Capital.ba

CAPITAL-ne teme u 2018. godini

31.12.2018. / 14:03

BANJALUKA – Zaduživanje Republike Srpske, milionske javne nabavke ustanova i javnih preduzeća, promjena vlasnika Nove banke i pojedinih poznatih preduzeća, gomilanje obaveza zdravstvenih ustanova, zatvaranje Fabrike duvana Banjaluka, stečaj Fabrike glinice „Birač“ i borba za „Aluminu“, samo su neke od tema koje su dominirale u godini na izmaku.

Neke od najznačajnijih naslova koje je Poslovni portal CAPITAL objavio u 2018. godini pročitajte u nastavku.

Oružje iz BiH na tržištima i ratištima Avganistana, Saudijske Arabije, SAD, Egipta, Iraka, Konga, Kenije…

Iz Bosne i Hercegovine je 2017. godine izvezeno oružja i vojne opreme u vrijednosti od oko 193 miliona maraka. Glavnu riječ u ovoj oblasti vode državne i privatne firme iz Federacije BiH koje iz godine u godinu, uz pomoć uglavnom američkih firmi kao posrednika, povećavaju proizvodnju, izvoz i broj zaposlenih u namjenskoj industriji. Firme iz Republike Srpske izvezle su tek nešto više od milion maraka, što najbolje pokazuje da nekada jaka namjenska industrija RS više praktično ne postoji.

Opširnije čitajte OVDJE

Kolaps politike podržavljavanja firmi – Desetine miliona maraka iz budžeta RS završilo u stečaju

Vlada Republike Srpske uložila je desetine miliona KM u kupovinu imovine propalih preduzeća u stečaju, a najveći broj tih firmi danas ponovo ne radi ili akumulira gubitke i stvara milionske obaveze.

Opširnije čitajte OVDJE

Istraživanje: Kriminal bijelog okovratnika guši BiH

U posljednjih pet godina od 38 osuđujućih presuda za korupciju funkcionera svega pet je pravosnažno. Borba protiv korupcije u BIH u najvećem broju slučajeva se svodi na procesuiranje nižerangiranih službenika, dok su najviši funkcioneri gotovo nedodirljivi. Ukoliko najviši nosioci vlasti i budu osuđeni, kazne su i više nego simbolične, a funkcije im uglavnom ostaju zagarantovane.

Opširnije čitajte OVDJE

Sistemsko zataškavanje medicinskih grešaka u RS

Republika Srpska nema zakonski regulisan sistem prijave medicinske greške u zdravstvenim ustanovama. Pacijentkinja Rajka Orelj svjedočila je o paklu kroz koji je prošla kada joj je greškom dijagnostifikovan invazivni karcinom i zašto je poslije pet godina dobila odštetu od samo 3.500 KM

Opširnije čitajte OVDJE

Neostvareni megalomanski snovi Republike Srpske

Bajkovite priče o megalomanskim turističkim centrima širom Republike Srpske započete su prije deceniju, konkretan zaplet se još nije desio, a srećan kraj se ne nazire. Hercegovački Las Vegas, romanijski „Sokolov grad“ i ski centri na obroncima Klekovače i Vlašića samo su neki od neostvarenih, milijarde maraka vrijednih, turističkih snova koji su najavljivani ciklično, pred izbore.

Opširnije čitajte OVDJE

Načelnici i direktori državnih preduzeća RS osnovali osiguravajuće društvo!

U ovoj godini u RS je osnovano novo osiguravajuće društvo – „Premium Invest osiguranje“ koje ima čak 53 akcionara, a među njima su i brojna imena poznata javnosti. Načelnici Prnjavora i Čelinca Darko Tomaš i Momčilo Zeljković, direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović, direktor Banjalučke berze Milan Božić, bivši direktor „Aura osiguranja“ Miodrag Čoprka su, između ostalih, osnivači novog osiguravajućeg društva „Premium Invest osiguranje”.

Opširnije čitajte OVDJE

Kaja preuzima Novu banku

Kompanija „MG Mind“, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila je akcije Nove banke i kroz nekoliko milionskih transakcija postala najveći pojedinačni akcionar banke.

Opširnije čitajte OVDJE

Tegeltija mijenjao uslove da zaposli nestručne šefove i vozače

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu finansija Republike Srpske mijenjan je nekoliko puta da bi se prilagodili uslovi, te zaposlili šefovi, službenici, pa čak i vozači. Samo zbog rukovodioca Centralne jedinice za harmonizaciju finasijskog upravljanja i kontrolu i internu reviziju (CJH) Dragoljuba Nakića promijenjena su tri uslova u Pravilniku.

Opširnije čitajte OVDJE

Firme porodice Dodik zaradile milione!

Za samo godinu dana četiri firme u vlasništvu najuže porodice predsjednika RS Milorada Dodika zaradile su ukupno 1.992.796 KM, pokazalo je istraživanje poslovnog portala CAPITAL.ba.

