju da su one zbog slabljenja dinara izgubile ukupno – 26,7 milijardi dinara.

“Ispostavilo se da je pad kursa pojeo ukupno 50,43 odsto planiranog profita za 2009. godinu”, tvrdi Unija poslodavaca Srbije.

Direktori kompanija koje su na gubitku traže od guvernera Narodne banke Srbije i ove institucije da u svakoj narednoj godini izađe sa projekcijom koliki se realan pad dinara očekuje u toj godini, kako bi mogli da devalvaciju dinara kalkulišu u svoje poslovne planove za tekuću godinu. Najviše su bili pogođeni oni koji dio sirovina i repromaterijala za proizvodnju uvoze iz inostranstva. Novosti

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+