Capital.ba

Doktorima doprinosi nisu plaćeni 119 mjeseci!

26.02.2018. / 13:48

– Dug zdravstvenih ustanova u RS prema Fondu PIO za godinu povećan za 18 miliona KM

– Radnicima KC Istočno Sarajevo doprinosi za PIO nisu plaćeni 77 mjeseci

– Granulić: Zdravstvene ustanove ne dobijaju dovoljno novca od FZO

BANJALUKA – Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj nastavljaju da gomilaju dugove za poreze i doprinose, a koliko je situacija loša najbolje pokazuje podatak da zaposlenima u Domu zdravlja Novo Goražde doprinosi za penzijsko osiguranje nisu plaćeni čak 119 mjeseci, odnosno gotovo deset godina.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (PIO) ukupna dugovanja zdravstvenih ustanova u Rpublici Srpskoj po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2017. godine iznosila su 121,3 miliona KM i značajno su povećana u odnosu na godinu ranije.

„Potraživanja Fonda od zdravstvenih ustanova, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju prošle godine iznosila su 121,28 miliona KM i veća su za 17,8 miliona u odnosu na potraživanja na kraju 2016. godine kada su iznosila 103,4 miliona KM“, navodi se u odgovoru iz Fonda na pitanje narodnih poslanika.

Veliki broj zdravstvenih ustanova do 2011. godine nije imao nikakvih problema sa izmirivanjem obaveza za doprinose. Međutim situacija se od 2012. drastično mijenja, a njadrastičniji primjer svakako je Dom zdravlja Novo Goražde koji svojim radnicima doprinose nije platio gotovo deset godina. Ovaj dom zdravlja jedan je od rijetkih koji je i prije 2011. imao nagomilane obaveze, odnosno već tada je imao 50 mjeseci tokom kojih nije plaćao obaveze na plate.

Odmah iza ovog doma zdravlja, na neslavnom drugom mjestu nalazi se Klinički centar Istočno Sarajevo koji svojim radnicima doprinose nije platio 77 mjeseci, odnosno više od šest godina.

Slijedi Dom zdravlja Han Pijesak koji ima dugovanja za 66 mjeseci, a zatim i domovi zdravlja na Sokocu i u Foči čijim radnicima doprinosi nisu plaćeni 55, odnosno 52 mjeseca.

Radnicima Univerzitetskog kliničkog centra RS doprinosi nisu plaćeni 51 mjesec, a za isti taj period doprinosi nisu uplaćeni ni radnicima Doma zdravlja Bileća.

Granulić: Zdravstvene ustanove ne mogu same izmiriti nagomilane obaveze

Direktorica Doma zdravlja Novo Goražde Tanja Kundačina danas nije željela da komentariše ova podatke uz obrazloženje da je nedavno preuzela ovu funkciju i da nema dovoljno informacija.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže za CAPITAL da je evidentno da je menadžment u nekim zdravstvenim ustanovama doprinio gomilanju obaveza, ali da je veliki problem i to što zdravstvene ustanove ne dobijaju dovoljno novca od Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Kazao je i da o tome kakvo je stanje u zdravstvu dovoljno govori podatak da je Dom zdravlja Novo Goražde u isto vrijeme imao čak tri direktora.

Istakao je i da zdravstveni radnici do sada nisu imali problema prilikom penzionisanja, jer je Sindikat zdravstva dogovorio sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS da se onim radnicima koji ispunjavaju uslove za penziju doprinosi pojedinačno uplate.

„Mi smo upozoravali još od druge polovine 2012. godine kada su ta dugovanja počela da se gomilaju da se stvari moraju mijenjati, ali niko se na to nije obazirao i dug je iz godinu u godinu rastao. Zdravstvene ustanove same sigurno ne mogu izmiriti te obaveze. Čak i kad bi dobile reprogram, sa onim što dobiju od FZO ne mogu platiti ove obaveze“, naglasio je Granulić.

Tvrdi da je osnovni problem to što zdravstvene ustanove ne dobijaju dovoljno novca od FZO.

„Direktori su prisiljeni da uzmu onoliko novca koliko im FZO da, a ne ono što im je zaista potrebno za rukovođenje zdravstvenom ustanbovom. Tvrdim da novca ima u FZO, ali da se on ne koristi tamo gdje treba“, kaže Granulić.

Da situacija u svim zdravstvenim ustanovama nije ista pokazuje nekoliko domova zdravlja koji nemaju neizmirenih obaveza po osnovu doprinosa za PIO.

Među njima su domovi zdravlja u Derventi, Tesliću, Laktašima, Mrkonjić Gradu, Čelincu, Driniću, Kotor Varpšu, Šipovu, Loparama, Bratuncu, Bijeljini i drugi.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Doktorima doprinosi nisu plaćeni 119 mjeseci!

  1. Marko i janko

   Meni doktora u RS nije ni žao. Većina ih je legla na Bajinu rudu. Čast pojedincima.