Capital.ba

Četvrti Zlatni BAM za Novu banku

25.09.2018. / 9:50

BANJA LUKA, Najuspješnijim bankama u Bosni i Hercegovini na manifestaciji održanoj 20. septembra uručena su tradicionalna priznanja “Zlatni BAM” koja već 16. put, na osnovu izvještaja nezavisnih revizora za poslovanje u prethodnoj godini dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin “Banke i Biznis u BiH”.

Nova banka a.d. Banjaluka dobitnik je Zlatnog BAM-a dodijeljenog u kategoriji banaka sa najvećim iznosom aktive sa pretežno domaćim kapitalom.

„I tokom 2017. godine, godine velikih promjena zakonske regulative u sferi bankarstva, Nova banka je zabilježila rast po svim segmentima i bez poteškoća zadržala stabilnost poslovanja kao imperativni zahtjev za bankarski sektor. Osim toga, uspjeli smo i da unaprijedimo svoju poziciju na bankarskom tržištu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Baveći se svim poslovnim izazovima, Nova banka nije zanemarila svoje zaposlene. Ulagali smo u njihov razvoj i edukaciju u cilju većeg zadovoljstva i motivacije za postizanjem ličnih i timskih rezultata. Veoma smo ponosni što smo i ove godine, po četvrti put za redom, kao banka sa pretežno domaćim kapitalom dobitnici priznanja Zlatni BAM za najveći rast aktive“ izjavio je dr Milan Radović, predsjednik Uprave Nove banke.

Uključujući ovogodišnji, Nova banka je do sada dobila četiri Zlatna BAM priznanja. Prethodno, u 2004. godini, Nova banka je Zlatnim BAM-om nagrađena kao banka koja je prva izvezla bankarsko znanje i tehnologiju u inostranstvo, a zatim u 2015. i 2017. godini, kao i ove godine, kao banka sa najvećim iznosom aktive sa pretežno domaćim kapitalom.

Ostvarenjem aktive na nivou od 1,88 milijardi KM u 2017. godini, Nova banka je postigla rast od 10 % u odnosu na 2016. godinu i zadržala lidersku poziciju u Republici Srpskoj, kao i ulogu jedne od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Štednja i depoziti, kao i broj klijenata nastavili su trend rasta po svim kategorijama, što govori i o stalnom rastu i jačanju povjerenja klijenata.

Nova banka je jačala i kapitalnu poziciju te je ostvarila rast osnovnog i dopunskog kapitala koji je na kraju 2017. godine iznosio 194,8 miliona KM. Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti