Capital.ba

Đapo najavila formiranje stabilizacionog fonda

31.03.2020. / 7:45

SARAJEVO, Na redovnoj konferenciji Kriznog štaba Federacije BiH Edita Đapo ministarka okoline i turizma FBiH iznijela je nekoliko važnih podataka o uticaju korona virusa na ekonomiju te najavila formiranje stabilizacionog fonda.

Rebalans budžeta bi trebalo da bude izvršen polovinom aprila i kroz njega bi trebalo da se osigura 250 miliona KM koji će se naći u stabilizacionom fondu.

Navela je da je kroz ovaj fond bitno osigurati uštede na svim materijalnim troškovima i da se uradi prenamjena utrošenih sredstava.

Kao primjer je navela brojne programe ministarstava gdje je od federalnog ministarstva za turizam 2,5 miliona KM za turizam usmjereno za pomoć tokom korona virusa, a i sredstva od 150 miliona KM za izgradnju puteva bi mogla da bude jedna od onih koji će se preusmjeriti u taj fond jer nije planirana gradnja za ovu godinu.

“Stabilizacijski fond je privremenog karaktera i riječ je o posebnoj budžetskoj stavci. Dakle, neće biti fond kao što je bio za poplave u kojem smo morali zapošljavati i nove ljude. Cilj stabilizacijskog fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim uposlenicima i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronažći modalitete da im isplati naknade”, poručila je Đapo.

Đapo je navela da korona virus nesumnjivo pogađa ekonomiju globalno, ali i da će BiH imati značajne posljedice.

S obzirom na to da je BiH mala ekonomija i funkcioniše po principu valutnog odbora što znači da ne može ubrizgavati finansijska sredstva na tržište koja će biti na raspolaganju u ovakvim situacijama.

“Zbog toga radimo rebalans budžeta i rezanje troškova, a naravno apliciramo i za međunarodnu pomoć. Želim istaći da sam jako ponosna zbog do sada učinjenog, imamo dva puta više testera po glavi stanovnika nego što to imaju zemlje poput Velike Britanije”, dodala je.

Naložila je svim vladama da transparentno i brzo ponude rješenje za pomoć privrednicima, te je navela da je Vlada FBiH donijela neke od njih poput, zaustavljanja porasta cijena životnih namirnica, uvođenje moratorijuma na kredite, zatim da se uplata PDV-a sa 10.-tog pomjeri na kraj mjecea, ali je navela da se uprkos svemu tome moraju naći dodatna rješenja za prevazilaženje krize.

“Želimo pronaći način da se pomogne svakom privredniku da se odgode uplate akontacija poreza na dobit kako bi se omogućila likvidnost privredi, ali ovo samo mora biti kroz dopune i izmjene zakona tako da je najbolje da se formira neki leg specialis koronazakon, a Vlada FBiH je već uspostavila garancijski fond je je mjera moratorija na otplatu kredira garant održavanja likvidnosti, ali zbog smanjenja trenutnih prihoda i ta likvidnost se smanjuje i na taj način će Vlada Federacije izdavati garancije koja bi bila prihvatljivi kolateral komercijalnim bankama. Vlada FBiH već ima 80 miliona KM i ako bismo još iz rebalansa budžeta dodali 20 miliona KM to bi onda bilo 100 miliona KM ukupno i sigurno bi osigurali garantni potencijal od 500 miliona KM”, zaključila je Đapo. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!