Capital.ba

Deseti pokušaj prodaje „Šećerane“ 5. avgusta

04.07.2019. / 13:32

– Povjerioci traže smjenu stečajnog upravnika
– Matić: Smjenu traže nezadovoljni povjerioci protiv kojih su podnesene krivične prijave
– Sudija će odlučivati o zahtjevu povjerilaca za smjenu stečajnog upravnika
– Imovina fabrike biće ponuđena po početnoj cijeni od 10 miliona KM

BIJELJINA – Skupština povjerilaca “Šećerane” u stečaju odlučila je danas da se nakon još jedne neuspjele licitacije, devete po redu, za 05. avgust raspiše nova licitacija za prodaju imovine ove fabrike, pod istim uslovima, dakle, po početnoj cijeni od 10 miliona KM.

Predsjednik Odbora povjerilaca Šećerane“ Vojislav Nikolić izjavio je da je predviđena uplata depozita od 50.000 KM, kao i na prethodnim licitacijama.

„Preduzeće „Niva“ iz Žablja u Srbiji obećalo je da će do 15. jula dostaviti konkretnu ponudu za kupovinu fabrike, jer nisu sagledali sve elemente koji su im neophodni za formiranje cijene“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da će u narednom periodu stečajni sudija odlučiti o zahtjevu 82 povjerioca koji su zatražili smjenu stečajnog upravnika Nebojše Matića.

„U njegovom radu uočeno je više nepravilnosti i stečajni sudija treba da se izjasni o uočenim nepravilnostima. Njemu se na teret stavlja niz nepravilnosti, a jedna od ključnih je ta što je sam sebi odredio nagradu  za rad. Taj iznos određuje stečajni sudija, što je u skladu sa Zakonom o stečaju. On nije položio depozit u iznosu od 50.000 KM, što bi bila garancija za kvalitetan rad na mjestu stečajnog upravnika. Ovo su ključne nepravilnosti u njegovom radu, što je dovoljno za njegovu smjenu“, kaže Nikolić.

Stečajni upravnik Fabrike šećera Nebojša Matić je rekao da će već sutra objaviti javni poziv za novu prodaju imovine fabrike.

Govoreći o zahtjeva za njegovu smjenu rekao je da iza stoje nezadovoljni povjerioci protiv kojih su podnesene krivične prijave.

„Podnio sam krivične prijave protiv nekoliko povjerilaca jer su propustili da se odazovu na sudska ročišta. Od ukupno 16 miliona KM priznatih potraživanja, čak 12 miliona KM se odnosi na potraživanja koja su priznata na osnovu presuda. „Šećerana“ je uredno primala pozive za suđenja, ali se niko od direktora nije odazivao na ročišta i sudovi su presuđivali u korist povjerilaca. Niko nije ulagao žalbe na takve presude i one su postajale pravosnažne. Tako je rođeni brat Rada Rakića, Slobodan Rakić, za izvršene usluge putem suda dobio 900.000 KM na ime navodne izgubljene dobiti. Njegov brat nije izašao na ročište da kaže da je takva tužba neosnovana. Tužilaštvo istražuje ove krivične prijave i one su u istražnoj fazi. Kako će se to završiti, vidjećemo“, kazao je Matić.

Istakao je da su povjerioci ljuti jer se postupak otegao, a tu su i krivične prijave protiv nekih od njih zbog kojih su nervozni.

„Što se tiče arhive, za pet godina sa 85 radnika nisu mogli da je uspostave. Radnici su navodno dolazili na posao i sada potražuju više od sedam miliona KM. Dao sam nalog da se sve to ustroji i sve je urađeno u skladu sa zakonom. Uništena je dokumentacija koja se po zakonu ne čuva. Što se tiče toga da sam sam sebi odredio nagradu za rad, u mjesečnom iznosu od 2.000 KM,  postupajući sudija je odredio takav iznos još za mog prethodnika, Lazu Đurđevića. Nakon njegove smjene preuzeo sam i prava i dužnosti, tako da sam nastavio primati pomenuti iznos. Povećao sam prihode od zakupa kod nekoliko firmi, tako da su prihodi od zakupa veći od svih troškova stečajnog upravnika“, kaže Matić.

Imovina „Šećerane“ je u nekoliko navrata ponuđena na prodaju, ali ozbiljnih kupaca nije bilo. Posljednji pokušaj prodaje propao je ove sedmice jer niko nije dostavio konkretnu ponudu.

Ranije je firma „Niva“ iskazala interesovanje za „Šećeranu“, ali se na protekloj licitaciji nije pojavila i poslala je dopis da će konkretnu ponudu dostaviti do 15. jula.

CAPITAL: Lj. Lj.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!