Capital.ba

Dom naroda BiH: Nije realizovan veliki broj preporuka revizije

19.10.2017. / 15:01

SARAJEVO,  Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH 2016. godinu sa zaključcima.

Predsjedavajuća Komisije LJilja Zovko rekla je da je zabrinjavajuća činjenica da veliki broj preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH nije realizovan – njih 34, da je u toku realizacija 21 preporuke, a da je 16 realizovano.

Ona je rekla da posebnu pažnju treba posvetiti nedostacima koji se stalno pojavljuju u revizorskim izvještajima iz godine u godinu koje se tiču unutrašnje kontrole, javnih nabavki…

Komisija je usvojila i zaključke u kojima Dom naroda od Savjeta ministara traži da sa ostalim institucijama BiH pristupi realizaciji preporuka i da posebnu pažnju posvete unutrašnjoj kontroli.

Usvojen je i izvještaj o izvršenju Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu.

Pomoćnik ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Vlatko Dugandžić rekao je da su prihodi u prošloj godini realizovani u iznosu od 936 miliona KM ili oko 99 odsto od planiranih 950 miliona KM.

On je naveo da su rashodi iznosili 910 miliona KM ili 96 odsto.

Prema njegovim riječima, dobri rezultati u izvršenju Budžeta za 2016. godinu ostvareni su zahvaljujući tome što je Budžet usvojen na vrijeme.

Dugandžić je naveo da su ostvarene uštede umanjenjem bruto plata, naknada za topli obrok, regres, dnevnica za inostranstvo, za prevoz i odvojen život…

Komisija je primila k znanju informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prvu polovinu ove godine.

Dugandžić je naveo da je od 3.307.000 KM, odobreno oko 557.000 KM, od čega se na Savjet ministara odnosi 341.000, Predsjedništvo BiH 160.000 i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i njegove zamjenika oko 55.500 KM.

Prihvaćen je izvještaj o izvršenim restrukturisanjima rashoda institucija BiH unutar budžetskih rashoda za prvu polovinu ove godine.

Dugandžić je naveo da je ukupno restrukturisano oko 1,5 miliona KM ili 0,15 odsto ukupnog Budžeta za ovu godinu.

Bilo je 25 zahtjeva za restrukturisanje od kojih su 24 pozitivno riješena, a jedan je u razmatranju.

Primljena je k znanju informacija o Godišnjem planu revizije za 2017/2018. godinu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!