Capital.ba

Domaće gljive potisnule uvozne

20.06.2020. / 10:40

BANJALUKA, TUZLA – Proizvođači gljiva u BiH uspjeli su da potisnu uvoz, jer izvoz ove biljke uveliko premašuje uvoz.

gljive

Tako iz Spoljnotrgovinske komore BiH navode da je BiH tokom prošle godine izvezla gljiva, što svježih, što obrađenih, u vrijednosti od 23 miliona KM, dok je vrijednost uvezenih bila sedam miliona.

Bilježi se rast izvoza u odnosu na godinu dana ranije od 1,5 miliona KM. Izvoz u zadnjih pet godina, odnosno od 2015. do 2019, porastao je za 12 miliona KM“, ističu iz Spoljnotrgovinske komore.

Dodaju da na jednu KM uvoza u ovom sektoru BiH izveze 2,46 KM, te da od ukupnog izvoza najviše izvoze suve gljive, odnosno 50 odsto, zatim svježe 36 odsto i na kraju smrznute 13 odsto.

Najviše gljiva izvozimo u zemlje zapadnog Balkana, a od ostalih zemalja to su Čile, Kina i Kanada“, navode u Spoljnotrgovinskoj komori.

Kako kažu uzgajivači gljiva, izvozom dominiraju šumske gljive kao što su vrganji, lisičarke, smrčak, dok je izvoz uzgojenih gljiva, šampinjona i bukovača, prilično slab.

Mujdin Tokić, predsjednik Grupacije proizvođača micelija, komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, rekao je za “Nezavisne” da se zanemarivo mala količina uvozi, ali se isto tako zanemarivo mala količina uzgojenih gljiva i izvozi.

Prema statističkim podacima, izvozimo dosta gljiva, ali to su šumske gljive kao što su vrganj i lisičarka“, objasnio je Tokić. Dodao je da uzgajivači u BiH najčešće uzgajaju šampinjone i bukovače te u maloj količini šitake gljive.

Uzgoj šampinjona predstavlja oko 70 odsto proizvodnje, bukovača oko 15 odsto i u malim količina šitake“, rekao je Tokić. Prema njegovim riječima, najviše se šumske gljive izvoze u zapadnoevropske zemlje kao što su Holandija i Njemačka.

Izvozimo i u Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, ali i Srbiju. Koliko izvezemo – toliko uvezemo“, ističe Tokić. Dodao je da BiH na godišnjem nivou proizvede oko 3.000 tona gljiva.

Ranko Pandurević, vlasnik firme “Agaricus” iz Istočnog Sarajeva, rekao je da proizvede oko 70 tona šampinjona i bukovača. Istakao je da se proizvodnjom bavi od 1983. godine, a da mu je najveći problem plasman gljiva i naplata.

Ne izvozimo na inostrano tržište zbog niskih cijena koje nam nude“, kazao je Pandurević i dodao da proizvodnja gljiva zahtijeva stalno iste uslove.

Problema ima kao i u svakom poslu. Urod nikad nije onoliki koliko mi očekujemo i koliko bi trebalo da bude. Za dobar uzgoj gljiva mikroklima mora biti stalno ista. Bilo ljeto ili zima, mi moramo imati ujednačenu temperaturu i vlažnost vazduha da bi gljiva uspjela“, rekao je Pandurević i dodao da većina ljudi zna i voli bijeli šampinjon.

Stoga smo morali prilagoditi svoju proizvodnju potrebama tržišta. Ljudi takođe traže i nižu cijenu, što im je često najbitnije“, kaže Pandurević.

nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!