Capital.ba

Direktor dobojske bolnice prisilio doktore da se odreknu doprinosa

11.10.2017. / 14:49

-Gostić: Pristali smo jer je i UKC RS dobio tranšu za neto plate

-Ružojčić: Nemam informacije da li je problem s platom biti riješen kroz dan ili dva

-Femić: Vrlo loša manipulacija radnicima i novcem FZO RS

DOBOJ – Direktor dobojske bolnice Milorad Živković uzeo je zakone u svoje ruke i od sindikalaca u zdravstvu zatražio da potpišu izjavu prema kojoj zdravstveni radnici pristaju na isplatu plate bez poreza i doprinosa. Razlog tome je, kako je naveo, premalena tranša koju je na ime obavljenih medicinskih usluga doznačio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

http://www.zosradio.ba/files/2015/avgust2015/BolnicaDoboj0708.jpg

Na ovo direktno kršenje zakona i prava radnika pristao je Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu, dok su se ovoj ideji usprostivili sindikati doktora medicine RS i medicinskih sestara i tehničara RS.

Mladen Gostić iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS pravdao je odluku informacijom da je iznos koji može da podmiri isplatu neto plata dobio i Univerzitetski klinički centar RS, a, uz nedovoljnu tranšu, i obećanje da će ostatak biti naknadno doznačen.

„Ne znam ko vam je dao tu informaciju, ali tačna je. Sada čekamo da budu doznačena sredstva za bruto plate. Pristao je dio sindikalaca zdravstva, odnosno Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu zato što smo imali informaciju da je i UKC RS dobio tranšu za neto plate i obećanje da će to biti riješeno u narednom periodu. Godinama se žalimo Fondu zdravstva da ovo nije dovoljno za funkcionisanje, dok tamo tvrde da je to dovoljno“, kazao je Gostić za CAPITAL.

Milenko Granulić, koji je na čelu ovog sindikata, očigledno nije upoznat šta rade njegovi predstavnici u Doboju pa je kategorično danas tvrdio da niko od sindikalaca nije potpisao pristanak na isplatu neto plata te da je tranša vraćena FZO RS.

„Nismo ništa potpisali. Dobijen je novac za neto plate i direktor bolnice Milorad Živković nije htio da ih isplati da ne bi kršio zakone. Istina, tražio je saglasnost, ali sindikalci nisu pristali. Vratio je sredstva FZO RS i ovo je prvi put da je neko vratio tranšu. Kada bismo pristali na ovo, to bi bilo direktno kršenje zakona“, naglasio je Granulić.

Ružojčić: Nije prvi put da dobijamo samo neto plate

Da je situacija u dobojskoj bolnici izmakla kontroli, za CAPITAL je kazao i predsjednik Samostalnog sindikata ove zdravstvene ustanove Branislav Ružojčić naglasivši da nije prvi put da se radnicima isplaćuju plate bez poreza i doprinosa.

„Prošli mjesec nije bilo problema, pretprošli jeste i sve tako u krug. Ostale bolnice dobijaju tranšu dovoljnu za bruto plate, a bolnica u Doboju ne. Nisam najbolje informisan da li će plata biti riješena kroz dan ili dva“, ogorčen je Ružojčić.

Ništa manje ljutnje danas nije bilo ni u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS gdje kažu da neće pristati na kršenje prava radnika.

„Po zakonu, plata mora da bude uplaćena sa doprinosima. Do sada nam je iskustvo pokazalo da sve zdravstvene ustanove u RS imaju ogromna dugovanja za poreze i doprinose. Ako bismo pristali na neto isplatu, kršimo zakone. Naš povjerenik u Doboju i povjerenik Strukovnog sindikata sestara u Doboju jutros je javio da je direktor tražio da se potpiše papir na kojem stoji da se može isplatiti neto plata. To je vrlo loša manipulacija radnicima i novcem Fonda. Fond nije kriv, kriv je direktor dobojske bolnice“, istakao je predsjednik ovog sindikata Milorad Femić.

Usijanu atmosferu u dobojskoj bolnici Milorad Živković danas nije uspio da ohladi, a nije bio raspoložen ni za pozive novinara. Njegova sekretarica kratko je rekla da je na sastanku.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjetili su da ne finansiraju plate zdravstvenih radnika, već isključivo plaćaju zdravstvene usluge u bolnicama, kao i domovima zdravlja.

„Koliko će koja bolnica dobiti sredstava od Fonda zavisi od broja pruženih usluga“, naveli su u FZO RS.

Živković protiv dva zakona

Tražeći spornu saglasnost direktor dobojske bolnice Milorad Živković prekšio je i Zakon o radu RS i Zakon o doprinosima.

Pod platom se, stoji u zakonima, „smatra bruto plata koja sadrži poreze i doprinose koji se plaćaju na platu u skladu sa posebnim propisom“.

Njemu, kažu sindikalci, tako prijeti i Krivični zakon RS koji propisuje oštru kaznu ako „gubitak prava radnika proističe iz neplaćenih doprinosa, a utvrdi se da su za isplatu postojala sredstva“.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!