ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Direkcija za finansije Brčkog traži 3,7 miliona KM od Bobar banke

Objavljeno u FINANSIJE

BIJELJINA, Zamjenik pravobranioca Brčko distrikta i punomoćnik Direkcije za finansije Brčko distrikta Velida Demirović zatražila je od Bobar banke u likvidaciji,na prvom pripremnom ročištu koje je danas održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, da im isplati priznato potraživanje u iznosu od 2,52 miliona KM i dodatnih 1,25 miliona po osnovu izlučnog prava.
bobar banka

Ovo je prvo ročište koje je održano po jednoj od devet tužbi koje je Brčko distrikt podnio protiv Bobar banke u kojoj im je zarobljeno oko 20 miliona KM deponovanih sredstava.

Velida Demirović je ostala pri tužbi i ranije postavljenom tužbenom zahtjevu u kome se od Bobar banke u likvidaciji traži da Direkciji za finansije Brčko distrikta isplati priznato potraživanje u iznosu od 2,52 miliona KM.
Ona svojoj izjavi navela je da iz odgovora na tužbu nije jasno koja su njihova potraživanja priznata, u kojem obimu i strukturi, od čega će zavisiti i uređenje njihovog tužbenog zahtjeva.

„Zahtijevamo i ostvarenje izlučnog prava u iznosu od 1,25 miliona KM. Iz sredstava informisanja smo upoznati da su u toku istražne radnje o navodnom nezakonitom postupanju u Bobar banci prije otvaranja likvidacionog postupka, stoga molimo sud da pribavi informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak protiv odgovornih lica ili nepoznatih lica u Bobar banci“, izjavila je Velida Demirović, naglasivši da takve informacije traže od Tužilaštva BiH, Specijalnog tužilaštva RS, Republičkog tužilaštva RS u Banjaluci, Okružnog tužilaštva Bijeljina i Tužilaštva Brčko distrikta.

Ona je naglasila da su im ovi podaci neophodni radi eventualnog uređenja, odnosno preuređenja tužbenog zahtjeva u dijelu u kome se traži utvrđenje izlučnog prava u iznosu od 1,25 miliona KM.

Punomoćnik Bobar banke u likvidaciji Milenko Zelenović nije se usprotivio zahtjevu tužilačke strane da se likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović izjasni o strukturi priznatog potraživanja Direkcije za finansije Brčko distrikta, ali je za drugi zahtjev, da se prikupe informacije nadležnih istražnih organa, rekao da je neosnovan i da ne može uticati u ovoj pravnoj stvari, predloživši da sud odbije ovaj prijedlog.

On je istakao i da tužilac ne može po ova dva osnova zahtijevati isplatu novca od Bobar banke navodeći da je to kontradiktorno.

Sudija Božana Gužvić, koja vodi ovaj predmet, navela je daje važno utvrditi šta čini priznati iznos potraživanja tužioca, te da likvidacioni upravnik treba precizno da navede koliko iznosi glavnica potraživanja, koliko iznose kamate i za koji period su obračunate.

Ona je istakla da će sud od više tužilaštava pribaviti informacije o fazama eventualnih postupaka koji su otvoreni protiv odgovornih ili nepoznatih lica u Bobar banci, s obzirom na postojanje poslovnog odnosa oročenog depozita, sve vezano za dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na osnovanost izlučnog prava.

Novo pripremno ročište u ovom sudskom sporu zakazano je za 8. april.

Izvor: CAPITAL

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+