Opširnije čitajte OVDJE

Radišić kupio Medicinsku elektroniku zbog koje je robijao

Mile Radišić, vlasnik firme „Grand trade“ kupio za tri miliona KM zgradu Medicinske elektronike, firmu zbog koje je osuđen na trogodišnju robiju jer je manipulisao cijenom njenih akcija na Banjalučkoj berzi.

Opširnije čitajte OVDJE

Mtel kupio zgradu od Mileta Radišića

Kompanija „M:tel“ kupila je poslovnu zgradu u Banjaluci od firme „Grand trade“ Mileta Radišića. Prema nezvaničnim informacijama Radišić je za zgradu tražio 100 miliona KM, ali je u pregovorima dogovoren iznos od 65 miliona KM.

Opširnije čitajte OVDJE

Kusturici više novca nego svim ustanovama kulture zajedno

Vlasti Republike Srpske odlučile su da javnoj ustanovi „Andrićev institut“, kojim rukovodi Emir Kusturica, daju više novca nego svim ustanovama kulture u RS zajedno.

Opširnije čitajte OVDJE

Srpska blokirala sve račune UIO BiH zbog 15 miliona KM duga

Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate. Trenutno je prinudna naplata obustavljena do 3. marta 2019. kako bi se pokušao naći drugi način naplate duga.

Opširnije čitajte OVDJE

Svjetska banka kreditira Željeznice, a Savanović građane RS

Dok „Željeznice Republike Srpske“ tonu sve dublje, direktor ovog javnog preduzeća Dragan Savanović našao je novi biznis i sa još četiri osobe osnovao mikrokreditno društvo „Taurus“ u koji su uložili više od pola miliona maraka.

Opširnije čitajte OVDJE

Interna revizija IRB-a: Milionski gubici zbog loših direktnih plasmana

Odjeljenje za internu reviziju Investiciono – razvojne banke (IRB) priznalo je da su veliki gubici koje je ova banka imala u 2015. i 2016. godini nastali zbog loših direktnih pasmana te zbog držanja novca na računima nesigurnih banaka, plasiranja kredita preko njih kao posrednika i kupovinom akcija i obveznica tih banaka.

Opširnije čitajte OVDJE

Zatvorena Fabrika duvana Banjaluka – 100 radnika na ulici!

CAPITAL je prvi objavio da „Bulgartabac“, vlasnik banjalučke Fabrike duvana planira da ugasi postrojenja i otpusti radnike. Krajem maja Fabrika duvana je i definitivno je zatvorena. Svi radnici pristali su na isplatu otpremnina u iznosu od po 500 evra po godini staža, a isplata počinje već 10. juna. Bugare će konačni ključ u bravi koštati oko dva miliona KM.

Opširnije čitajte OVDJE

Kaja kupio četvrtinu Bojićeve IT firme “MMSCODE”

Mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja u 2018. godini je preuzeo četvrtinu informatičke firme „MMSCODE“ u vlasništvu Slavka Bojića, bliskog prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika. Milanović je udio od 25 odsto kupio preko novoosnovane firme “Euro Bonus” koja se sada u registru poslovnih subjekata Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodi kao jedan od četiri suvlasnika firme „MMSCODE“.

Opšrinije čitajte OVDJE

Dodikov zet i Radišićev sin osnovali „Crvene medije“

Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov kum Mile Radišić odlučili su da porade na svojoj promociji pa su posredstvom zeta i sina osnovali marketinšku firmu „Crveni mediji“.

Opširnije čitajte OVDJE

Klinički centar RS dobavljačima i Poreskoj upravi duguje blizu 100 miliona KM

Zdravstvene ustanove u RS nastavile su i u 2018. da gomilaju obaveze, a samo su dugovanja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prema dobavljačima i Poreskoj upravi RS dostigla enormnu cifru od 97,1 milion KM.

Opšrinije čitajte OVDJE

Kaja, Švajcarci i Englezi hoće da kupe potraživanja Srpske i preuzmu upravljanje FG „Birač“

Kompanije „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada, „Batagon International“ iz Švajcarske i „Metal Investment“ iz Londona dostavile su Vladi RS ponude za kupovinu oko 42 miliona KM potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. Kupovinom potraživanja oni bi zauzeli „stolicu“ Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike „Birač“ i kao najveći povjerilac preuzeli upravljanje ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije „Alumine“ Zvornik. Objavom uslova prodaje, Vlada je otvoreno favorizovala “Batagon” i “MG Mind”.

Opširnije čitajte OVDJE

Protest zbog cijena goriva, vlasti i naftaši od građana uzeli više od milijardu KM

Zbog visokih cijena goriva građani širom BiH u junu su protestovali. Samo od akciza i putarina na prodatu naftu i naftne derivata BiH je 2017. godine od svojih građana i privrede uzela skoro milijardu maraka, a naftne kompanije zaradile su desetine miliona KM.

