Capital.ba

Budžetski korisnici Fondu zdravstva duguju 103 miliona KM

10.04.2017. / 15:28

– Ukupan dug za doprinose za zdravstveno osiguranje u RS 279 miliona KM

– Zdravstvene ustanove vodeći dužnici

– Duduković: Veliki dio duga će biti teško naplatiti

BANJALUKA, Ukupan dug za doprinose za zdravstveno osiguranje u RS u prošloj godini bio je 279,6 miliona KM, od čega se čak 103,7 miliona KM odnosi na zdravstvene ustanove, Vladu RS i ostale budžetske korisnike.

„Prema podacima sa kojima raspolaže Fond zdravstvenog osiguranja RS, zdravstvene ustanove, Vlada RS i ostali budžetski korisnici su po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na kraju 2016. godine dugovali ukupno 103,8 miliona  KM, od čega dugovanja za 2016. godinu iznose 73,2 miliona KM, a dugovanja iz ranijeg perioda 30,1 miliona KM“, kažu u Fondu.

Prema Pregledu procijenjenog duga ovih korisnika najveći dug imaju zdravstvene ustanove, ukupno 91,3 miliona KM, od čega se na bolnice odnosi 72 miliona, a na domove zdravlja 19,3 miliona KM.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS dugovalo je 4,5 miliona KM za nezaposlena lica, dok su opštine na kraju 2016. godine imale više od dva miliona KM.

Centri za socijalni rad dugovali su 1,26 miliona KM, ministarstva RS 1,25 miliona KM, dok su javni emiteri imali 1,24 miliona KM neizmirenih obaveza, navodi se u odgovoru Fonda na poslaničko pitanje.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je danas za CAPITAL da je upoznat sa dugovima koje lokalne zajednice i njihove javne ustanove imaju prema Fondu zdravstvenog osiguranja, ali da oni sami te probleme ne mogu riješiti.

„Taj problem je nastao zbog toga što su lokalne zajednice na zadnjem nivou finansiranja kada je u pitanju raspodjela prihoda od indirektnih i direktnih poreza. Mi smo u najnepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale javne institucije. Niko u lokalnim zajednicama ne bježi od odgovornosti, ali imamo opština koje iz tih prihoda koji im se doznače ne mogu da ostvare redovno funkcionisanje, a druge vlastite prihode jako teško ostvaruju“, rekao je on.

Dodao je da Savez priprema analizu o finansijskom položaju opština i projekcije prihoda lokalnih zajednica.

„Veoma je bitno vidjeti koliki je finansijski kapacitet lokalnih zajednica, da li one iz poreskih prihoda koji su im sigurni, mogu da podmire osnovne troškove, među kojima je svakako plaćanje poreza i doprinosa ili ostvaruju neke vlastite prihode pomoću kojih mogu to da plaćaju. Ukoliko se pokaže da je to nedovoljno, a znamo da ima takvih lokalnih zajednica, mi ćemo morati razgovarati sa Vladom RS da se taj problem otkloni  kroz veće izdvajanje poreskih prihoda za te opštine“, istakao je Ćosić i dodao da će dodatni problem opštinama napraviti prebacivanje domova zdravlja na trezor.

Član Udruženja ekonomista RS Predrag Duduković kaže da dug javnog sektora u kratkom periodu sigurno neće biti izmiren jer se ni u zdravstvu ni u ostalim sektorima koji su dužni ne dešava ništa što bi ukazivalo na to da će oni moći to da izmire.

„Taj dio će se u vrlo maloj mjeri moći naplatiti u kraćem periodu. To je jedan dio problema. Drugi dio problema je što će i veći dio duga privatnog sektora biti teško naplativ, jer se on u velikoj mjeri odnosi na preduzeća koja više ne rade, odnosno na preduzeća koja su u stečaju ili su u fazi mirovanja i nemaju nikakve aktivnosti. Kada se sve to sabere vrlo mali iznos od ukupnog duga će biti uopšte naplaćen“, rekao je Duduković.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija danas se nije javljao na telefon.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Budžetski korisnici Fondu zdravstva duguju 103 miliona KM

  1. bivsi preduzetnik

   A mene par puta PU blokirala zbog 200KM i kasnjenja od 3 mjeseca. Prinudna Naplata Poreske
   Samo jako ;-)

  2. trtmrt

   najjaca je fora da Fondu zdravsta RS duguju zdravstvene ustanove tj. bolnice i domovi zdravlja…..tragikomicno