Capital.ba

Direktor gipsare „Volari“ pred novom krivičnom prijavom, poreznici kreću u kontrolu

05.05.2018. / 9:00

– Vidović: Podnijeli smo dvije prijave za 2,4 miliona KM, sud se praktično nagodio sa Ćurkom
– Ministar Petar Đokić, neupućen u dešavanja u „Volarima“, najavio da će tražiti detaljnije izvještaje Komisije za koncesije i Inspektorata RS
– Đokić: Da li gipsara radi mimo propisa, kontrolni organi trebalo bi da utvrde

BANJALUKA – Protiv direktora šipovačke gipsare „Volari“ Nebojše Ćurka Poreska uprava Republike Srpske, zbog nezakonitog izvlačenja sredstava iz preduzeća, podnijeće novu krivičnu prijavu.  Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka sve će biti dokumentovano nakon nove opsežne kontrole koja je zbog očiglednog kriminala najavljena za iduću sedmicu, saznaje portal CAPITAL.ba.

Informaciju je za našu redakciju potvrdila direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović razočarana zbog kazne u iznosu od 5.000 KM koju je Ćurku, po ranijim prijavama, odrezao Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

„Podnijeli smo dvije krivične prijave protiv direktora gipsare ‘Volari’ i on je bio procesuiran. Sud se praktično nagodio s njim i odredio mu novčanu kaznu, a mi smo prijave podnijeli za 2,4 miliona KM. Odmah naredne sedmice krećemo u novu kontrolu i ne znam šta ćemo zateći na terenu. Podnijećemo novu krivičnu prijavu, jer zaista nemamo drugog rješenja“, kazala je Vidovićeva.

Proizvodnja u šipovačkoj fabrici ponovo je, nakon pola godine, pokrenuta 18. aprila, ali rudnik se i dalje ekploatiše bez izdate koncesije.

Slikovni rezultat za petar đokićZa razliku od, koliko-toliko, odlučnih poreznika, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić tvrdi da ne zna šta se dešava u krugu ove šipovačke fabrike.

„Ne znam šta se dešava u ‘Volarima’. Šta se dešava“, pitao nas je.

Nakon što smo mu detaljno objasnili situaciju koja se tiče resora industrije i rudarstva za koji je nadležan, lopticu je odmah prebacio u dvorište Komisije za koncesije RS, navodeći da je ona zadužena za kontrolu koncesionih ugovora, iako smo mu jasno naglasili da koncesija nikada nije izdata. Drugu lopticu prebacio je u dvoriše Inspektorata RS, jer je ova institucija „zadužena za kontrolu rada“.

Ipak, na kraju je priznao da može da zahtijeva detaljniju kontrolu od oba ova tijela, što će, obećao je, i učiniti.

„Prema mojim informacijama, gipsara nije eksploatisala rudnik jer nije ni smjela to da radi, s obzirom na to da nisu bili ovlašćeni. Da li to rade mimo propisa, kontrolni organi trebalo bi da utvrde“, kazao je kratko.

Priča o kriminalu stara 15 godina

Dok je ministru Đokiću priča oko gipsare „Volari“ nepoznanica, javnost o ovoj priči o kriminalu upoznata je unazad 15 godina.

O nezakonitostima u fabrici znaju i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, ali i Ministarstvo unutršnjih poslova RS. SIPA je MUP-u 31. oktobra 2016. godine proslijedila prijave sindikalaca iz “Volara”, nakon čega je dokumentacija završila u Policijskoj upravi Mrkonjić Grad.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 3. maja 2017. godine obavijestilo je Policijsku upravu Mrkonjić Grad da nije potrebno da ona provjerava navode iz prijave, s obzirom na to da to radi tužilaštvo zajedno sa drugim nadležnim institucijama”, navode u MUP-u RS.

Obustavom istraga dobar dio nezakonite priče iz “Volara”, koju su radnici potkrijepili i dokumentacijom, ostao je sakriven.

Najbolji gips u bivšoj Jugoslaviji, još od kada je privatizovao kontroverzni prnjavorski biznismen Radojica Ratkovac prije petnaestak godina, proizvodila je samo povremeno, a i to je, tvrde radnici, prodavano „na crno“. Plate su isplaćivane „na ruke“, u kešu.

Milionskim iznosima oštećena je i RS, jer ovoj firmi nikada nije odobrena koncesija za eksploataciju rudnika gipsa.

Slikovni rezultat za kovac volari capitaLIza malverzacija, ističu radnici, osim Ratkovca, stoji i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač, koji je prnjavorskom biznismenu tada pomogao prilikom privatizacije, „a zauzvrat dobio mjesto direktora ‘Volara’“.  Sve je počelo 5. avgusta 2003. godine potpisivanjem ugovora između Ratkovčevih firmi – „Gipsare Volari“ s jedne i „R&S Company“ iz Prnjavora s druge strane. Ipred šipovačke gipsare dokument, koji je u posjedu CAPITAL-a, potpisao je upravo Kovač.

