Capital.ba

Članstvo u EU 2014. – suviše optimistično

18.02.2010. / 14:11

ČELINAC, Ambasador Slovačke u BiH Miroslav Mojžita rekao je danas da se kao godina ulaska BiH u EU često pominje 2014, što lijepo zvuči, ali je, prema njegovom mišljenju, to previše optimistično.
“Ta godina sa naročitim simpatijama prima se u Austriji i mnogi prave aluziju na sarajevski atentat 1914. godine. Činjenica je da se Franc Ferdinand zalagao za decentralizaciju Austro-Ugarske i da je u nekom smislu imao ideju EU”, rekao je Mojžita, dodavši da je za BiH bitno da se do 2014. godine može uraditi mnogo na putu ka evropskim integracijama.

On je na današnjoj javnoj tribini u Čelincu o temi “Put Republike Srpske i BiH ka Evropskoj uniji” izrazio uvjerenje da međunarodna zajednica, a ni Unija ne žele da upravljaju BiH.

“Domaći političari treba da se dogovore kuda ova zemlja treba da ide i kako da se razvija. Brojne diplomate u BiH smatraju da ti dogovori mnogo kasne iz neobjašnjivih i neracionalnih razloga”, izjavio je Mojžita na debati na kojoj je predstavnicima vlasti i nevladinog sektora iz Čelinca govorio o osnivanju, razvoju, kriterijumima za ulazak u članstvo EU i njenim institucijama.

On smatra da je veoma bitno da se na Balkanu razvija regionalna saradnja, jer se Brisel raduje takvim vijestima, dodavši da je unutar svake države neophodna radikalna decentralizacija.

“Sve se svodi na lokalni i regionalni nivo, a životna sredina i poljoprivreda su najvažniji segmenti razvoja EU”, rekao je Mojžita, ističući da je najveća prednost svake zemlje koja se priključi EU jeste to što će automatski postati bezbjedna za investiciona ulaganja.

On je naglasio tema “Put RS i BiH ka EU” treba da se tiče čitave društvene zajednice zemlje koja se nalazi na putu ka evropskim integracijama.

“Možda u političkom smislu EU djeluje smiješno, ali je činjenica da je ona najveći socijalni projekt u istoriji čovječanstva. To nije slučajno jer je Evropa shvatila da je jedan prostor i da kao takva, treba da se razvija”, rekao je Mojžita.

On smatra da je veoma bitno da se projekat EU ozbiljno shvati na lokalnom nivou, da predstavnici lokalnih zajednica dobro nauče legistlativu EU kako bi lakše dobili pristup evropskim fondovima, jer su to i najveće prednosti evopskih integracija.

Govoreći o iskustvima Slovačke, Mojžita je naglasio da su Slovaci, među 10 zemalja koje su 2005. godine ušle u EU, danas najzadovoljniji, iako su se na referendumu koji obavezno prethodi priključenju jedva ostvarili 51 odsto glasačkog tijela koji je pristao na priključenje.

“Za sedam godina članstva u EU Slovačka je od raznih evropskih fondova dobila sredstava koliko iznosi jedan godišnji budžet, što nije mala stvar. Danas na izborima u Slovačkoj pobjeđuju one partije koje uspijevaju izvući više sredstava iz evropskih fondova”, istakao je Mojžita.

On je istakao da se Slovačka opredijelila za razvoj infrastrukture i modernu industrijalizaciju, a ne za poljoprivredu kao Mađarska i Poljska, što se na kraju pokazalo kao veoma dobra ideja.

Javna debata u Čelincu održana je u organizaciji Centra za evropske integracije Republike Srpske.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!