Capital.ba

Budžet FBiH u suficitu od 60, 8 miliona maraka

24.08.2017. / 13:51

MOSTAR, Posmatrajući po nivoima vlasti, budžet FBiH od 1. januara do 30. juna 2017. godine ostvario je suficit od 60,8 milijuna KM. I ukupan finansijski rezultat svih kantona je u suficitu od 137,2 milijuna KM, a suficit od 60,1 miliona KM ostvarile su i opštine, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ukupan finansijski rezultat na razini sektora socijalne zaštite (vanbudžetski fondovi Federacije BiH) je u suficitu od 69,2 milijuna KM.

Ovo je navedeno u konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Federacije BiH, kantona, opština i finansijskih planova vanbudžetskim fondova Federacije BiH za period januar – jun 2017. godine, koje je izneseno na sjednici Vlade FBiH održanoj u srijedu u Mostaru.

Dokument je rađen na temelju finansijskih izvještaja o izvršenju budžeta Federacije BiH, kantonaa i opština, te finansijskih planova vanbudžetskih fondova, a sadrži informacije o strukturi ostvarenih prihoda i primitaka, rashoda i izdataka.

Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci 2017. godine iznose 3,8 milijardi KM, što je za 323,7 miliona KM ili za 9,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 46 odsto.

Prihodi od poreza iznose 3,4 milijarde KM i u strukturi ukupnih učestvuju sa 87,7 odsto. U odnosu na period januar – mart 2016. godine njihovo ostvarenje veće je za 286,6 miliona KM ili 9,3 odsto, a u odnosu na plan ostvareni su sa 50,1 odsto.

Ukupni rashodi u periodu januar- jun 2017. godine ostvareni su u iznosu od 3,3 milijarde KM što je za 26,1 miliona KM ili za 0,8 odsto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a ostvarenje u odnosu na plan je 42 odsto.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi nakon konsolidacije iznose 1,6 milijardi KM. Od toga tekući transferi drugim nivoima vlasti iznose 19,1 milijuna KM, pojedincima 1,3 milijardi KM, a neprofitnim organizacijama 97 miliona KM. Subvencije javnim preduzećima su 51,4 miliona KM, a privatnim preduzećima i preduzetnicima 41,7 miliona KM. Na druge tekuće rashode odnosi se 12,6 miliona KM.

Konsolidovani kapitalni transferi za šest mjeseci 2017. godine iznose 21,1 milion KM i u odnosu na period januar – jun 2016. godine imaju ostvarenje manje za 19,3 miliona KM ili za 47,8 odsto.

Fena

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Budžet FBiH u suficitu od 60, 8 miliona maraka

  1. miki

   super bolji dio bosne i hercegovine napreduje!

   • snjegota

    Nista se ne boj. I Budzet Srbiji je u suficitu, samo uz pozamasne kredite. I nas je bio u suficitu dok su ga punili kreditima i dok Snjegota nije uradio reviziju. U BiH je jedini suficiti u izvozu radne snage. Tako vec skoro vijek.