Capital.ba

Brzorastuće kompanije kreiraju pozitivan imidž BiH

16.03.2018. / 14:00

Za koje kompanije se kaže da su brzorastuće?  Zašto su brzorastuće kompanije značajan nosilac razvoja svake ekonomije? Zašto su posebno interesantne investitorima? Na ova i druga pitanja odgovori su ponuđeni danas na press-konferenciji koja je održana u Sarajevu, u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH, na kojoj je prezentiran projekt „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“, koji realizuju Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om.

Poslovne novine su sa svojim projektima već odavno izašle iz okvira BiH i prepoznale važnost analiza tržišta cijelog regiona. Novom radu novog projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“, podršku je dala NLB banka d.d. Sarajevo, sa kojom je ovom prilikom potpisan ugovor o sponzorstvu.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH u uvodnom obraćanju je rekao:

„Današnjom press-konferencijom dajemo značaj promociji uspješnog poslovanja brzorastućih kompanija u Bosni Hercegovini kojih za sada ima 667, a nadamo se da će ih iz godine u godinu biti više. Novi projekt Poslovnih novina, koji Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine podržava, od velikog je značaja, posebno sa aspekta promocije brzorastućih kompanija za koje, nažalost, javnost u Bosni i Hercegovini malo zna a izuzetno su značajne kao faktor ekonomskog razvoja. Poslovni uspjeh ovih privrednika je izuzetan. Njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupnu privredu. Kada govorimo o podacima, ukupan izvoz brzorastućih kompanija u 2016. godini iznosio je 1,079 milijardi KM, što je više za 22% u odnosu na 2015. godinu. Od tog broja brzorastuće kompanije u Federaciji BiH su izvezle 945,9 miliona KM, dok su iz kompanije iz Republike Srpske izvezle 133,3 miliona KM. Nadamo se da će se pozitivan trend rasta ovih kompanija nastaviti i u budućnosti kao što sam rekao na početku, te njihov broj iz godine u godinu biti sve veći. Vanjskotrgovinska komora će, kao i do sada biti podrška kako kompanijama, tako i projektima kojima je cilj kreiranje pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine kroz pozitivne priče i primjere pozitivnog i uspješnog poslovanja naših privrednih subjekata.“

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo i izvršni direktor LRC-a ovom prilikom je govorio o saradnji između ove dvije kompanije:

„LRC je vodeća bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini, 18 godina kontinuirano prikuplja i obrađuje podatke i kroz analitički softver finansijskim pokazateljima daje dodatnu vrijednost kroz bonitetne izvještaje, poslovne analize domaćih i regionalnih kompanija i industrija.

Saradnja sa Poslovnim novinama nam je omogućila da na jednostavan i razumljiv način poslovne informacije plasiramo u cilju uvida u pozitivne trendove na tržištima.

Kroz projekte ‘100 najvećih u Bosni i Hercegovini’, ‘Pouzdanost’, ‘Gradovi općine i biznis’, te novi projekt ‘Brzorastuće komapnije u Bosni i Hercegovini i regiji’, cilj nam je mapirati pozitivna privredna kretanja, te kompanijama i javnosti dati nezavisno i stručno mišljenje o njihovom uspjehu. Misija nam je, generalno da radimo na transparentnosti podataka, u cilju privrednog napretka.

Kroz saradnju sa regionalnim bonitetnim agencijama i ekonomskim analizama regionalnog i bh. tržišta koje objavljujemo u specijalnim publikacijama Poslovnih novina i na portalu www.poslovnenovine.ba, prezentiramo javnosti prakse i trendove privrednih kretanja.“

Direktor Kučković je naglasio da je LRC na ovim prostorima začetnik ideje da su finansijski podaci i podaci o poslovanju kompanija ustvari preduslov i temelj za uspješnije i sigurnije poslovanje, kao i jedini prozor u tržište.

