Capital.ba

Ćosić: Odluka Vlade Srpske – put ka pravednijoj raspodjeli PDV-a

06.08.2014. / 14:00

cosicISTOČNO NOVO SARAJEVO, Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ističe da nova odluka Vlade Republike Srpske o učešću gradova i opština u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza predstavlja put ka pravednijoj raspodjeli sredstava od PDV-a.

On napominje da je ova lokalna zajednica djelimično zadovoljna tom odlukom zato što joj je vraćen dio sredstava za koji je bila oštećena u prethodnom periodu.

Ćosić  ističe da su nekim opštinama u Srpskoj ovom odlukom umanjena sredstva od PDV-a, ali napominje da je Istočno Novo Sarajevo od 2009. godine, kada su utvrđeni koeficijenti za raspodjelu PDV-a, sve do ove godine trpjelo konstantan pad sredstava u budžetu.

Ćosić kao primjer navodi činjenicu da je ove godine u budžetu opštine od 5.585.000 miliona KM samo 1,3 miliona bila projekcija mogućeg priliva od PDV-a.

“Bili smo nezadovoljni i našim statusom u rangu šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, jer smo, izuzev teritorijalno najmanjih opština Trnova i Istočnog Starog Grada, bili u daleko nepovoljnijem položaju”, naglašava načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, za Sokolac je 2013. godine bilo planirano 2.600.000 KM od PDV-a, a Istočno Novo Sarajevo je te godine ostvarilo 1.404.000 KM, iako imaju približno jednak broj stanovnika.

Ćosić podvlači da su uradili opsežnu i vrlo preciznu analizu koja ukazuje na činjenicu da je od svih šest opština u Istočnom Sarajevu, opština Istočno Novo Sarajevo, prema dosadašnjim kriterijumima raspodjele sredstava od PDV-a, dobijala najmanje novca.

“Ni sada, planiranim povećanjem od 200.000 KM u ovoj godini, nismo zadovoljni, jer bi od oktobra trebalo da dobijemo 1,5 miliona KM, mada smo u 2012. godini dobili 1.747.000 KM. Znači, u odnosu na 2012. godinu imaćemo manje sredstava za 247.000 KM“, precizirao je Ćosić.

Ali, da nije donesena nova odluka, ističe on, Istočno Novo Sarajevo imalo bi 447.000 KM manje od iznosa prihoda od PDV-a u 2012. godini i u pitanje bi bilo dovedeno funkcionisanje opštine uprave u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić naglašava da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih opština u Srpskoj u kojoj neporeski prihodi u budžetu participiraju sa skoro 60 odsto.

“Skoro tri miliona KM u našem budžetu ostvarujemo od izvornih prihoda kao što su administrativne takse, prodaja zemljišta, renta i uređenje. Faktički, mi predstavljamo opštinu koja funkcioniše najvećim dijelom zahvaljujući neporeskim prihodima” – pojašnjava načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je naveo da je Savezu opština i gradova Republike Srpske upućena analiza u kojoj je obrazloženo na koji način je Istočno Novo Sarajevo bilo oštećeno ranijim modelom i koeficijentom raspodjele prihoda od PDV-a.

Zato je, smatra on, dobro što je donesena Odluka Vlade Srpske o utvrđivanju novih koeficijenata za raspodjelu sredstava od PDV-a, jer su neke opštine do sada dobijale više sredstava nego što im objektivno pripada.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija trekao je ranije Srni da je Vlada Srpske Odluku o učešću opština i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza i načinu njihove raspodjele, koja se primjenjuje od 1. jula, donijela u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

“Tom odlukom preraspodijelili smo dio od 3,7 odsto ukupnih sredstava koje pripadaju opštinama, a što je rezultat različitog broja stanovnika utvrđenog popisom od procijenjenog broja stanovnika”, zaključio je Tegeltija. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!