Capital.ba

Burna svađa povjerilaca i upravnice Banke Srpske zbog angažovanja advokata

28.02.2019. / 15:08

BANJALUKA – Sjednicu Odbora povjerilaca Banke Srpske u stečaju, koja je održana prije dva dana, obilježila je žučna rasprava članova Odbora i stečajne upravnice. Najviše polemike izazavao je angažman advokata za koji stečajna upravnica nije tražila odobrenje, a predsjednik Odbora Svetozar Vukelić posebno je zamjerio jer su angažovana  dva advokata koja su u rodbinskoj vezi.

angažovanje advokata

Na dnevnom redu sjednice Odbora povjerilaca, između ostalih, bio je i izvještaj o stanju sudskih predmeta koje banka vodi, koji je na kraju usvojen sa tri glasa. Protiv su bili predstavnici Ministarstva finansija RS i Investiciono-razvojne banke RS, dok je jedan član bio suzdržan.

Predsjednik Odbora povjerilaca i predstavnik Ministarstva finansija RS Svetozar Vukelić rekao je da će glasati protiv ove tačke dnevnog reda, između ostalog, zbog toga što ne postoji kriterijum po kojem se predmeti dodjeljuju advokatima.

Iznio je podatak da jedan advokat duži jedan predmet i da mu je od 4. aprila 2017, kada je otvoren stečaj u banci, do kraja prošle godine isplaćeno 2.925 KM, dok drugi advokat duži devet predmeta i u istom periodu mu je isplaćeno 49.680 KM, što uz neplaćenu fakturu od 24.260 KM iznosi skoro 74.000 KM.

„Posebno ukazujem na to da angažovanje advokata koji su srodnici u krvi po prvoj liniji nije profesionalno i predstavlja potencijalni sukob interesa, pri čemu je njima od ukupno 27 predmata dato u rad 15, odnosno 16 predmeta, računajući angažovanje advokata u predmetu Ukio banke sa visinom spora od 115 miliona KM“, rekao je Vukelić.

Portal CAPITAL je nedavno objavio da je Banka Srpske tužila Ukio banku za 115 miliona KM te da je u ovom sporu zastupa advokat Slobodan Bulatović. On je sin Zore Bulatović Kremenović pravne savjetnice stečajne upravnice banke.

Komentar predsjednika Odbora stečajna upravnica Mirjana Golić je ocijenila tendencioznim i navela da je angažovala advokate s ciljem dobijanja sporova.

„Umjesto da predsjednik bude u funkciji sredstava, on je u funkciji napada. Ovdje cilj nije zaštita kapitala i povjerilaca već je cilj sasvim nešto drugo, pa i u predmetu izbora Bulatovića da ne treba raditi posao advokata jer mu majka radi kao savjetnik stečajnog upravnika“, navela je Golićeva.

Sporno 100 miliona KM kredita odobrenih povezanim litvanskim firmama

Ponovila je ranije tvrdnje da predsjednik Odbora povjerilaca nije glasao ni za jednu odluku bitnu za stečajni postupak te istakla da je on svojim radom doveo do blokade stečajnog postupka.

„Predsjednik Odbora povjerilaca, umjesto da bude savjetodavni organ i pomoć stečajnom upravniku, vuče na trivijalne stvari koje nemaju veze sa povjeriocima i svim bitnim za sprovođenje stečaja“, rekla je Golić.

Vukelić je na to odgovorio da ostaje pri onome što je rekao u vezi sa angažovanjem pojedinih advokata, a da u preostalom dijelu upravnica izvrće činjenice.

Njega je podržala i predstavnica IRB-a u Odboru povjerilaca Antonija Dulić koja je rekla da stečaj nije blokiran radom Odbora povjerilaca te da u skladu sa zakonom za angažovanje advokata potrebna saglasnost Odbora.

Uskočila je savjetnica stečajne upravnice Zora Bulatović Kremenović pozivajući se na Zakon o stečajnom postupku po kojem se Odboru povjerilaca ne daje pravo da bira i daje saglasnost na angažovanje advokata, već da to radi stečajni upravnik kao i svaki zakonski zastupnik.

Stečajna upravnica je, između ostalog, rekla i da je protivtužba protiv Ukio banke podnesena jer Banka Srpske ima više od četiri miliona KM na korespodentnom računu u Ukio banci koja to nije prijavila, niti je htjela provesti kompenzaciju, koju je odobrila Agencija za bankarstvo RS.