Kako je navela Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina: „Projekt ‘Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji’ kroz kampanju promovira rad kompanija koje su u tri uzastopne godine povećale rezultate poslovanja. Parametri koji su pokazatelji brzog rasta koriste se u Europi i svijetu, a LRC ih je prilagodio tržištu BiH i regije. U metodologiji je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija čime su kriteriji praktično pooštreni. Pri rangiranju brzorastućih kompanija kao i pored navedenih kriterija korištena je i složena godišnja stopa rasta (CAGR) – 2014-2016. godine.

U specijalnoj publikaciji Poslovnih novina objavićemo i po 100 najvećih brzorastućih iz zemalja regiona. Podaci su već sumirani i ovih 500 brzorastućih u regionu, zapošljavalo je  2016. preko 200 hiljada radnika, a ostvarile su ukupni prihod od skoro 29 milijardi KM.“

Projekt ima za cilj da kroz jedinstvenu specijalnu publikaciju Poslovnih novina, koja će se štampati u aprilu, prikaže sve analitike poslovanja ovih kompanija. Ove analitike biće djelimično dostupne i na portalu www.poslovnenovine.ba.

„Veoma mi je drago da je upravo NLB Banka glavni pokrovitelj i partner Poslovnih novina u izboru Brzorastućih kompanija u regiji. NLB Banka je u svom poslovanju vrlo posvećena podršci preduzećima kojima osiguravamo prilagođene bankarske usluge i partnerski odnos na koji smo veoma ponosni. Svi smo svjesni važnosti malih i srednjih preduzeća za razvoj bh. privrede, a danas smo ovdje da predstavimo njenu  pozitivnu stranu i najuspješnije brzorastuće kompanije koje će služiti kao primjer i drugim privrednim subjektima u BiH. Ponosni smo da smo upravo mi prepoznali važnost ovog projekta, te i na ovaj način pružili podršku preduzećima u zemlji,“ izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo, generalni pokrovitelj Projekta.

Kako je najavljeno na press konferenciji Poslovne novine će u saradnji sa NLB bankom ove godine dodijeliti po prvi put i priznanja za najbolje brzorastuće kompanije u BiH.

Adna Sejmen, iz marketinga City Šped-a, koji je ujedno i specijalni partner Projekta rekla je nešto više o uspjehu ove brzorastuće kompanije:

„City Šped d.o.o.  Sarajevo je domaća kompanija koja svojim klijentima nudi kompletnu uslugu međunarodnog i unutrašnjeg transporta (kopneni, pomorski, avio), špedicije te skladištenje roba. Osnovni princip poslovanja je kvalitetno i odgovorno pružanje kompletnih logističkih usluga do krajnjeg korisnika te je ovo i glavni razlog zbog kojeg ovu kompaniju mnogi klijenti danas  prepoznaju kao pouzdanog logističkog partnera.

Za uspješne pozitivne i poslovne rezultate neophodno je biti posvećen poslu, imati dobar poslovni plan, pratiti tržište i potrebe korisnika usluga. Ispuniti ove uslove bio je izazov i cilj. Uz sve ovo i naš predani rad proteklih godina, uspjeli smo prevazići  probleme. U prosjeku, godišnje zaposlimo dva nova radnika, širimo mrežu klijenata i partnera, pružamo kvalitet i odgovornost u poslovanju. Ovo je rezultiralo brzim rastom kompanije, povećanju obima poslovanja proteklih godina i pozicioniranju u branši među prvih pet kompanija u BiH.

Posjedovanje međunarodnih i priznatih licenci  IRU (Međunarodno udruženje cestovnih prevoznika), FIATA (Međunarodno udruženje špeditera) rezultiralo je uspješnom saradnjom sa priznatim međunarodnim logističkim kompanijama. To je najbolji pokazatelj naše poslovne vizije i misije koje će u budućnosti  podrazumijevati  širenje naših poslovnih aktivnosti na tržište zemalja u okruženju kao i zemalja članica EU.

Dosadašnji ostvareni rezultati predstavljaju veliku čast, ali i odgovornost da nastavimo sa pozitivnim brzorastućim trendom te i u narednim godinama osiguramo mjesto na ovakvim i sličnim projektima.“

Osim projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na tržište regije. Tako će u maju u Podgorici realizirati i projekt „100 najvećih u Crnoj Gori“. Poslovne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!