Capital.ba

Dodik: Globalni procesi utiču na stanje u ekonomiji

20.04.2016. / 14:22

dodik1JAHORINA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da se nijedna ekonomija ne može razvijati ako nema konekcije sa okruženjem i da globalni procesi itekako utiču na stanje u ekonomiji.

“Moramo da razumijemo kako se svjetska i regionalna ekonomija kreću i ako to ne znamo, onda rizikujemo da sami ne povučemo prave poteze. Zato je važno da se vidi negativna, ali i pozitivna strana ovih procesa”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare organizovanoj u okviru Ekonomskog foruma na Jahorini.

On je naglasio da se uspjeh politike mjeri po tome šta ko ostavlja iza sebe i cilj kojem svi teže je ostaviti bolju ekonomiju od one koja je zatečena.

“Ponekad se i ne uspijeva zato što nam i globalni procesi ne idu na ruku, ali mi smo u Republici Srpskoj uspjeli da sačuvamo ekonomsku supstancu i ekonomski sistem u skoro nemogućim uslovima političkog okruženja i globalne recesije, u uslovima kada ne vladamo makroekonomskim agregatima, kada je izopšteno upravljanje Centralnom bankom u BiH, kada smo jedina zemlja u svijetu koja mora da ima veće realno pokriće za emisiju konvertibilne marke za pet odsto nego što je emisija”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je BiH kreirana tako da omogućava da se ne poštuje ustavni poredak, naglasivši da je BiH pod protektoratom.

“BiH je zemlja u kojoj postoji visoki predstavnik i nekom ko želi da investira to je veoma važna poruka”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio očekivanja da će Ekonomski forum na Jahorini odgovoriti na mnoga pitanja, ukazati na nedostatke i odrediti neke pravce ekonomije, te da će preporuke biti dostavljene svim organima u Republici Srpskoj.

On je ocijenio da je Ekonomski forum potreba političke, intelektualne i poslovne elite koji može da da dobar rezultat.

Govoreći o mogućem uticaju najavljenih protesta na ekonomiju Republike Srpske, Dodik je rekao da oni neće uticati na ekonomiju Srpske, jer je Srpska stabilna i demokratski kapacitirana, te da nema nikakvih strahova u tom pogledu.

“Republika Srpska je stabilna i veoma demokratski kapacitirana i ona može da iznese i jedne i druge i treće proteste. Uvjeren sam da to neće bitno uticati na ekonomiju. Oni koji su pokretači jedne takve ideje, možda, sada vide naznake stabilizacije, pa žure da pokrenu nešto kako bi politički profitirali”, istakao je Dodik.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocijenio je da je veoma dobro da udruženja ekonomista sarađuju, jer je to lakši put da se ekonomije zapadnog Balkana povežu i da se na taj način pruži prilika poslovnoj zajednici da jasno saopšti ono što ima političkoj eliti, te da su zbog toga ovakvi susreti veoma korisni.

Vlahović je istakao da ekonomije zapadnog Balkana veoma liče jedna na drugu, sve imaju duple deficite i sve su, manje-više, visoko zadužene i kada je riječ o spoljnjem i unutrašnjem dugu.

“Zemlje zapadnog Balkana sve čine da steknu članstvo u EU i svi se krećemo tom eliptičnom kampanjom gdje smo čas bliži, a čas dalji EU, zahvaljujući problemima sa kojima se i EU sama suočava, koji nisu samo ekonomski nego i politički dezintegracioni procesi“, istakao je Vlahović.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić rekao je da se jedna zemlja može razvijati ako se razvija zajedno sa susjedima, a ta saradnja ne treba da bude samo trgovačka nego treba da bude na različitim nivoima – stručna, naučna, politička.

“Bez obzira u kojim integracijama se trenutno nalazimo uvijek je najjača saradnja između susjednih zemalja. Kooperacija i integracija su veoma važne, ali samo integrisanje ne donosi korist. Hrvatska je već tri godine u EU, a još nema pozitivan rezultat i jedna je od rijetkih zemalja u Evropi koja je sve vrijeme u krizi. Dakle, samo članstvo u EU ne znači da imate koristi. To je dokaz da se moramo obratiti sami sebi”, istakao je Jurčić i dodao da je uvijek iza uspješne politike stajala uspješna intelektualna elita.

Saša Gravobovac, član Organizacionog odbora Jahorina Ekonomskog foruma i izvršni direktor Svota, ponovio je da je osnovna tema skupa da se skrene pažnja na ono što se dešava u globalnoj ekonomiji, na procese koji imaju najdikretniji uticaj na ekonomiju.

On je izrazio očekivanja da će se kroz panele dobiti odgovori na neka od tih pitanja. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!