Capital.ba

Dijele 10 miliona KM za zapošljavanje bez kriterijuma

22.06.2020. / 12:35

BANJALUKA – Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ni ove godine nije odustao od prakse dijeljenja novca kao podrške zapošljavanju, bez jasno utvrđenih kriterijuma.

Naime, danas je raspisan javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po programima zapošljavanja za 2020. godinu. Kroz pet programa biće dodijeljeno 10,7 miliona maraka.

Međutim, u konkursu se nigdje ne objašnjava na koji način i po kojim kriterijumima će se vršiti bodovanje poslodavaca koji budu konkurisali za sredstva. Pogotovo je interesantno to što je Zavod ostavio mogućnost da se kod pojedinih zahtjeva mogu ali i ne moraju uvažiti pojedine kriterijumi.

To je slučaj kod programa zapošljavanja djece palih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te kod programa samozapošljavanja ciljnih kategorija.

Pri bodovanju zahtjeva može se uzeti u obzir vrsta djelatnost poslodavca, razvijenost opštine na čijoj teritoriji posluje, dužina obavljanja poslovanja, broj i struktura lica koji se zapošljavanju, finansijski pokazatelji”, navodi se u pravima i uslovima učešća.

Na ovaj način Zavod je sebi ostavio ogroman prostor za manevrisanje kada je raspodjela novca u pitanju jer nije jasno i precizno definisao koji će sve kriterijumi ući u konačnu ocjenu za neki zahtjev od strane poslodavca.

Još veća prava su zadržali u programu zapošljavanja mladih pripravnika, za koji je namjenjeno nešto preko četiri miliona maraka. Tu, osim nekih opštih uslova nema bodovanja, niti je definisano ko od poslovne zajednice i u kojem broju može da zapošljava ove kategoirije.

Za sada je upravo Zavod za zapošljavanje Republike Srpske najviše zloupotrebljavao te nedorečenosti. Jedni su od onih koji svake godine umjesto da raspodjele novac sebe stave u prvi isplatni red, dok sa druge strane zapošljavanje po ovom programu odobravaju i preduzećima koja su na ivici finansijske propasti.

Do koje mjere je ovaj program obesmišljen najbolje govori slučaj iz Doboja, kada je Uroš Gostić predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Doboju prije dvije godine zahtijevao od “Šuma Republike Srpske” da primi pripravnike koji su članovi ove stranke, a što je i učinjeno.

Iako revizori u svojim izvještajima svake godine upozoravaju na ove zloupotrebe, uprava Zavoda nema namjeru da odustane od ove prakse.  Takođe, to je i u suprotnosti sa idejama poslovne zajednice.

Naš zahtjev je bio da se podstiče zapošljavanje pripravnika u privatnom sektoru, kao i da se bolje kontroliše utrošak dodjeljenih sredstava. Generalno, mi podržavamo projekte za zapošljavanje, ali pod uslovom da je proces jasan i transparentan”, kazao je za CAPITAL Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kada su u pitanju programi podrške, najviše novca će biti podijeljeno za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi i to 5,27 miliona KM.

Poslodavci koji budu zapošljavali djecu palih boraca, RVI i demobilisanih boraca mogu da računaju na podršku od milion maraka.

Po 200.000 maraka je namjenjeno za programe obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije te za partnerstvo sa lokalnim zajednicama po pitanju realizacije aktivnih politika zapošljavanja.

 

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!