„Imamo novac na kastodi računu u litvanskoj banci. Takođe, natjerali su ovu banku da u periodu nelikvidnosti isplati 2,8 miliona evra za povezano lice Ukio banke, tako da u toj banci imamo više od 15 miliona KM sa kamatama i spornim kreditima većim od 100 miliona KM“, rekla je Golić.

Golićeva i pojedini članovi Odbora povjerilaca i ranije su se međusobno otpuživali, o čemu smo pisali u tekstovima Ministarstvo finansija i IRB opstruišu stečaj Banke Srpske i IRB: Stečajna upravnica Banke Srpske svjesno obmanjuje povjerioce.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Burna svađa povjerilaca i upravnice Banke Srpske zbog angažovanja advokata

 1. Zapisnik

  izbora Bulatovića mladog čovjeka oca dvoje djece

  Ovo je kriterijum? Haha

 2. Advokat

  Ovde ide 100% uvecanje advokatske tarife. Zna Zora sta radi za svoga sinceka.

 3. Marko

  Vidi Vukelica Mangupa sto je providan. Pa sto ne spomenu svoje stare drugare Puhala, Stojanovica, Miletica itd koji su ojadili banku

 4. ZGONJO

  A tek Antonija Dulic koja je zaposlila sina u IRB-u pa sad oboje na drzavnim jaslama lakapo kuntaju

 5. Zapisnicar

  U svim stecajevima iste grupice za cerupanje. I nikom nista. Koji je sudija ovdje?

 6. Kompletno.

  Za ovaj izvjestaj su glasale jasminka sironjic-grad bl, vesna matic-vodovod bl i rusmira muric radnica iz bihaca. Tri teske supljeglavke koje bi zbog Zore i naknada, a mozda i jos neceg ispod stola, sve uradile. Zalosno. Ne znam citaju li im gazde te odluke? Vesna i rusmira su nevidjeni odroni a jasminka ko fol nesto kritikuje a vamo glasa po prethodnom dogovoru sa zorom…povezao ih incel dobro…

 7. Sad je Iskompletirano

  Sve se slažem. Vinka Vučenović je bila suzdržana. Dobar radnik i korektna žena.

 8. Dron

  Pravda za Vukelica i Dulicku :)

 9. Slap

  Znam maticku. Sve joj treba dvaput reci. Otkud ona u tome.

 10. Glamoc u srcu.

  Drzava pokrala banku pa ovo dvoje zavode red. Jel to ispravljanje krive drine?

 11. Petrovac na moru

  Bas tako – izgleda da to dvoje iz odbora imaju instrukciju da dotuku banku skroz. Iz aviona se vide njihove namjere. Gola opstrukcija

 12. Grahovo 88

  Sto bi to radili. Nema tu ni licnog interesa ni interesa RS. Prije ce biti da da su golicki apetiti porasli a Zora je forsira. Da se i sin nauci poslu a da zaradi dobro. Zalosno.

 13. Joko ono

  Sto bi to radili – pa da uniste banku. To je najzalosnije. Kao da su im Litvanci sefovi – ima tu puno licnog interesa, ne brini

 14. Tuzilac mirjana golic

  “Frizirani su svi izvještaji za dokapitalizaciju banke od strane države, …” ??????????????????

 15. Eliot Nes

  Frizirani su svi izvještaji za dokapitalizaciju banke od strane države, da bi uletjela sa kapitalom i lošu aktivu kredite davanje povezanim licima Kvasko, Kapitalnim učinila dobrom aktivom, jer su dospijevali u narednom periodu, i tako je ova Banka otišla u stečaj.

 16. Advokat

  Sta nije tacmo?

 17. Advokat

  Ti je pametnjakovicu demantuj

 18. Sudac

  Svi cete vi kod Milijevica na raport.

 19. Radnik banke

  Golicka je i rodjenog supruga zaposlila kao vozaca. Plata 700 km. Dnevnice. Registracija. Gorivo. Servisi. on izadje mjesecno sa 2000 km. To njoj dodje k'o porodicna firma. Ne haje ona za ovu visu mayematiku. SA NJOM UPRAVLJA ZORA BULATOVIC KREMENOVIC.