Capital.ba

Đokić: Račune da polože i direktori zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS“

01.05.2018. / 9:00

– Hoćemo analazu rezultata svih preduzeća, da objasne nastale gubitke
– Objektivni, ali i neki subjektivni razlozi uticali na poslovanje
– Pojedinim članovima NO „Elektroprivrede“ istekao mandat

BANJALUKA – Pitanje odgovornosti za stanje u „Elektroprivredi RS“ treba da bude prošireno, tako da i uprave zavisnih preduzeća, koja su imala velike minuse, polože račune i objasne zbog čega su nastali gubici, rekao je za portal CAPITAL ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Резултат слика за petar djokic

Govoreći o nedavnim ostavkama uprave „Elektroprivrede“, Đokić je rekao da je uprava ovog preduzeća podnijela ostavku kao izraz solidarne odgovornosti nakon pojavljivanja takve inicijative.

„Ipak, treba imati u vidu da je Matično preduzeće u prošloj godini imalo dobit, a uprava preduzeća je podnijela ostavku, a da, s druge strane, imamo nekoliko proizvodnih preduzeća koja imaju gubitke, a kod kojih se još ništa nije dešavalo. Dakle, smatram da pitanje odgovornosti treba da bude prošireno i da svi u sistemu moraju da polože račune i da objasne zbog čega su nastali gubici“, rekao je Đokić.

Ipak, kaže da neće tražiti razrješenje direktora zavisnih preduzeća, ali da hoće analizu ostvarenih rezultata.

„Kroz postupak razmatranja finansijskih i revizorskih izvještaja će se donositi adekvatne mjere i zaključci o tome kakvo je stanje i da li je neko subjektivno uticao na poslovanje“, rekao je Đokić.

ERS ima veliki broj zaposlenih, moramo ljudima pomoći da rade

On tvrdi da na dio gubitaka pojedinih zavisnih preduzeća nije uticao bilo kakav nerad ili negativno djelovanje uprava tih preduzeća, nego objektivni razlozi. Međutim priznaje da ima i određenih subjektivnih razloga koje, kako je rekao, treba analizirati.

„Kada su u pitanju objektivni razlozi, to su, prije svega, izuzetno loši hidrološki uslovi koji su bili prošle godine i koji su se odrazili na značajno manju proizvodnju od planirane u toj godini, a samim tim i na finansijski rezultat. Takođe, imali smo kapitalni remont u Termoelektrani „Ugljevik“ koji je bio vrlo uspješan. Zato možemo reći da je njihov gubitak objektivnog karaktera. Pored toga „Elektroprivreda“ ima politiku niske cijene svog krajnjeg proizvoda i dosta visoke troškove poslovanja, prije svega za plate. Imamo veliki broj zaposlenih, ali i taj broj odražava potrebu države, morate ljudima pomoći da negdje rade i da ostanu na tom poslu“, kaže Đokić.

Na pitanje zbog čega je smijenjena uprava, ali ne i Nadzorni odbor „Elektroprivrede“, Đokić je rekao da se „može postaviti takvo pitanje i da je ono čak i logično“.

„Ne mogu ja donositi odluke o smjeni NO, to nije nadložnost ministra, ali nisu ni ovi ljudi smijenjeni, oni su podnijeli ostavku“, kazao je Đokić.

On je potvrdio i da je nekim članovima Nadzornog odbora istekao mandat, pa je upitno i kako je takav NO mogao da prihvati ostavke ERS.

Kompletna uprava ERS podnijela je prije desetak dana ostavke, koje je NO tog preduzeća prihvatio i za vršioca dužnosti direktora ERS imenovao Radmilu Čičković.

Međutim, “EuroBlic” je objavio da su promjene u ovom javnom preduzeću  samo predstava za javnost i da su razriješeni članovi uprave već dobili nova mjesta. Kako se u tekstu navodi, dosadašnji direktor Željko Kovačević trebalo bi da bude zamjenik novoimenovane direktorice, dok će i ostali članovi uprave biti „zbrinuti“ u matičnom preduzeću ERS, a Maksim Skoko, bivši izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektroprenosu BiH“.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Đokić: Račune da polože i direktori zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS“

 1. Ja

  Bili su poslušni raspisivali ogromne tendere i propale projekte na kojima su pojedinci bliski vlasti zaradili ogromne pare.
  Poslije su kao podnijeli ostavke.
  Svi su dobili još bolja nameštenja za iste ili veće plate.
  Ovo je prosta preraspodjela funkcija između SNSD, DNS, SP i Ujedinjene Srpske.
  Niko od njih nikad nije odgovarao za kriminal ili napravljenu štetu javnim preduzećima.
  Ko neće da sluša gazdu, slijedi otkat i prijetnje.
  Ko sluša, a nije previše blizak sa predsednikom, podnese ostavku i dobije drugi raspored gdje će nastaviti da sluša.
  Republika Srpska je pokradena i skoro uništena.

 2. bacuska

  Zavisna preduzeća su mogla manje uticati na manjak od recimo nadležnog ministarstva… tako da bi bilo logično da se preispita uloga nadležnog ministarstva, a to si ti Pero…