Capital.ba

DEP: U naredne tri godine ekonomski rast BiH 3,8 odsto godišnje

18.08.2019. / 11:50

SARAJEVO – U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 odsto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje /DEP/ BiH.

Pod pretpostavkom očuvanja stabilnog eksternog okruženja, tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja, kroz privatnu potrošnju i investicije, bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

U Informaciji je navedeno da se tokom ovog perioda očekuje stagnacija javne potrošnje, što će za rezultat imati smanjenje njenog učešća u strukturi BDP-a i tako doprinijeti ekonomskom rastu BiH.

Reformske mjere usmjerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji trebalo bi rezultovati većim investicionim ulaganjima /domaćim i stranim/, što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku robnu razmjenu BiH sa svijetom.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji za ovaj period, u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebala imati centralnu ulogu, tako da očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje, prema projekciji DEP-a, iznose do pet odsto na godišnjem nivou.

Rast industrijske proizvodnje objašnjava se očekivanjima da bi reformske mjere na unapređenju poslovnog ambijenta koje provode nadležne institucije u BiH trebale dovesti do mjerljivih rezultata.

“Poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo bi za rezultat imati povećanje investicionih ulaganja, veću iskorišćenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača iz BiH, kako na domaćem tako i na stranom tržištu”, pojašnjava se u Informaciji.

Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada u periodu 2020-2022. godine vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo imati pozitivne implikacije, kako na zaposlenost, tako i na plate u BiH.

“U 2021. godini Evropska centralna banka predviđa smanjenje stope nezaposlnosti u evro zoni na 7,5 odsto. Povećanje izvoza i investicija u BiH bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta. Uz pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovine, ali i određenih usluga, stvorili bi se realni uslovi za rast broja zaposlenih lica”, ističe se u ovoj informaciji.

Očekuje se da ukupan broj zaposlenih u BiH u periodu 2020-2022. godine bude povećan od 2,9 odsto do 3,1 odsto, dok bi se neto plate povećale od 3,2 odsto do 3,4 odsto.

U narednim godinama se očekuje stabilizacija privrednog rasta BiH koja će biti praćena i boljim radom bankarskog sektora BiH, čime bi bile stvorene realne pretpostavke za nastavak rasta ukupne količine depozita. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!