ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Budžetski korisnici guraju „Pošte“ u milionski kredit

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ planiraju u ovoj godini da podignu kredit od pet miliona KM koji će biti iskorišten ako budžetski korisnici ne počnu plaćati dugovanja.

U planu poslovanja ovog preduzeća za 2019. godinu navedeno je da „Pošte“ u 2019. godini planiraju dugoročno kreditno zaduženje od pet miliona КM, sa rokom otplate od tri godine.

„Mjesečni iznos anuiteta po ovom kreditu planiran je u iznosu od 147.287 КM, a u toku 2019. godine planirane obaveze iznose 1.196.447 КM. Planirana zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje u aprilu 2022. godine. Кredit će se koristiti ako bude problema u naplati potraživanja od budžetskih korisnika iz tekućeg poslovanja“, navedeno je u dokumentu koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Pošta“, zakazanoj za 4. februar.

Direktor „Pošta Srpske“ Jasminka Krivokuća rekla je danas za CAPITAL da su „Pošte“ i u prošloj godini planirale da podignu kredit, ali da se, ipak, nisu zadužile. U ovoj godini, priznaje, to će biti malo teže, tako da je gotovo izvjesno da će plan o zaduženju biti realizovan.

„Imamo otežanu naplatu od strane budžetskih korisnika, među kojima su Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja  RS, Poreska uprava RS, sudovi tako da smo primorani da planiramo kredit u slučaju nelikvidnosti. Ove godine ćemo najvjerovatnije morati da podignemo taj kredit i on će najvjerovatnije biti iskorišćen i za investicije“, rekla je Krivokuća i dodala da su manje kamate na kredit nego one koje im Poreska uprava zaračuna kada ne plate doprinose.

Akcionari „Pošta Srpske“ razmatraće na Skupštini i program investicija za 2019. godinu prema kojem su planirane investicije u iznosu od 6,1 miliona KM. Polovinu tog iznosa „Pošte“ planiraju obezbijediti iz sopstvenih izbora, a polovinu i iz ostalih izvora.

„U 2019. godini iz vlastitih sredstava će se finansirati ulaganja u iznosu od 3,09 miliona КM, dok će se ulaganja u iznosu od 3,06 miliona КM finansirati iz ostalih izvora – sredstava Fonda za kvalitet Svjetskog poštanskog saveza, kredita i sredstava javno-privatnog partnerstva“, navedeno je u dokumentu.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Direkt

    Bez interneta, kablovske, bankarstva i drugih krupnih trzisno orijentisanih usluga, Posti ostaje samo da strijepi od toga hoce li joj drzava uplatiti pare za distribuciju plata, penzija, borackih dodataka itd. S obzirom da na taj nacin zarada po korisniku je nekih recimo 0.50 KM mjesecno, sasvim je jasno da su Poste RS osudjene na “krpljenje” umjesto da uvedu usluge na osnovu kojih se zaradjuje 10, 20, 30, 40, 50 KM po korisniku mjesecno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+