Capital.ba

Domovi zdravlja u RS trošili na sebe umjesto na pacijente

26.08.2013. / 9:28

dom zdravljaBANJALUKA, Pojedini, posebno manji domovi zdravlja u RS dodatna sredstva, koja su prethodnih godina dobijali od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, trošili su na plate i nova zapošljavanja iako za to nisu bila predviđena.

Ovo je potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a u ovoj instituciji su najavili da će ova sredstva u narednom periodu biti raspoređivana po drugačijim kriterijima, kako bi se ovo izbjeglo.

Veliki broj ovih ustanova trošio je ova sredstva, koja su prvenstveno namijenjena domovima zdravlja čije je poslovanje ugroženo teškom finansijskom situacijom, na prekomjerna i nekontrolisana zapošljavanja i posebno na plate pojedinim rukovodiocima.

Prema riječima Slobodana Stanića, resornog ministra, neki domovi zdravlja dobili su dodatna sredstva po nejasnim kriterijumima.

“Ne mogu sad tačno da navedem o kojim opštinama se radi, ali uglavnom su to bile manje opštine. U narednom periodu ovi kriterijumi će biti jasno i precizno definisani, kako bi bila spriječena pojava iz prethodnih godina da ta sredstva, čija je namjena jasno definisana, dobiju domovi zdravlja koji to ni po kojem kriterijumu ne bi trebalo”, kazao je Stanić.

On je naveo da će među novim kriterijumima, koje će definisati Fond zdravstvenog osiguranja RS, biti razvijenost i razuđenost opštine.

“Svi će moći aplicirati za ova sredstva, ali će morati jasno i precizno pravdati utrošak sredstava, što do sada nije bio slučaj”, naglasio je Stanić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da je prošle godine većina domova zdravlja dobila dodatna sredstva, ali da ta sredstva u praksi nisu korištena za predviđene namjere.

“U prošloj godini sa većinom domova zdravlja, odnosno sa njih 36, Fond je ugovorio veća finansijska sredstva nego što im je pripadalo prema propisanim osnovnim kriterijumima. Dodatna sredstva su davana s namjerom da se održi stabilnost zdravstvenog sistema, odnosno kako bi mogli da funkcionišu i pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima”, kažu u Fondu.

U ovoj instituciji su pojasnili da su dodatna sredstva predviđena i za ovu godinu, ali da će se raspoređivati na drugačiji način.

“Raspored ovih sredstava vršiće se na osnovu egzaktnih potreba koje proizlaze iz povećanih troškova zdravstvene zaštite usljed specifičnosti pojedinih zdravstvenih ustanova i zdravstvene ustanove će morati jasno precizirati u koje namjene će se taj novac koristiti”, istakli su u Fondu.

Znači, pojašnjavaju iz Fonda, domovi zdravlja, koji su prema osnovnim kriterijumima dobili manje od 95 odsto prošlogodišnje finansijske vrijednosti ugovora, moći će naknadno aplicirati za dodatna sredstva, a njihov raspored će biti izvršen prema kriterijumima koji će biti utvrđeni odlukom Upravnog odbora Fonda.

“Inače, za primarnu zdravstvenu zaštitu u ovoj godini je planirano 119 miliona KM. Nakon potpisivanja ugovora biće poznato koliko novca će ići za dodatna sredstva, a prema procjenama, taj iznos ne bi trebalo da bude veći od šest miliona KM”, precizirali su u Fondu.

Radivoje Erak, direktor Doma zdravlja u Mrkonjić Gradu kazao je da je prethodne godine na ime dodatnih sredstava dobio 42.000 maraka, ali da ove godine neće dobiti ova sredstva.

“Ta sredstva smo koristili za otpremnine, materijalne troškove kao što su grijanje, gorivo i slično, a nikako za isplate plata, jer ta sredstva za to nisu predviđena”, istakao je Erak. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!