Capital.ba

Budžet RS bogatiji za 4,6 miliona KM

11.10.2007. / 15:41

BANJALUKA,  Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske /RS/ Radmila Mihić rekla je danas da je po osnovu oročenja novca dobijenog privatizacijom Telekoma Srpske od juna do septembra ove godine ostvareno 4,6 miliona KM prihoda u Budžet RS.

Mihićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je danas Vlada RS usvojila Informaciju o implementaciji ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS od 2007. do 2010. i Programa javnih ulaganja od 2007. do 2009. godine.

“Od 760 pristiglih prijedloga 475 se odnosi na ekonomsko-socijalnu komponentu, dok 284 prijedloga ne zadovoljavaju formalne i suštinske uslove kandidovanja jer se, uglavnom, odnose na privredno-razvojnu komponentu za koju će naknadno biti objavljeni posebni uslovi i posebni obrasci za apliciranje” – navela je Mihićeva.

Prema njenim riječima, od 475 prijedloga projekata koje Vlada RS obrađuje, izrazito nerazvijene opštine predložile su 75, nerazvijene 124, srednje razvijene 107, a razvijene 169.

“Dominiraju infrastrukturni projekti sa blizu 67 odsto, unapređenje obrazovanja i ljudskih resursa sa 25 odsto i unapređenje zdravlja sa osam odsto zastupljenosti” – precizirala je Mihićeva.

Ona je najavila da će naredna sjednica Savjeta za razvoj RS biti održana za desetak dana, da će se do kraja godine učestalo održavati sjednice ovoga tijela, te da će drugi krug za predlaganje projekata Ministarstvo finansija uz saglasnost Vlade objaviti početkom 2008. godine.

Vlada RS ocijenila je danas da osmi Izvještaj o radu i aktivnostima Agencije za osiguranje RS nije ostvario regulatorne ciljeve i da Agencija nije ostvarila nadzornu funkciju zbog koje je osnovana.

“Agencija za osiguranje nije u zakonom predviđenom roku, a to je bilo do 8. septembra 2006. godine, donijela sve podzakonske akte neophodne za uređenje sektora osiguranja, tako da ni sam Izvještaj ne sadrži relevantne podatke o tehničkim rezervama, o zakonitostima ulaganja, o margini solventnosti niti o učešću i broju filijala društava iz FBiH i posrednika i zastupnika u osiguranju na području RS” – navela je Mihićeva.

Ona je dodala je da nije bilo preciznijih niti znatnijih pomaka ni u Izvještaju o radu ove agencije za prvih šest mjeseci ove godine i da je zbog toga Narodna skupština RS pokrenula proceduru imenovanja novog kadra u Agenciji za osiguranje.

Šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS Vera Sajić rekla je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktivnostima na “Giljotini propisa”.

“Ukupan broj inspekcijskih postupaka i predmeta kontrole prema stanju snimljenom 2006. godine iznosio je 2 474, a sada je sveden na 1 040 što znači da je eliminisano 60 odsto nepotrebnih predmeta kontrola u odnosu na inicijalni spisak” – rekla je Sajićeva na konferenciji za novinare.

Vlada je danas donijela odluku da devet računara Ministarstva finansija pokloni školama u opštini Petrovo, koja sutra obilježava slavu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!