Dablin će držati čvrst stav po pitanju Brexita
26.11.2017. / 12:10
DABLIN – Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan, koji je Irac, izjavio je da će Dablin “držati svoj tvrdi stav do kraja” o vetu za nastavak razgovora o Brexitu i trgovini ukoliko prije toga ne bude riješeno pitanje granice.
EU je saopštila da, prije početka pregovora između Brisela i Londona o budućim odnosima, mora biti postignut “dovoljan napredak” po pitanju granice Irske i Velike Britanije.
EU je britanskom premijeru Terezi Mej dala vremenski rok do 4. decembra, da ukoliko lideri bloka podrže početak pregovora o trgovini, iznese prijedloge po različitim pitanjima, uključujući i granicu, o nacrtu zakona za Brexit i prava evropskih državljana.
Međutim, Hogan je optužio pojedine članove britanske Vlade “da slijepo vjeruju” da će nakon Brexita biti postignut sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini.
On je istakao da je veoma jednostavna činjenica ta da, “ukoliko Britanija ili Sjeverna Irska ostanu u carinskoj uniji EU ili još bolje na jedistvenom tržištu, neće postojati pitanje granice”.
“U tim okolnostima, regulative sa obje strane granice bi ostale iste i bilo bi moguće postojanje takozvane nevidljive granične linije”, kaže Hogan.
Irska Vlada je uvijek insistirala na tome da ne smije biti “teže granice” između Republike Irske i Sjeverne Irske. Srna
Tagovi: brexitdablinizborstavtrgovinavazno
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]