ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dodik: Republički budžet za 2018. mora da bude potpuno likvidan

Objavljeno u OSTALO

Slikovni rezultat za predsjedništvo snsdBANJALUKA – Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ zaključilo je danas da ekonomska politika Republike Srpske mora imati razvojni karakter u narednoj godini, a republički budžet za narednu godinu mora biti stabilizujući i potpuno likvidan, te uravnotežen i razvojni, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. 

Dodik je rekao da se razgovaralo o prednacrtu budžeta i ekonomskim reformama i da je u tom pogledu usvojeno više od 30 zaključaka koji se odnose na razne sektorske politike i potrebe da se na tom planu učine dodatne aktivnosti i programi.

“Prije svega, konstatovali smo da je ekonomski razvoj Srpske u ovoj godini bio opterećen regionalnim i globalnim kretanjima u ekonomiji koja su doprinosila raznim pritiscima, a da su mjere Vlade Srpske koje smo povlačili i u ovoj godini bile usmjerene na povećanje domaćeg bruto proizvoda /BDP/, za koji očekujem u ovoj godini rast od tri odsto”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rječima, na bazi rasta BDP-a u ovoj godini, može se očekvati da u idućoj godini u Srpskoj BDP po glavi stanovnika bude 9.000 KM ili preko 5.000 dolara, te da je u tom pogledu ostvaren razvojni pomak u odnosu na prije desetak godina, kada su te vrijednosti bile na minimumu.

Dodik je naveo da je na sjednici konstatovano i da institucije BiH nisu bile u funkciji ekonomskog razvoja Republike Srpske, dodajući da je više od 748 miliona KM za projekte razvoja u Srpskoj u ovom momentu blokirano u tim institucijama.

Prema njegovim riječima, to su, prije svega, projekti Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a nisu usvojene ni promjene akciza, zbog čega je Srpska izgubila oko 90 miliona KM.

“Mi vjerujemo da je ovdašnja opozicija, odnosno vlast na nivou BiH, isključivo imala za cilj da onemogući dolazak tih sredstava u Srpsku, kako bi uticala na zastoj u njenom razvoju i to je ono što primjećujemo i kroz niz mjera predlaganih u prošloj godini, a koje su sada veoma aktuelne”, istakao je Dodik.

On je dodao da je i u takvim okolnostima Srpska osigurala veće prihode za 94 miliona KM u svom budžetu.

“Time je obezbijeđen suficit u budžetu za ovu godinu od 127 miliona KM, koji je upotrijebljen za servisiranje stranih dugova”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se plate u narednoj godini neće povećavati, ostaće iste, a da se resursi za povećanje plata vide u tome da se u budžetu zadrži postojeći okvir, koji je smanjen i skoro je na svjetskom finansijskom standardu, te da će se putem politika koje sada Srpska ima, smanjiti broj zaposlenih i time doći do cifre od šest odsto od BDP-a za plate u javnom sektoru.

On je naveo da su izdvajanja za poljopprivredu bila oko 400 milona KM, te da se u oblasti šumarstva trebaju provesti odluke Vlade Srpske vezane za prodaju šumskih sortimenata iskuljičivo domaćim kupcima na prostoru Srpske.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SNSD-a je konstatovalo da je stanje u zdravstvu složeno i opterećeno zaostalim obavezama i zadužilo je Vladu Srpske da napravi sanacioni program kako bi ta oblast bila likvidna i funkcionala.

“Naše investicije u idućoj godini treba da determinišu naše ekonomske aktivnosti. To se odnosi i na ugovaranje daljih radova na izgradnji projekta `Gornji horizonti`, Termoelektrane `Gacko`, Hidroelektrane `Buk–Bijela` i daljeg ugovaranja izgradnje auto-puteva na pravcu Doboj–Modriča–Brčko-Bijeljina–granica sa Srbijom, te pravca Banjaluka–Prijedor–Novi Grad, kao i putni pravac Vardište–Višegrad–Sokolac–Pale-Istočno Sarajevo”, naveo je Dodik.

On je dodao da u investicije treba uračunati i određene vodozaštitne sisteme, zatim projekat posebnih ekonomskih zona o čemu se razgovara sa kineskim partnerima.

Dodik je rekao da za iduću godinu treba pažnju posvetiti i stvaranju projekta demografskog razvoja, što podrazumijeva pronatalitetnu politiku, ali isto tako i politiku ruralnog razvoja.

“Nezadovoljni smo stanjem u oblasti obrazovanja, prije svega u visokom obrazovanju, gdje se potkralo mnogo nepotrebnih i loših stvari, i u tom kontekstu Predsjedništvo SNSD-a je zaključilo da se `pod lupu` stave sve diplome iz Širokog Brijega, Travnika i sličnih destinacija koje su na netransparentan i sumnjiv način obezbijeđene, i sve te diplome biće preispitane”, rekao je Dodik.

On je naveo i da se od Vlade i resornog ministarstva traži da se uđe u proceduru donošenje novog zakona o visokom obrazovanju.

Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

 • Ilija iz Zvornika

  precjednice bog te pozivio na mnogaja ljeta

 • Ilija iz Zvornika

  precjednice za ovakav budzet ce ti trebati mnogaja ljeta

  • Ilija iz Zvornika

   neuzima me u obzir a stacete petokolonasi kad Tadic porazeni protiv kandidat precjednicki pridje Dodiku ko sto i prilazi svi svataju da je sloga Srpska naj vaznia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+