Capital.ba

Denda: RS ne iskorištava kapacitet svojih šuma

08.01.2013. / 7:50

sumeBANJALUKA, RS ne iskorištava kapacitet koji ima za eksploataciju šumskih bogatstava, smatra Aleksandar Denda, stručni savjetnik u “Balkan Biomass Initiativeu”, firmi koja, prema pisanju “Nezavisnih”, želi sa “Šumama Srpske” da sklopi ugovor o isporuci 400.000 tona drvne biomase.

Denda nadležne poziva da građanima RS objasne kako je u njihovom interesu da se, kako tvrdi, u “Šumama” godinama održava loše stanje šuma i da se povećava nivo nelikvidnosti i negativnog finansijskog rezultata.
“‘Stručnjaci’ treba da objasne šta je alternativa i čiji je interes da se jedno takvo stanje godinama toleriše, da se plaćaju radovi na smanjenju površina izdanačkih šuma, a da se površine ne smanjuju već su u posljednjih deset godina povećane za 7.000 hektara”, istakao je on.
Kako tvrdi, za period od 2005. do 2014. godine moglo se posjeći 3.490.100 m3 izdanačkih šuma, dok je do 2012. posječeno 1.281.138 m3, iz čega, prema njegovim podacima, proističe da se u naredne tri godine može posjeći 2.208.962 m3.
“Raspoloživa godišnja količina je 553.300 m2 kada se neposječena preostala dozvoljena količina podijeli na naredne tri godine”, istakao je on.
Takođe, kako ističe, ako se ovim količinama dodaju količine iz šumskih kultura, “više je nego očigledno da postoje ogromne površine na kojima je potrebno primijeniti sve mjere koje su ‘Strategijom razvoja šumarstva RS 2010 – 2020’ predviđene”.
“U tom kontekstu država, kao vlasnik, jasno je potvrdila zainteresovanost da sa stranim investitorima pristupi realizaciji projekta koji će unaprediti stanje šuma, na osnovu dobijene šumske biomase otvoriti perspektivu razvoja bioenergetskog sektora, što će omogućiti transfer novih tehnologija i znanja, povećati broj novih radnih mjesta, podstaći lokalni i nacionalni razvoj i omogućiti druge nove investicije”, istakao je on.
Kako je naveo, iz sadašnje strukture površina svih šuma u RS proizlazi da se ekološko-proizvodne mogućnosti površine šuma i šumskog zemljišta koriste sa najviše 50 odsto produkcionih mogućnosti.
“Stanje šumskih kultura, koje su podignute u nekoliko posljednjih decenija, ispod je očekivanog uglavnom zbog pogrešnog izbora vrste drveća za pojedina staništa i nesprovođenja obaveznih uzgojnih mjera njege. Nesprovođenjem mjera njege na mnogim površinama nije ostvaren zacrtani tehnički cilj, te se te površine i dalje mogu izdvojiti kao izdanačke, šibljaci ili goleti”, upozorio je on.
Podsjećanja radi, “Nezavisne” su u petak objavile tekst da pomenuta firma želi od “Šuma” kupiti gore navedenu količinu biomase, koju, kako tvrdi novo rukovodstvo “Šuma Srpske”, to javno preduzeće ne može da obezbijedI. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!