ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dobit Centralne banke BiH pala na 12 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

– Profit CB BiH u prošloj godini smanjen za 1,9 miliona KM
– CB: Konstantan pritisak na naše poslovanje vrše kamatni rashodi
– Dok dobit pada, naknade upravi rastu

BANJALUKA – Dobit Centralne banke BiH u prošloj godini iznosila je 12,2 miliona KM i smanjena je za 1,9 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Dobit CB BiH posljednjih godina značajno pada, o čemu govori podatak da je u 2016. banka zaradila nešto više od 14 miliona KM, dok je godinu ranije njen profit bio čak 31,4 miliona KM. U 2014. dobit Centralne banke bila je 35,4 miliona KM.

Padu dobiti u prošloj godini doprinijelo je povećanje troškova i smanjenje prihoda u odnosu na 2016. godinu.

U finansijskom izvještaju CB navedeno je da su operativni prihodi banke iznosili lani iznosili 40,8 miliona KM i smanjeni su za milion KM u odnosu na godinu ranije, dok su operativni troškovi iznosili 28,6 miliona KM i oni su povećani za oko 800.000  KM.

I dok je dobit nastavila da pada, u finansijskom izvještaju je navedeno da su ukupne naknade članovima upravljačke strukture, odnosno članovima uprave i Upravnog odbora banke lani povećane za 93.000 KM u odnosu na 2016. godinu.

Za naknade upravljačkoj strukturi u prošloj godini je izdvojeno 991.000 KM, dok su izdvajanaja po ovom osnovu godinu ranije bila 898.000 KM.

U Centralnoj banci BiH  danas su za CAPITAL rekli da su u 2017. godini ostvarili profit za 1,9 miliona manji nego u 2016. godini uz obrazloženje da konstantan pritisak na poslovanje ove banke vrše kamatni rashodi po osnovu negativne kamatne stope na depozite kod inostranih banaka u evrozoni.

Centralna banka: Sve teže ostvarujemo pozitivan rezultat

Naveli su da su ti rashodi u 2017. godini zabilježili dodatni rast u odnosu na 2016. godinu za 2,9 miliona KM i da su iznosili su 11,5 miliona KM.

„Izloženost poslovanja izuzetno nepovoljnim tržišnim uslovima dovela je do toga da mnoge centralne banke već ostvaruju negativne finansijske rezultate. Finansijska tržišta evrozone su već duži period u znaku negativnih i niskih prinosa na državne obveznice zemalja iz našeg investicionog spektra, te izrazito negativnih kamatnih stopa na oročene depozite i depozite po viđenju kod inostranih banaka. Neizvjesni i negativni tržišni trendovi zajedno sa zakonskim okvirom ulaganja deviznih rezervi CBBiH su neminovno uticali na proces upravljanja deviznim rezervama i visinu prihoda od investiranja, te se naša institucija suočava sa sve težim ostvarenjem pozitivnog finansijskog rezultata“, kazali su u CB BiH.

Naveli su da je prosječna ponderisana neto kamatna stopa na devizne rezerve CBBiH u 2017. godini iznosila 0,18 odsto te da je ovakav pad u velikoj mjeri determinisan opadanjem kamatnih stopa i prinosa, što je bila osnovna karakteristika tržišta evrozone u posljednjim godinama.

„Sve u svemu, ostvareni profit za 2017. godinu je rezultat racionalne politike upravljanja CB BiH koja je ispunila svoj zakonski mandat održavanja monetarne stabilnosti, uz racionalni utrošak resursa. CB BiH i dalje uspjeva u vremenima negativne kamatne stope na tržištu evrozone ostvariti pozitivan finansijski rezultat iako primarni cilj u centralnom bankarstvu nije ostvarenje profita već održavanje monetarne stabilnosti“, dodali su u ovoj banci.

U izvještaju je navedeno i da je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, 60 odsto dobiti dobiti, odnosno 7,31 miliona KM raspoređeno u budžet institucija BiH, dok je 40 odsto, odnosno 4,87 miliona KM usmjereno u generalne rezerve banke.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Aco

    Savez za promjene je postavio svoje kadrove za viceguvernera. Digli su naknade prema privatnom sektoru za 100% i ostvarili manju dobit. Cestitamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+