Capital.ba

Cijena zgrade IDDEEA-e dostigla nevjerovatnih 28 miliona KM

12.11.2020. / 15:42

BANJALUKA – Cijena objekta koji Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) planira da izgradi u Banjaluci dostigla je nevjerovatnih 28 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Foto: Glas Srpske

Agencija je pripremila odluku za Savjet ministara BiH u kojoj definiše da se izgradnja objekta uvrsti u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja do 2024. godine. Izgradnja i finansiranje zgrade tako se „provlači“ kroz slične odluke sve od 2011. godine.

Ono što je razlika u odnosu na prethodne godine je cijena koštanja zgrade koja je prvo bila 16 miliona, pa 22 miliona, da bi u najnovijoj odluci bili navedeni troškovi od čak 28 miliona KM.

Savjet ministara BiH je još 2011. godine odobrio izgradnju objekta IDDEEA-e u Banjaluci i sve je trebalo da bude završeno do 2014. godine.

„Imajući u vidu da se postupak rješavanja imovinsko-pravnih pitanja na dodijeljenoj lokaciji za izgradnju objekta Agencije, iz objektivnih razloga na koje Agencija nije mogla uticati, trajao značajno duže nego što je bilo predviđeno, nisu se u navedenom periodu mogli realizovati svi predviđeni koraci“, ističu u Agenciji.

Sada su kažu riješeni imovinsko-pravni odnosi, urađen je glavni projekat objekta i revizija projekta i pribavljeno uvjerenje o građenju.

„U cilju preduzimanja daljnjih koraka na realizaciji ovog značajnog projekta za Agenciju i Bosnu i Hercegovinu, potrebno je da se izmjeni Odluka na način da se period prolongira i da se utvrde iznosi predviđeni za taj period“, naglasili su.

Postupak javne nabavke izgradnje administrativno-proizvodnog objekta Agencije u Banjaluci pokretan je tri puta, ali izvođač zbog žalbi nije izabran. U međuvremenu je izabran izvođač koji će ukloniti postojeći objekat i pripremiti teren za izgradnju novog.

Cijena novog objekta dobijena je procjenom završenom u oktobru ove godine od strane firme „Enikon-gradnja“, gdje je navedeno da procijenjena vrijednost za sve zahtijevane stavke (izgradnju administrativno-proizvodnog objekta za proizvodnju dokumenata, tehnički prijem objekta, priključci na infrastrukturne mreže) iznosi 25.373.499 KM sa PDV-om.

„Za izgradnju objekta, koja obuhvata: iznos radova, troškove angažovanja nadzornog organa i projekt menadžera, projekat enterijera sa opremanjem, priključak objekta na infrastrukturnu mrežu, te tehnički pregled, izdavanje upotrebne dozvole, nabavku servera potrebnog za vođenje evidencija i opremanje novoizgrađenog prostora sa svom ostalom neophodnom IT opremom, opremom za napajanje i klimatizaciju, potrebna su sredstva u ukupnom iznosu od 28.192.953 KM za vremenski period od 2021.god.-2024.godine“, precizirali su u Agenciji.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!