Kako bi izbjegao plaćanje poreza, ali i „oprao“ ogromne iznose, prema Ratkovčevom ugovoru, gipsara prihvata „da da ekskluzivitet za nabavku repromaterijala, ambalaža i opreme te da sve vrste proizvoda isporuči firmi ‘R&S Company’“. Gipsara je ovo, dakako, plaćala gipsom koji je, prema tvrdnjama radnika i sindikalaca, završavao na crnom tržištu.

Sve ovo se, tvrde radnici, radi samo iz jednog razloga – kako bi firma ostala bez radnika, otišla u stečaj i bila prodata za nekoliko desetina hiljada maraka potpisniku svih ugovora Milanu Kovaču.

Kovač, s druge strane, ima drugu priču – sve čini da „Gipsaru“ podigne na noge, ali je niko, tvrdi, ne želi jer pala tržišna cijena gipsa. Radnici, ističe, lažu. Tvrdi da nema informacija o optužbama da se gips preprodavao na crno, ali potvrđuje da se godinama eksploatisalo bez koncesije.

Istina je da koncesioni ugovor nije potpisan ni 12 godina nakon što je gipsara “Volari” podnijela zahtjev za dodjelu koncesije za eksploataciju rudnika. Za sve ove godine rudnik je eksploatisan na osnovu rješenja tadašnjeg Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS.

To praktično znači da niko od nadležnih već više od deceniju nije vodio računa o tome da li gipsara “Volari” plaća naknadu u visini od 3,2 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog prodajom ili korišćenjem sirovine na ležištima Dočići i Orlovača.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Direktor gipsare „Volari“ pred novom krivičnom prijavom, poreznici kreću u kontrolu

  1. Vlado

   Isti ljudi prave probleme samo promjene partijsku boju.
   Problem je u Poreskoj upravi koja treba da radi svoj posao i nikoga da abolira, svi moraju da plate poreze . Taj Ratkovac svugdje pravi probleme-ribnjak Prnjavorski, banja Srebrenica itd
   Znaci kontrolni organi ne rade svoj posao, sto bi rekao moj bivsi prijatelj svi se kupuju samo je pitanje kolicine kesa.

  2. bacuska

   Narodni poslanik Krsto Jandrić Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva
   Verzija za štampanjePDF верзија

   PITANJE:
   Kaže ministar da ne zna NIŠTA o Gipsari.

   Narodni poslanik Krsto Jandrić, Klub poslanika NDP postavio je na Osamnaestoj sjednici održanoj 25. aprila 2017. godine

   POSLANIČKO PITANJE

   MINISTRU INDUSTRIJE, ENERGETIKE I RUDARSTVA

   Naime, ja sam više puta postavljao pitanje u jednom dugu nizu godina kada je u pitanju privredno društvo ”Gipsara” a.d. Volari Šipovo, između ostalog i Vama sam to pitanje postavljao 2015. godine, šta je sa ovim statusom ovog društva, da li se išta promjenilo od 1999. godine kada su oni dobili odobrenje za eksploataciju sirovog gipsa i kakav je trenutno status, šta je sa koncesijama, šta je sa statusom radnika, sa njihovim platama doprinosima i da li plaćaju ikakve poreze i da li imaju ikakve obaveze prema državi, odnosno Republici Srpskoj?

   ODGOVOR:

   Broj: 05.07/011-237/17

   Datum: 22.05.2017. godine

   NARODNA SKUPŠTINA

   REPUBLIKE SRPSKE

   PREDMET: Odgovor na poslaničko pitanje

   Narodni poslanik Krsto Jandrić (klub poslanika NDP) na Osamnaestoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 25,26 i 27. aprila 2017. godine, postavio sljedeće pitanje:

   Naime, ja sam više puta postavljao pitanje u jednom dugu nizu godina kada je u pitanju privredno društvo „Gipsara“ a.d. Volari Šipovo, između ostalog i Vama sam to pitanje postavljao 2015. godine, šta je sa ovim statusom ovog društva, da li se išta promjenilo od 1999. godine kada su oni dobili odobrenje za eksploataciju sirovog gipsa i kakav je trenutno status, šta je sa koncesijama, šta je sa statusom radnika, sa njihovim platama doprinosima i da li plaćaju ikakve poreze i da li imaju ikakve obaveze prema državi, odnosno Republici Srpskoj?

   U skladu sa članom 82. Poslovnika o radu Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 10/09) kao i članom 264. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 31/11), Ministartvo industrije, energetike i rudarstva daje sljedeći

   ODGOVOR

   U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske o objavljivanju javnog poziva za prikupljanje samoinicijativnih ponuda za dodjelu koncesija za istraživanja i eksploataciju mineralnih resursa broj: 02/1-020-889/05 od 29.07.2005. godine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 70/05) privredno društvo Gipsara „Volari“ a.d. Šipovo, podnijelo je ovom ministarstvu:

   Samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za eksploataciju gipsa na ležištu „Dočići“ kod Šipovo, od 30.09.2005. godine i
   Samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za eksploataciju gipsa na ležištu „Orlovača“ kod Šipova, od 27.09.2005. godine.

