Capital.ba

Đuričić: Novi pravilnik o radu bimogao biti usvojen sljedeće sedmice

17.08.2017. / 7:15

DOBOJ,  Predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ Ratko Đuričić najavio je da bi novi pravilnik o radu u ovom preduzeću mogo biti usvojen već naredne sedmice, nakon konsultacija sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, kojima će biti prezentovane primjedbe sindikalnih organizacija. 

Đuričić je rekao da je jučešnji sastanak sa predstavnicima sindikalnih organizacija jedan od konstruktivnijih u procesu donošenja novog pravilnika o radu i naveo da je većina sindikalnih primjedbi ocijenjena prihvatljivim.

On je podsjetio da su ŽRS u fazi reforme sa osnovnim ciljem da preduzeće ne posluje u gubicima, što se mora postići novom sistematizacijom, pravilnikom o radu i novim tehnologijama koje će biti jeftinije od postojećih.

On je naveo da novi pravilnik na godišnjem nivou predviđa uštedu od 7.500.000 KM na bruto plate.

Đuričić je istakao da su inženjerske i plate srednjeg rukovodećeg kadra niske i iznose do 900 KM, te izrazio bojazan zbog mogućnosti njihovog odlaska tokom reformi ŽRS.

“Da bi to spriječili, sačinili smo prvo sistematizaciju kako bismo zaštitili određena radna mjesta, pa tek onda ulazimo u proces otpremnina”, rekao je Đuričić.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je da prijedlog o povećanju plata rukovodiocima srednjeg nivoa nastao usljed povećanja obima rada, smanjenja broja izvršilaca i da je neminovno da ljudi koji nose više odgovornosti i obavljaju više posla imaju i neznatno višu platu.

Savanović je najavio da će o ovom prijedlogu upoznati predsjednika Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović.

On je naveo da su dosadašnje medijske primjedbe neosnovane i da nisu povećane plate izvršnim direktorima i generalnom direktoru.

“Direktorima sektora i direktorima sekcija neznatno su povećane plate, s obzirom na to da smo ukinuli određeni broj sektora i sekcija, kao radna mjesta zamjenika direktora tako da smo ukupan fond za srednji nivo rukovodećeg kadra smanjili za 35 odsto u novčanom iznosu”, rekao je Savanović.

On je naveo da neće biti većeg izdvajanja novca za isplatu njihovih plata, o čemu su juče upoznati i sindikati.

Savanović je naveo da su kriterijumi za otpuštanje viška radnika predočeni resornom ministarstvu, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, Nadzornom odboru ŽRS, kao i predstavnicima Svjetke banke i istakao da očekuje da većina njih bude prihvaćena.

Komentarišući redoslijed otpuštanja viška radnika, Savanović je istakao da je namjera Uprave da to budu radnici sa punim penzionim stažom, bez obzira na godine staža i da bi, prema tom osnovu, to bi bilo oko 320 radnika, ali kao preduslov navodi izmjene zakona o radu i penzionisanju.

On je naveo da će planiranim uvođenjem novih tehnologija pojedini radnici biti proglašeni viškom, od kojih će dio određenim kriterijumima biti usmjeren na prekvalifikaciju, a drugima isplaćene otpremnine.

Savanović je komentarišući nove tužbe radnika po osnovu obaveza poručio da one nisu srećno riješenje i naveo da su sve obaveze prema radnicima uračunate u osnovicu za kreditno zaduženje, po čijem će dobijanju biti i isplaćene.

On je istakao da ŽRS nema problem sa manjkom mašinovođa a štrajk glađu Bojana Šumara iz Prijedora, koji radi kao mašinovođa na manevri, ocijenio “njegovim problemom”.

“Njegov zahtjev da polaže ispit za mašinovođu na elektrolokomotivi je u fazi razmatranja i, ako se ukaže potreba, to će mu biti omogućeno”, rekao je Savanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin i predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić izrazili su nezadovoljstvo određenim odredbama novog pravilnika o radu.

Oni su naveli da je tim pravilnikom predviđeno povećanja plata za određena radna mjesta, ukidanje postojećih radnih mjesta novom sistematizacijom, te izrazili nezadovoljstvo “odnosom rukovodećih radnih mjesta naspram izvršnog i radničkog osoblja”.

Marin i Čamdžić su izrazili nadu da će Nadzorni odbor ŽRS prihvatiti primjedbe, koje su na novi pravilnik o radu iznijeli na današnjem sastanku.

U okviru “Željeznica Republike Srpske” djeluju Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!