Opširnije čitajte OVDJE

Ruski oligarh Burlakov u Banjaluci dogovarao investicije

Ruski multimilioner Oleg Burlakov u julu je bio u Banjaluci zbog pregovora u vezi sa pokretanjem rudnika uglja “Lješljani” kod Novog Grada za koji je njegovo preduzeće “Privredni preporod” dobilo koncesiju.  Burlakov u tom projektu ne vidi ekonomsku opravdanost, probio je sve rokove za otvaranje rudinika, ali Vlada odbija da raskine Ugovor o koncesiji.

Opširnije čitajte OVDJE

Restrukturiranje „Željeznica Republike Srpske“: Ostavite nam fotelje i dajte pare iz Budžeta RS!

Finansijskim i operativnim planom restrukturiranja „Željeznice Republike Srpske“ zatražile su u julu da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje. Zahtjevali su da ostane aktuelna uprava ŽRS i poručili da ne mogu otplaćivati kredite i da pozitivno poslovanje planiraju tek za tri godine. Vlada je plan prihvatila, ali je uprava smijenjena u novembru.

Opširnije čitajte OVDJE

“Grawe” kupio “Atos osiguranje”

Predstavnici osiguravajuće kuće “Grawe” (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i “MG Minda” potpisali su u avgustu ugovor o kupoprodaji “težak” više od 23 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje “Atos”.

Opširnije čitajte OVDJE

IRB tajno kupila obveznice „Šuma“

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske kupila je tajno obveznice „Šuma RS“ u iznosu od 3,5 miliona KM koje će ovo preduzeće otplaćivati u iduće tri godine, uz kamatnu stopu od 4,5 odsto.

Opširnije čitajte OVDJE

Pavlović banka u procesu dokapitalizacije

Proces dokapitalizacije Pavlović International Banke traje posljednjih mjeseci 2018. godine, a krajem decembra je po drugi put zatražen produžetak roka za emisiju akcija, za čiju su kupovinu, kako se tvrdilo, zainteresovani njemački investitori, ali nezvanično i pojedini banjalučki privrednici. U banci kažu da je novac za dokapitalizaciju obezbijeđen.

Opširnije čitajte OVDJE

Javne nabavke, luksuziranje i izvlačenje novca

CAPITAL je obradio mnogobrojne postupke javnih nabavki, u nastavku su naslovi tekstova u kojima su predstavljene samo neke od najzanimljivijih nabavki plaćenih novcem poreskih obveznika.

„Autoputevi RS“ savjetnike plaćaju 9,4 miliona KM!

„Putevi RS“ kupuju 21 automobil – Kožna sjedišta, roletne, telefon, pretinac za kišobrane, isofix za dječije sjedište…

Dnevna doza menadžmenta HET-a flaša viskija i rakije!

Vlada sudije i tužioce u Brčkom šminka, siječe im nokte, pere i farba kosu…

„Elektrokrajina“ podiže napon pred izbore

Srpska na veresiju gradi i oprema kardiohirurgiju UKC RS!

„Prointer“ nam za 2,8 miliona KM kreira digitalni identitet

Blizu milion KM za autobuse za koje nije važno kada će biti isporučeni

„HE Dabar“ plaća savjetovanje 2,3 miliona KM

CAPITAL-u nagrada za najbolji tekst o korupciji

CAPITAL je 2018. godine, drugi put zaredom, dobio nagradu za istraživačko novinarstvo o korupciji. Istraživačka priča o nabavci i održavanju medicinskih uređaja u najvećim zdravstvenim ustanovama u BiH novinarke Žane Gauk koja je objavljena u junu 2017. godine na portalu CAPITAL.ba, po ocjeni uredničkog žirija Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), najbolja je pisana novinarska priča na temu korupcije u BiH.

Opširnije čitajte OVDJE

Hvala što nas pratite. Srećnu 2019. godinu želi vam redakcija portala CAPITAL.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: CAPITAL-ne teme u 2018. godini

 1. Ag

  Zelim cijelom Capital timu srecnu i uspjesnu 2019. Lijep pozdrav
  G

 2. Ilija iz Zvornika

  nekaje jos bolja nova 209ta godina i danam nas precjednik DOdIK jos uspijesnije vlada ko i dosada zivili braco i sestre Srbi
  i zid dase podigne sa Federaciom

  • Slijepac

   Takoe Ilia! Srbuj makar slamu jeo! Slama narodu!

   • Ilija iz Zvornika

    evo Ilie na druzenju diaspore u Austri sa nasima svira Baja na zidu slika Seselja Kralja Petra neknam dragi gospod BOG podruzi na mnogaja ljeta DODIKA i rusku patriarsiu

    • Slijepac

     Ništa bez diaspore i peronospore. A što u Austrii, a ne u Petrogradu? Slabite zapadni imperijalizam tako što mu služite? Treba ići u majku Rusiju i dijeliti sudbinu običnog gladnog ruskog naroda.

 3. Jurica

  Svaka čast!!!!!
  Veoma ste hrabri, vaši novinari su vrhunski temeljiti, senzacionalizam, za razliku od većine vaših kolega iz drugih medija, vas uopšte ne zanima.
  Vi i portal Buka sjajite na ovom tamnom svodu.
  Pozdrav iz Sarajeva