   Postupak dodjele koncesije je otpočeo je 2006. godine kada je Ministarstvo privrede, energetike i razvoja je donijelo rješenja kojim se procjenjuju postojanje javnog interesa za dodjelu koncesije za eksploataciju gipsa na ležištima „Dočići“ i „Orlovača“ kod Šipova.

   Članom 67. Zakona o koncesijama („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 59/13) propisano je da će se postupci dodjele koncesija pokrenuti prije stupanja na snagu ovog zakona okončati u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 25/02, 91/06 i 92/09).

   Da bi se započeti postupci okončali zaključivanjem Ugovora o koncesiji potrebno je da privredno društvo ispunjava određene uslove,odnosno obaveze. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će preko nadležniih organa provjeriti da li privredno društvo ispunjava svoje obaveze, kako bi se započeta procedura okončala ili zaključivanjem ugovora o koncesiji ili prestankom postupka dodjele koncesije.

   Smatramo da je ovo izuzetno vrijedan kapacitet i podržavamo svaku inicijativu koja može dovesti do boljeg stanja u ovom preduzeću.

   Sindikalna organizacija privrednog društva Gipsara „Volari“ a.d. Šipovo obraćala se ovom ministartvu tražeći pomoć pri rješavanju problema u privrednom društvu Gipsara „Volari“ a.d. Šipovo, a koji postoje od privatizacije 2002. godine, i odnose se na neisplaćene lične dohotke, neuplaćene doprinose, sindikalne članarine i nemogućnost liječenja radnika. Iako se radi o pitanjima koja su u resornoj nadležnosti drugih ministarstava, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je, razumjevajući težinu problema sa kojima se susreću, u više navrata organizovalo sastanke na kojima su bili prisutni i predstavnici rukovodstva privrednog društva i predstavnici sindikata.

   Očigledno je da, i pored napora ovog ministarstva i svih dogovora između menadžmenta i sindikata, nije ostvaren pomak u rješavanju ključnih problema već su oni nastavili dalje da se gomilaju dovodeći u pitanje ne samo egzistenciju privrednog društva, već i zaposlenih radnika. Smatramo da bi pokretanjem odgovarajućih postupaka kod nadležnih organa (Inspektorat, Poreska uprava) došli do utvrđivanja eventuelne odgovornosti za takvo stanje u privrednom društvu čime bi se, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, stekli uslovi za preduzimanje odgovarajućih aktivnosti na osnovu utvrđenih činjenica, a sve u cilju poboljšanja položaja zaposlenih. S tim u vezi, Ministarstvo je u odgovoru koji je poslat Sindikalnoj organizaciji a.d. „Gipsara Volari“ Šipovo da se za regulisanje i zaštitu njihovih prava, kao i preispitivanje odgovornosti za takvo stanje obrate nadležnim institucijama, Poreskoj upravi Republike Srpske i Inspektoratu Republike Srpske.

   MINISTAR

   Petar Đokić

  3. bacuska

   Narodni poslanik Krsto Jandrić Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva
   Verzija za štampanjePDF верзија

   PITANJE:

   Narodni poslanik Krsto Jandrić, Klub poslanika NDP postavio je na Petoj sjednici održanoj 15. jula 2015. godine

   POSLANIČKO PITANJE

   MINISTRU INDUSTRIJE, ENERGETIKE I RUDARSTVA

   Da li je ministru poznato i ako jeste da mi kaže kakav je trenutni status Fabrike gipsa Volari u Šipovu?

   ODGOVOR:

   Broj: 05.07/011-223/15

   Datum: 20.10.2015. godine

   NARODNA SKUPŠTINA
   REPUBLIKE SRPSKE

   PREDMET: Odgovor na poslaničko pitanje

   Narodni poslanik Krsto Jandrić (klub poslanika NDP) na petoj sjednici održanoj dana 15. jula 2015. godine postavio je sljedeće poslaničko pitanje:

   „Da li je ministru poznato i ako jeste da mi kaže kakav je trenutni status Fabrike gipsa Volari u Šipovu? ”

   U skladu sa članom 82. Poslovnika o radu Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 10/09) kao i članom 264. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 31/11), Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva daje sledeći

   ODGOVOR

   Privredno društvo „Gipsara“ a.d. Volari, Šipovo posjeduje odobrenja za eksploataciju sirovog gipsa u granicama eksploatacionog polja „Orlovača“-Volari, Rješenje broj: Up/I-05-310-87/99 od 10.11.1999. godine i eksploataciono polje „Dočići“, Rješenje broj: Up/I-05-310-86/98 od 02.04.2001. godine, opština Šipovo. Navedena Rješenja su još na snazi. Privredno društvo „Gipsara“ a.d. Volari, Šipovo podnijelo je dvije samoincijativne ponude za dodjelu koncesije i to Samoinicijativnu ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju gipsa na ležištu „Orlovača“, opština Šipovo dana 29.09.2005. godine i Samoinicijativnu ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju gipsa na ležištu „Dočići“, opština Šipovo dana 30.09.2005. godine. Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva provode određene aktivnosti u skladu sa Zakonom o koncesijama i ako se svi zakonom propisani uslovi ispune pristupiće se sklapanju Ugovora o koncesiji sa navedenim privrednim društvom.

   M I N I S T A R

   Petar Đokić