Capital.ba

Doktori iz svog džepa plaćaju liječenje pacijenata

08.08.2017. / 16:28

– Prijedorski Dom zdravlja kažnjava ljekare zbog potrošenog materijala
– Ljekarima se u ratama već nekoliko mjeseci odbija i do 500 KM
– Direktorica Doma zdravlja Prijedor demantuje, iako redakcija CAPITAL-a ima originalnu dokumentaciju
– Ministarstvo zdravlja: Umanjene tranše se odnose na zdravstvenu ustanovu, ne na doktora medicine pojedinačno

PRIJEDOR/BANJALUKA – Uprava prijedorskog Doma zdravlja započela je otvoren obračun sa deset svojih ljekara odbijajući im značajne iznose od plata, a zato što su, navodno, potrošili više medicinskog materijala nego što je to propisao Fond zdravstvenog osiguranja RS. Zbog direktnog kršenja Zakona o radu RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS pokrenuće tužbe protiv uprave ove zdravstvene ustanove, saznaje CAPITAL.

Zakonski propisi su, kažu u Sindikatu, jasni – poslodavac ne može bez pristanka radnika ili pravosnažne sudske odluke potraživanje prema radniku naplatiti obustavljanjem dijela plate te podsjećaju da se prinudno izvršenje na platu sprovodi u skladu sa odredbama Zakona o izvršnom postupku.

Prema originalnoj dokumentaciji koja je u posjedu naše redakcije, a koju je potpisivala direktorica Doma zdravlja Slavica Popović, ljekarima se u ratama već nekoliko mjeseci odbija i do 500 KM od mjesečnih primanja, a kao ključni dokaz navode da je “zapisnikom FZO utvrđena odgovornost ljekara koji su mimo Pravilnika o pravu na medicinska sredstva izdavali ortopedska pomagala”.

“Ad hoc” rješenja mimo zakona

Da li je pacijentu zaista bilo potrebno pomagalo ili ga je ljekar propisao jer je bahat, niko nije utvrdio. Kako ističe dobro upućen izvor CAPITAL-a, rješenja o drakonskim kaznama donesena su “ad hoc”.

“Ljekari su samo dobili obavještenja u kojima je navedeno da su se oglušili o pravilnike te da će procijenjena šteta koju su nanijeli ovoj zdravstvenoj ustanovi biti namirena kroz obustave plate. Ovo je žestoko kršenje Zakona o radu RS u kojem jasno stoji da je radnik dužan da nadoknadi štetu poslodavcu samo ako je postupao namjerno ili iz krajnje nepažnje, što Dom zdravlja nije utvrdio jer nije proveo postupak u kojem bi ovo bilo i utvrđeno”, kažu i u Strukovnom sindikatu.

S druge strane, u Domu zdravlja Prijedor ne odustaju od svojih stavova i tvrde da su ljekari ovu zdravstvenu ustanovu oštetili za 2.500 KM. Takođe, navode da se radi o krajnoj nepažnji doktora, iako ne postoji dokument koji bi to potkrijepio.

Priznaju da Zakon o radu štiti radnika, ali da apsurd bude veći, ističu i da je iznad tog Zakona ugovor o korištenju šifre koji su ljekari još 2013. godine morali da potpišu sa FZO RS i Domom zdravlja.

Očigledno je, pak, i da nisu dovoljno upućeni u važeće propise, s obzirom na to da prema Zakonu o obligacionim odnosima RS, nijedan ugovor, pa ni ovaj, ne može da bude iznad važećeg zakona.

Popović: “Niste dobro informisani”

Na pitanja CAPITAL-a, direktorica prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović danas je odgovorila osorno – nismo dobro informisani, a dokumentacija koju posjedujemo je selektivna.

“U svakom slučaju, sve ovo je namjerno i s ciljem da izvučete unaprijed projektovan zaključak. Nije tačna vaša tvrdnja iz dopisa da se u Domu zdravlja Prijedor ljekarima odbija od plate “prekoračenje” utroška materijala i lijekova. Nikada nijedan ljekar ovog Doma zdravlja nije kažnjen po osnovu „prekoračenja“ utroška medicinskog materijala i lijekova”, navodi Popovićeva u pisanom odgovoru našoj redakciji.

Dodaje i da “rizik prekoračenja u odnosu na ugovorena sredstva snosi zdravstvena ustanova primarnog nivoa i on iznosi 70 odsto“ te da “FZO iznos prekoračenja odbija od ugovorenih sredstava koje doznačuje Domu zdravlja Prijedor”.

U Ministarstvu zdravlja RS na pitanja CAPITAL-a o evidentnom kršenju prava prijedorskih doktora medicine su izričiti. FZO RS redovno kontroliše propisivanje lijekova, a za uočene nepravilnosti ima mogućnost da domu zdravlja umanji mjesečnu tranšu.

“Dakle, umanjene tranše se odnose na zdravstvenu ustanovu, a ne na doktora medicine pojedinačno”, naglašavaju u Ministarstvu.

UKC RS popisuje materijal, ali ne dira ljekarske plate

Utrošeni medicinski materijal i količinu izdatih lijekova počeo je da kontroliše i Univerzitetski klinički centar RS, a sve kako bi, kažu u upravi, analizirali troškove. Uočili su, tvrde, da su se pojedini ljekari ponašali nedomaćinski.

“Poslovodstvo UKC RS konstantno traži konstruktivna rješenja kako bi se ove pojave zaustavile, ali se sprovođenje novčanih sankcija ne planira. Takođe, ni na koji način nisu sankcionisani ljekari, odnosno medicinsko osoblje klinika na kojima su uočene pomenute pojave neracionalne potrošnje”, ističu u UKC.

Iako zdravstvene ustanove u RS godinama muku muče sa nedostatkom lijekova, ali i najobičnije sterilne gaze, u upravama bolnica tvrde da se nove metode ušteda neće odraziti na nivo pružanja usluga pacijentima.

CAPITAL: Žana Gauk   

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Doktori iz svog džepa plaćaju liječenje pacijenata

  1. nives

    Ima u ovoj ustanovi jos nepravilnosti od strane direktora koje treba preispitati!

    • duh_

      Samo je pitanje ko će i kada preispitati!