Capital.ba

Čović: BiH izložena uticajima krize u Evropi

16.03.2012. / 15:03

SARAJEVO, Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Parizu da je BiH, iako je još daleko od članstva u EU, a posebno od članstva u evro zoni, izložena svim negativnim uticajima finansijske i ekonomske krize u Evropi.

“Privreda BiH  toliko je vezana i zavisna od privrede EU, tako da je i `Standard end Purs` u svojoj analizi stavio BiH na treće mjesto ljestvice država srednje i istočne Evrope po izloženosti njihove privrede na zbivanja u evro zoni”, istakao je Čović u svom obraćanju učesnicima Četrnaestog susreta Udruženja evropskih senata.

Pozivajući se na analizu agencije za kreditne rejtinge “Standard end Pursa”,  Čović je naveo da je BiH od 19 zemalja regiona koje nisu članice evro zone, po osjetljivosti na poremećaje u prilivu kapitala iz evro zone svrstana na treće mjesto, iza Turske i Mađarske.

“Ranjivost naše privrede na zbivanja u evro zoni ispoljava se preko trgovinske razmjene i kretanja BDP, te dovodi do povećanja nivoa javnog duga i sniženja kreditnog rejtinga. Sasvim je logično da na nas djeluje pad nivoa potražnje u evro zoni za robom iz srednje i istočne Evrope, kao i  smanjenje podrške banaka iz evro zone filijalama u BiH”, rekao je Čović.

On je podsjetio da se monetarna politika BiH zasniva na načelu Karensi borda, odnosno načelu punog pokrića za  KM u konvertibilnim deviznim sredstvima po fiksnom kursu.

“Vezivanjem vrijednosti naše valute za vrijednost evra, određena je apsolutna povezanost našeg finansijskog sistema  s evro zonom, kao i zavisnost o stabilnosti evra”, objasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, BiH upravo zbog toga pozdravlja odluke evropskih lidera iz evro zone da podrže plan njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija o uvođenju obavezujućih pravila usmjerenih ka osiguranju fiskalne i ekonomske discipline te ekonomskoj integraciji evro zone.

Predsjedavajući Doma naroda BiH ukazao je na značaj nacionalnih parlamenata u donošenju zakona u vezi sa obezbjeđivanjem  odgovarajuće supervizije finansijskog  sistema EU.

“I iskustvo Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je da nacionalni parlamenti moraju preduzeti potrebne aktivnosti na suzbijanju i ublažavanju ekonomske krize”, rekao je Čović, navodeći da je Dom naroda BiH bio nosilac i predlagač brojnih mjera koje su obezbjeđivale finansijsku stabilnost te vršio kontrolu nad finansijskim tokovima u zemlji, iako u tome nije imao pomoć mehanizama kojima se mogu služiti članice EU.

Četrnaestom susretu Udruženja evropskih senata uz Čovića prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg Dom anaroda BiH Ognjen Tadić.

Osnovna tema ovogodišnjeg zasjedanja Urdruženja evropskih senata je “Odolijevanje međunarodnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi: kakvu ulogu imaju parlamenti, a posebno gornji domovi u Evropi”.

Čović se učesnicima skupa obratio u okviru prve sesije “Imaju li parlamenti ulogu supervizora u upravljanju evro zonom?”, saopšteno je iz Sektora za informisanje Parlamentarne skupštine BiH, koji je medijima dostavio integralni govor predsjedavajućeg Doma naroda BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!