Capital.ba

Direktori ne vjeruju da se zaposleni “ubijaju od posla kod kuće”

11.08.2020. / 9:30

LONDON – Većina menadžera u svijetu je izrazila veoma negativan stav prema učincima zaposlenih koji rade od kuće. Mnogi od njih svakodnevno provjeravaju svoje radnike i sumnjaju u njihovu motivaciju ali i sposobnosti da kvalitetno rade u novim uslovima.

rad od kuće

Zaposleni se najviše žale na očekivanja šefova da stalno budu na raspolaganju. Kažu da se kod takozvanog “rada od kuće” više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.

Više od 40% menadžera u svijetu je izrazilo sumnju da u uslovima masovnog rada na daljinu mogu efikasno da upravljaju radnicima, dok je skoro 60% direktora ocijenilo da zaposleni koji rade od kuće imaju slabiji učinak nego kada posao obavljaju u kancelariji.

Preko dvije trećine njih je skeptično da zaposleni koji rade “na daljinu” mogu da ostanu dugoročno motivisani, a više od četvrtine smatra da njihovi radnici nemaju potrebne vještine za kvalitetan rad od kuće.

Štaviše, skoro jedna trećina direktora je kontrolisala zaposlene kako obvaljaju posao u kućnim uslovima, pokazuje istraživanje koje je časopis “Harvard Business Review” sproveo među više od 1.200 menadžera u 24 zemlje, prenosi magazin Biznis i finansije.

U istraživanju se zaključuje da za razliku od tehnoloških kompanija i dobrog dijela medija koji rad od kuće “dižu u nebesa”, većina direktora koji posluju u različitim industrijama ima vrlo negativan stav o učincima ovakvog načina poslovanja.

Zbog osjećaja da gube kontrolu nad tim koliko i kako zaposleni rade kada nisu u kancelariji, mnogi direktori vrše dodatni pritisak na zaposlene. To radnicima čini posao još stresnijim, dok se i sami bore da se prilagode potpuno novoj situaciji i usklade poslovne i privatne obaveze.

Zanimljivo je da čak i menadžeri koji imaju više iskustva sa ovakvim načinom rada, odnosno rade u industrijama gdje je rad od kuće bio zastupljeniji i prije pojave pandemije – većinom nisu zadovoljni učincima svojih zaposlenih. Pri tom, “nevjernih Toma” je mnogo više među muškarcima, nego među ženama koje zauzimaju rukovodeće pozicije.

Istraživanje je pokazalo i da su prema zaposlenima nepovjerljiviji mlađi menadžeri, posebno oni ispod 30 godina starosti, kao i da njima mnogo više nedostaje samopouzdanja da mogu efikasno da upravljaju procesima za koje su zaduženi.

S druge strane, preko polovine anketiranih radnika se izjasnilo da ih njihovi direktori pojačano, ili stalno provjeravaju koliko i kako rade od kuće. Više od trećine je izjavilo da njihovi pretpostavljeni otvoreno sumnaju u njihove sposobnosti da kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke kada nisu u kancelariji.

Ipak, najveći broj anketiranih radnika je izjavio da im kod rada “na daljinu” najviše smeta to što njihovi šefovi očekuju “da stalno budu na raspolaganju” u bilo koje doba.

Za razliku od direktora, njihovo viđenje radnog učinka je potpuno suprotno – kažu da rade mnogo više nego u kancelariji i da se kod takozvanog “rada od kuće” više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.  indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!