ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Devizne rezerve u maju smanjene za 37,1 milion evra

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Devizne rezerve Narodne banke Srbije u maju su smanjene za 37,1 milion evra i na kraju mjeseca iznosile su 10,73 milijarde evra, saopšteno je iz ove banke.

Neto devizne rezerve, koje predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na isti dan, iznosile su 6,033 milijarde evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju maja iznosile 13,215 milijardi i takav njihov nivo obezbjeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 473 odsto, uz istovremeno pokrivanje devet mjeseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su posljednjeg dana maja iznosile 1,26 milijardi evra, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,99 milijardi evra, odnosno 14,76 milijardi dolara.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku maja imale su prodaje deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 359 miliona evra. Iz deviznih rezervi NBS u toku maja isplaćeno je i 113,8 miliona evra na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje.

Tokom maja ostvareni su prilivi po osnovu korištenja kredita u isnosu od 138,6 miliona evra, kao i od izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 30,5 miliona evra.

Rad međubankarskog deviznog tržišta obilježio je visok obim realizovane trgovine devizama koji je u maju iznosio 1,37 milijardi evra, što je najviši mjesečni obim od oktobra 2008. godine. U prvih pet mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,68 milijardi evra.

U toku maja, radi podsticanja prometa deviznog tržišta i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu 359 miliona evra.

NBS je i u maju nastavila sa organizovanjem tromjesečnih svop aukcija deviza radi razvoja tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

U toku maja dinar je prema evru nominalno depresirao za 3,4 odsto.

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+