Capital.ba

Drugi krug prebijanja dugova u RS

18.03.2016. / 9:30

20160317172853_360108BANJALUKA, Druga obavezna multilateralna kompenzacija u RS trebalo bi da bude realizovana za oko mjesec dana i u njoj se očekuje mnogo veći odziv privrede nego u prvoj, kako bi iznos prebijenih dugova bio još veći, a samim tim bi došlo i do smanjenja nelikvidnosti, kao gorućeg problema privrede.

Ono što se sada očekuje je da Vlada RS donese odluku kojom će se detaljnije urediti prijava obaveza i rokovi za sprovođenje druge multilateralne kompenzacije.

Naime, u prvoj, koja je održana prošle godine, bilo je 1.350 učesnika, dok je prebijeno oko 164 miliona maraka obaveza.

Sada su očekivanja da će u ovom sistemu učestvovati više privrednika, samim tim i prijaviti više obaveza, što bi moglo dovesti do toga da iznos prebijenih dugova premaši prošlogodišnja 164 miliona KM.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, potvrdio je da bi druga multilateralna kompenzacija trebalo da bude sprovedena sredinom aprila ove godine.

“Pretpostavljamo da će interes privrednika biti veliki, s obzirom na to da se kroz prvu multilateralnu kompenzaciju prošle godine riješio jedan dio nelikvidnosti”, rekao je Božić.

Prema njegovim riječima, rezultati prve kompenzacije pokazuju da je to prvenstveno prilika da se zatvore međusobna potraživanja između javnog i privatnog sektora.

Pored toga, Božić je naveo i da broj učesnika u prvoj multilateralnoj kompenzaciji pokazuje da su privrednici uglavnom odgovorno pristupili multilateralnoj kompenzaciji.

“Poreska uprava RS ima mehanizme da provjeri da li su prijavljene sve poreske obaveze, te da reaguje i na eventualne prijave drugih povjerilaca.

Stoga je realno očekivati da će dužnici ispuniti svoju zakonsku obavezu tako što će prijaviti svoje obaveze i tako pružiti priliku povjeriocima da kroz kompenzaciju riješe svoja nenaplaćena potraživanja”, kazao je Božić.

Govoreći o eventualnom organizovanju Sistema za multilateralne kompenzacije na nivou BiH, on je rekao da do sada nije bilo formalnih kontakata u vezi s tom idejom.

Tome u prilog ističe da Sistem za multilateralne kompenzacije koji su razvili u RS to može podržati, jer se u njemu nalaze podaci za sve poslovne subjekte u BiH.

“Da bi se to realizovalo, najjednostavnije bi bilo da i FBiH i Brčko distrikt donesu propise o multilateralnoj kompenzaciji, te da se onda odlukama uredi istovremeno sprovođenje”, rekao je on. U tom slučaju, Božić je kazao da bi efekti multilateralne kompenzacije bili značajno veći, pogotovo ako se u Sistem uključi i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da se očekuje još veći odziv privrede, nego što je to bio slučaj u prvoj kompenzaciji održanoj prošle godine.

“U prvoj kompenzaciji je kod pojedinih privrednika postojala određena doza bojazni od samog postupka i krajnjih rezultata. Sada kada je završena ta prva kompenzacija i kada su otklonjene sve te nedoumice, očekujemo da će se još dodatno uvećati iznos prebijenih dugova s ciljem smanjenja nelikvidnosti, kao glavnog problema privrede”, rekao je Blagojević.

On je naglasio da će Privredna komora RS i dalje učiniti sve kako bi taj postupak dao najbolje moguće rezultate, ističući da će biti na raspolaganju kada su u pitanju dodatna pojašnjenja, te edukacija privrednika putem seminara.

Podsjećamo da su za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju, koja je po odluci Vlade RS sprovedena u periodu od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, učesnici prijavili ukupno 1.008.656.364 KM obaveza.

Od ukupno prijavljenih obaveza bilo je moguće kompenzovati 389.200.686 KM, ako se uzmu u obzir potraživanja učesnika.

Tako su u tri multilateralne kompenzacije, koje su izvršene 30. oktobra, te 3. i 6. novembra, kompenzovane obaveze u iznosu od 164.261.603 KM, što predstavlja 16,3 odsto od prijavljenih, odnosno 42,2 odsto od iznosa obaveza koje je bilo moguće kompenzovati. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nisu dobili odgovor iz Ministarstva finansija RS kada se može očekivati odluka o drugoj multilateralnoj kompenzaciji u RS.

Brojke
1.008.656.364 KM obaveza prijavljeno u kompenzaciji prošle godine
389.200.686 maraka bilo moguće kompenzovati
164 miliona KM kompenzovanih obaveza
1.350 subjekata učestvovalo u prošlogodišnjoj kompenzaciji

Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!