Capital.ba

Do kraja godine se očekuje rast prosječnih potrošačkih cijena od 2,6 posto

15.09.2021. / 8:00

SARAJEVO – Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine na 14,7 posto. Procjena je urađena na osnovu raspoloživih zvaničnih podataka za prvih šest mjeseci, objavljenih do kraja augusta.

Upravni odbor Centralne banke

FOTO: Capital

Posljedično, uz pretpostavku nepromijenjenog obima ekonomske aktivnosti za prvi kvartal u odnosu na objavljeno od Agencije za statistiku početkom jula, procjenjujemo godišnji rast realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za prvo polugodište od 8 posto.

Procjenjujemo da je rast realnog BDP-a u odnosu na prvo polugodište 2019. godine iznosio 4,1 posto. Tek se poređenjem procijenjene realne ekonomske aktivnosti u 2021. godini sa pretpandemijskom godinom stiče osjećaj za dubinu kontrakcije u 2020. godini, koju ni istorijski visoke procijenjene godišnje stope rasta u drugom kvartalu nisu snažno neutralisale. Treba imati u vidu da je u 2019. godini zabilježeno usporavanje rasta ekonomske aktivnosti u našim glavnim trgovinskim partnerima, kao i pad obima domaće industrijske proizvodnje“, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Oporavak EU ekonomije u prvom polugodištu tekuće godine pozitivno se odrazio na domaću ekonomsku aktivnost.

Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja, te izvoz, upućuju na to da je zabilježen historijski visok rast domaće ekonomije u drugom kvartalu.

Zvanični julski podaci ukazuju na to da bi ekonomska aktivnost i u trećem kvartalu, na godišnjem nivou, mogla biti intenzivnija (mada ne kao u drugom kvartalu), nego se inicijalno pretpostavljalo.

Zbog svega je izvijesna i revizija na više godišnje procjene ekonomskog rasta u 2021. godini na osnovu srednjoročnog modela za makroekonomske projekcije CBBiH u jesenjem krugu projekcija.

“Na osnovu proljetne projekcije srednjoročnog makroekonomskog modela, realni ekonomski rast u 2021. godini je iznosio 3,4 posto. Faktor koji bi, također, mogao značajno uticati na CBBiH procjenu ekonomske aktivnosti po kvartalima za 2021. godinu je eventualna značajna revizija zvaničnih statističkih podataka o ekonomskoj aktivnosti za prethodne kvartale. Negativni rizici još uvijek su i dalje vezani za neizvjesnost trajanja pandemije i epidemiološku situaciju, ali su rizici vezani za dinamiku vakcinacije manje izraženi nego u prethodnom projekcijskom periodu“, kažu iz CBBH.

Prema projekciji zasnovanoj na službenim podacima do kraja juna 2021. godine, te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte, te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se jačanje inflatornih pritisaka do kraja godine.

U trećem kvartalu procjenjujemo rast prosječnih potrošačkih cijena na godišnjem nivou od 2 posto. U posljednjem kvartalu očekuje se značajniji rast prosječnih potrošačkih cijena od 2,6 posto na godišnjem nivou. Uzimajući u obzir ukupno godišnje kretanje domaćih potrošačkih cijena, u 2021. godini očekuje se inflacija od 1,2 posto, prvenstveno kao rezultat niskog baznog efekta iz prethodne godine, kad su cijene nafte bile na rekordno niskom nivou, ali i povećanja cijena ostalih sirovina, transportnih troškova na globalnom nivou, te značajnijeg rasta potražnje“, poručuju iz Centralne banke.    Klix

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!