Capital.ba

Depoziti bh. građana prkose padu kamata

27.09.2016. / 11:09

BANJALUKA, Depoziti stanovništva BiH bilježi rast, upros tome što su kamatne stope na štednju u stalnom padu, pokazuju podaci Centralne banke BiH. berza novac

Tako je ukupna štednja stanovništva u bankama u BiH u julu ove godine iznosila 10, 15 milijardi KM i za 6,17 odsto je veća nego u julu 2015. Godine, kada je iznosila 9,56 milijardi KM.

Iako je rast štednje visok, ipak je primjetno usporavanje u odnosu na ranije mjesece kada je rast na godišnjem nivou znao iznositi i više od osam odsto.

Prema ovim podacima, a koje je objavio portal „Indikator.ba“, od ukupnog iznosa depozita stanovništva, gotovo polovina, ili 4,78 milijardi KM, čine dugoročni depoziti , u najvećem dijelu u stranoj valuti.

„Kratkoročnih depozita ima nešto manje od 600 miliona KM, a ostatak čine depoziti po viđenju 2,46 milijardi KM i depoziti na transakcijskim računima 2,32 milijarde KM“, navodi se u ovim podacima.

Sa druge strane, prosječne kamate na depozite u KM i depozite s valutnom klauzulom do jedne godine iznosije su u julu ove godine 0, 58 odsto, a u decembru prošle godine premašivale su jedan odsto.

Kamate iz ove kategorije, s ročnošću od jedne do dvije godine bile su u julu na nivou od 1,93 odsto, a u decembru prošle godine 2,16 odsto.

Isto tako, kamate na depozite s ročnošću većom od dvije godine u julu su bile prosječno dva odsto, a u decembru prošle godine 2,36 odsto, dok su i kamate na depozite po viđenju takođe u padu, pa su u julu ove godine iznosile prosječno 0,077 odsto, a u decembru 2015. bile su na nivou od 0,091 odsto.

Prema ovim podacima, slični trendovi bilježe se i kod kamata na depozite u evrima, kao i na depozite u stranoj valuti.

Inače, dugogodišnji kontinuirani rast i pozitivni trendovi u segmentu štednje stanovništva u bankama, kako se navodi u izvještajima entitetskih agencija za bankarstvo, rezultat su jačanja sigurnosti i stabilnosti ukupnog bankarskog sistema, te postojanje sistema osiguranja depozita.

„No, s obzirom na monetarna dešavanja, pasivne kamatne stope, koje su ujedno i glavni izvor finansiranja banaka, mogle bi biti pod pritiskom i u narednom periodu“, pokazaje su procjene u bankarskom sektoru.

Generalno, ukupni depoziti u bankama u BiH u julu ove godine iznosili su 16, 89 milijardi KM. Nakon štednje stanovništva, najviše novca u bankama čuvaju privatna preduzeća, koja imaju pohranjenih 2,69 milijardi KM, potom slijede javna preduzeća sa 1,17 milijardi KM depozita, a ostale finansisje institucije drže 941, 8 milijardi KM. Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!