Capital.ba

Dinar i danas u stagnaciji prema evru, kurs 115,6140

17.01.2014. / 6:10

dinariBEOGRAD, Kurs dinara prema evru juče je bio drugi dan uzastopno u stagnaciji, uz još jednu intervenciju centralne banke od 10 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će danas zvanična srednja vrijednost iznositi 115,6140 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je prodala juče 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, da bi spriječila prekomjernu dnevnu oscilaciju kursa.

Dinar je 0,6 odsto slabiji u odnosu na kurs prema evru prije mjesec dana, a 2,9 odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

Indikativni kurs dolara je ojačao 0,1 odsto i iznosi 84,8045 dinara.

Srpska valuta je prema američkoj 1,6 odsto slabija na mjesečnom nivou i 0,4 odsto na godišnjem nivou.

NBS je od početka ove godine tri puta intervenisala svojim deviznim rezervama na tržištu, ukupnom prodajom od 90 miliona evra.

Povodom trodnevnog slabljenja dinara prethodnih dana, NBS je ocijenila da pad kursa srpske valute nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već predstavlja očekivanu reakciju tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća.

Na slabljenje dinara uticala je odluka američke centralne banke da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, a slična kretanja valuta su ovih dana primjetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!