Capital.ba

Centri za socijalni rad u RS obmanjuju javnost

24.02.2020. / 16:25

BANJALUKA – Centri za socijalni rad u Republici Srpskoj obmanjuju poslodavce i građane o ostvarivanju njihovih prava iz novousvojenog Zakona o dječijoj zaštiti.

Nakon što je portal CAPITAL objavio „Srpska odbija poslodavcima refundirati porodiljske plate“, tražili smo stav Centra za socijalni rad Banja Luka. Odgovorili su da nema neustavne, retroaktivne, primjene zakona, te tvrde da poslodavci mogu refundirati isplaćene plate porodiljama koje su započele porodiljsko odsustvo tokom prošle godine.

Naime, po starom Zakonu o dječijoj zaštiti RS, koji je bio na snazi do kraja 2019. godine, rok za podnošenje zahtjeva za refundaciju isplaćenih plata porodiljama bio je godinu dana.

Novim Zakonom, koji je na snazi od 1. januara 2020. godine, taj rok je smanjen na šest mjeseci. Centar za socijalni rad je, kao što smo pisali, ove godine podnesene zahtjeve koji se odnose na porodiljsko odsustvo koje je započeto prije jula 2019. godine odbijao, uz obrazloženje da su zakasnili, odnosno probili rok od šest mjeseci, jer je tako propisano novim Zakonom koji je stupio na snagu tek početkom ove godine.

Na pitanje, zašto se odbijaju zahtjevi za refundaciju isplaćenih plata porodiljama ostvarenih tokom prošle godine, a na koje imaju pravo po članu 58. Zakona o dječijoj zaštiti, iz Centra danas tvrde da to nije tako, već da se primjenjuju Zakonske odredbe koje su propisane za tu godinu.

„Za predmete u kojima je porodiljsko odsustvo otpočelo u 2019-oj godini, primjenjiće se rok za podnošenje zahtjeva od godinu dana od dana počinjanja korišćenja porodiljskog odsustva, dakle prema Zakonskim odredbama koje su bile na snazi u 2019.godini“, navode u odgovoru iz Centra za socijalni rad.

Međutim, CAPITAL je u posjedu dokumentacije Centra koja to demantuje.

Centar je odbio zahtjev poslodavca za refundacijom, sa obrazloženjem da su zakasnili, pozivajući se rok iz zakona koji tada nije ni postojao.

Advokatska kancelarija Sajić, čija radnica je otpočela porodiljsko odsustvo u martu 2019. godine, podnijela je nedavno zahtjev za refundaciju, jer po zakonu iz prošle godine, imala je rok od 12 mjeseci da to učini, odnosno sve do marta 2020. godine.

Međutim, iako danas iz Centra tvrde da ne odbijaju takve zahtjeve oni su zahtjev ovog poslodavca odbili, uz obrazloženje da je neblagovremen, te da je rok za podnošenje refundacije ovih sredstava trajao šest mjeseci.

 

CAPITAL: Dragana Eremija

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!