Capital.ba

Brčko distrikt izgubio milionski spor sa Bobar bankom

17.10.2016. / 14:37

BIJELJINA, Presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini u cjelosti je odbijen tužbeni zahtjev Direkcije za finansije Brčko distrikta da joj Bobar banka u likvidaciji, na priznato potraživanje od 2.507.019 KM, isplati i 792.602 KM zatezne kamate za period od 23. decembra 2014. godine do 17. avgusta 2016. godine.

????????????????????????????????????

Sud je danas odbacio kao neosnovan i izlučni zahtjev Brčko distrikta u iznosu od 1.253.509 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Okružni privredni sud je presudio da Direkcija za finansije Brčko distrikta nadoknadi  Bobar banci u likvidaciji troškove parničnog postupka u iznosu od 13.335 KM, u roku od 30 dana do dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

U obrazloženju sudske presude navedeno je da je likvidacioni upravnik Bobar banke priznao potraživanje Direkcije za finansije Brčko distrikta u iznosu od 2.507.019 KM, dakle, glavnicu duga i obračunate ugovorene kamate do dana otvaranja likvidacionog postupka, do 23.decembra 2014. godine, te da je i ovo potraživanje svrstao u tabelu priznatih potraživanja koja ima snagu pravosnažne odluke, te će se tužilac, Direkcija za finansije, namirivati shodno propisanom redoslijedu prioriteta, u skladu sa članom 119 Zakona o bankama.

U obrazloženju je navedeno i to da se radilo o oročenom depozitu na određeno ugovoreno vrijeme, te da se ta sredstva nisu mogla koristiti za svakodnevna plaćanja (tu je i razlika između oročenog depozita i depozita po viđenju).

U obrazloženju sudske presude navedeno je još da u konkretnom slučaju tužena banka nije imala položaj depozitne banke za uplatu javnih prihoda, već je imala položaj depozitne banke za oročavanje slobodnih novčanih sredstava Distrikta.

Okružni privredni sud je presudio i u sporu Razvojno – garantnog fonda Brčko distrikta protiv tužene Bobar banke, djelimično usvojivši tužbeni zahtjev tužioca  na ime ugovorene kamate od 39.420 KM, što je tužena Bobar banka u likvidaciji dužna priznati i unijeti u tabelu priznatih potraživanja. Istovremeno, odbijen je izlučni zahtjev Razvojno – garantnog fonda na iznos od 309.888 KM.

Ovom drugom presudom obavezana je Bobar banka da Razvojno– garantnom fondu Brčko distrikta nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 1.425 KM.

Mile Maksimović, likvidacioni upravnik Bobar banke izjavio je za portal CAPITAL da je presuda kojom je odbijen zahtjev Direkcije za finansije Brčkog Distrikta očekivatana.

Maksimović je najavio žalbu na presudu da se Razvojno – garantnom fondu Brčkog Distrikta isplati 39.420 KM kamate, jer je ona već isplaćena.

CAPITAL: Lj. Lj.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!